начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Шенген и пътуване в чужбина на малко дете с единия родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шенген и пътуване в чужбина на малко дете с единия родител

Мнениеот stelli_777 » 29 Дек 2010, 22:24

Имам следния въпрос: след влизането ни в Шенген ,мога ли да пътувам с малката си дъщеря в страните от Шенген без да се налага да вадя нотариално заверена декларация от нейния баща ?Имам задграничен паспорт на малката ,той ще е достатъчен ли за излизане зад граница?
stelli_777
Младши потребител

Re: Шенген и пътуване в чужбина на малко дете с единия родител

Мнениеот rosi78 » 30 Дек 2010, 14:59

Шенген няма нищо общо. Декларацията Ви е необходима, за да изведете детето извън България.
rosi78
Нов потребител

Мнениеот stelli_777 » 30 Дек 2010, 15:30

Ако не я даде бащата,мога ли по съдебен път да я получа?
И горе-долу за какъв период се води едно такова дело,защтото не смятам да го чакам кога ще даде съгласие ,много е несправедливо всичко,но аз не смятам да се предавам :wink:
stelli_777
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Дек 2010, 16:33

stelli_777 написа:Ако не я даде бащата,мога ли по съдебен път да я получа?
И горе-долу за какъв период се води едно такова дело,защтото не смятам да го чакам кога ще даде съгласие ,много е несправедливо всичко,но аз не смятам да се предавам :wink:

Госпожо, това да не ви е печка, или автомобил? Бащата на детето има същите права да я вижда, както и вие. Ако реши, че излизането в чужбина не е в интерес на НЕГОВОТО дете, няма да подпише декларация, и никой не може да му наложи да го направи. Трябва да докажете, че той не е физиологичния баща, или по някакъв друг начин да го лишите изцяло от родителски права, и дори и тогава пак не е сигурно, че ще можете да изкарате детето зад граница без неговото съгласие.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот stelli_777 » 30 Дек 2010, 19:14

Много ме разсмивате oldman ,именно бащата се отнася с детето по посочения от вас начин (като предмет).Имам право да излизам на екскурзия с детето,не ограничавам ничии права за виждане и тн.Грижите които той трябва да полага липсват и не е нужно някой който не е запознат със ситуацията да си пише злобните коментари.
stelli_777
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Дек 2010, 21:55

Ми... успех тогава. Но все си мисля, че законотвореца е имал нещо предвид, изисквайки декларацията. Това, че искате съдебно да получите решение на проблем, който не може да решите като седнете на една маса като възрастни хора и в интерес единствено на детето, а не "ще стане моята, ако ще и да се влачим по корем в съда!" обаче ме навяват на друга асоциации.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 30 Дек 2010, 22:46

може да не съм прочела, но в какво положение сте с бащата- разведени или разделени? и ако отговорът е "разделени", то дело за родителски права имало ли е?
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stelli_777 » 30 Дек 2010, 23:47

Живяла съм с бащата на детето без брак.Родителските права не съм ги искала от съда ,въпреки че са ме съветвали да го направя ,защтото от време на време ме заплашва че ще го вземе,с цел да ме тормози го казва,но за 2 години откакто сме разделени не го е взимал и ден да го гледа.
Друга майка, която същто е имала проблема с декларацията направо е искала от съда да замести решението,като преди това не е водила дело за родителските права.
stelli_777
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 30 Дек 2010, 23:56

ок, е в такъв случай - без дело няма да минете.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 30 Дек 2010, 23:58

Регламент (ЕО) № 562/2006
6.1. Граничната охрана обръща специално внимание на непълнолетни лица, независимо дали пътуват със или без придружители. Непълнолетните лица, които преминават външна граница, подлежат на същите проверки при влизане и излизане, както и възрастните лица, съгласно предвиденото в настоящия регламент.
6.2. В случай на непълнолетни лица с придружител граничната охрана проверява дали лицата, придружаващи непълнолетното лице, имат родителски права, особено когато непълнолетните се придружават само от едно възрастно лице и съществуват сериозни основания да се предполага, че те могат да са незаконно отстранени от попечителството на лицето/ата, които законно упражняват родителски права над тях. В последния случай граничната охрана извършва допълнително разследване за установяване на всякаква непоследователност или противоречия в предоставената информация.
6.3. В случай на непълнолетни лица, които пътуват без придружител, граничната охрана обезпечава чрез цялостна проверка на пътните и подкрепящите документи, че непълнолетното лице не напуска територията против волята на лицето/ата, което има родителски права над него.

Едно дело за родителски права ви ползва, но и вие си знаете.
Не само за напускане на страната и всички усложнения свързани с това, но и регламентира размер на издръжка за детето, вкл. и режим на лични контакти на детето с бащата( за да не се къса връзката с биологичния родител)...
Гост.
Старши потребител

Re: Шенген и пътуване в чужбина на малко дете с единия родит

Мнениеот alek11 » 27 Сеп 2012, 15:17

stelli_777 написа:Живяла съм с бащата на детето без брак.Родителските права не съм ги искала от съда ,въпреки че са ме съветвали да го направя ,защтото от време на време ме заплашва че ще го вземе,с цел да ме тормози го казва,но за 2 години откакто сме разделени не го е взимал и ден да го гледа.
Друга майка, която същто е имала проблема с декларацията направо е искала от съда да замести решението,като преди това не е водила дело за родителските права.

Моля, ако някой има спечелено дело по подобен случай нека ми пусне координати на лични!Благодаря преварително!
alek11
Нов потребител

Назад към Семейни казуси