- Дата и час: 03 Дек 2024, 17:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изплащане на издръжка от Общината от 1.10.2009
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
изплащане на издръжка от Общината от 1.10.2009
Здравейте, подала съм иск при съдия-изпълнител за изплащане на издръжка за минал период през месец септември. Тогава ми казаха, че ще ми бъде изплатена цялата сума от общината.
Но сега ме уведомиха, че след промените в семейния кодекс, имам право да получа издръжка само от датата на подаване на иска. За мен това е катастрофа, аз си знам по какви причини не съм потърсила издръжка до този момент, но са основателни. Сега обаче е наложително да осигуря на децата си средства, които не мога, на колкото и места да работя.
Моля за помощ, няма ли член, по който при подаване на иска преди влизане в сила на промените, да се получи цялата сума?
Но сега ме уведомиха, че след промените в семейния кодекс, имам право да получа издръжка само от датата на подаване на иска. За мен това е катастрофа, аз си знам по какви причини не съм потърсила издръжка до този момент, но са основателни. Сега обаче е наложително да осигуря на децата си средства, които не мога, на колкото и места да работя.
Моля за помощ, няма ли член, по който при подаване на иска преди влизане в сила на промените, да се получи цялата сума?
- starlit
- Нов потребител
Re: изплащане на издръжка от Общината от 1.10.2009
Иска се подава до съда, а не до съдия-изпълнител. Най-вероятно сте подали иск за увеличение на присъдената Ви по време на развода издръжка. След увеличението Ви е издаден изпълнителен лист, с който сте образувала изпълнително дело при съдия изпълнителя. Общината изплаща неизплатената издръжка по писмено искане на взискателя, подадено чрез съдия – изпълнителя, в който район е изпълнителното дело. В искането си взискателят декларира за кои месеци не е получил издръжка. Съдия изпълнителят изпраща искането на общината по постоянния адрес на длъжника в 10- дневен срок от постъпването му. Когато адресът на длъжника в страната или в чужбина е неизвестен, искането се изпраща по постоянния адрес на взискателя.Общината по постоянния адрес на длъжника изплаща издръжката на взискателя, като сумата му се превежда всеки месец. Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Не е това, Деки. Сетих се за твоя реплика- какъв е смисълът да спорим тук? И, така.
Не че няма решение... проблема.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Не е това, Деки. Сетих се за твоя реплика- какъв е смисълът да спорим тук? И, така.
Ти па сега....
Аз съм просто момче от село. Всичко написано от мен не следва да се взима под внимание.
-
Ти си ми приятел! И какво значение има откъде си?
Мен ме нарочват да съм от Дуранкулак, макар и да им е далечно познанието , нечие мнение ...
Хей! И да почерпиш, че изнесе колегата на гърбина!
п.п. Днес съм болна и ще спамя ... Веднъж и аз да се ползвам от това чудо на осигурителната ни система.
Мен ме нарочват да съм от Дуранкулак, макар и да им е далечно познанието , нечие мнение ...
Хей! И да почерпиш, че изнесе колегата на гърбина!
п.п. Днес съм болна и ще спамя ... Веднъж и аз да се ползвам от това чудо на осигурителната ни система.
- Гост.
- Старши потребител
Общината по постоянния адрес на длъжника изплаща издръжката на взискателя, като сумата му се превежда всеки месец. Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение.
Но какво следва да направя, след като съдия изпълнителя ми каза, че промените в СК от 1 октомври отменят изплащането на пълния размер за минал период? Два пъти питах и изрично ми обясни, че общината вече не изплаща издръжка за минал период.
- starlit
- Нов потребител
Госпожо, за да си спестим неприятните усещания. Мобилизирайте се!? С хленчене няма да поправите миналото ви бездействие( тук дори не се интересувам защо и как- ваша си работа).
Изложете фактите, за да ви се отговори ( то е ясно, че сте в хипотезата на чл. 152).
В противен случай ще ви посоча два нормативни акта да четете.
И още едно питане- този татко неоткриваем ли е? Защо не пуснете една молба до прокуратурата за престъпление по чл. 183 от НК?
И това занимателно четиво.
Изложете фактите, за да ви се отговори ( то е ясно, че сте в хипотезата на чл. 152).
И още едно питане- този татко неоткриваем ли е? Защо не пуснете една молба до прокуратурата за престъпление по чл. 183 от НК?
И това занимателно четиво.
НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА
В сила от 01.10.2009 г. Приета с ПМС № 226 от 16.09.2009 г.
Обн. ДВ. бр.77 от 29 Септември 2009г.
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 1. С наредбата се определя редът за изплащане от държавата на присъдена издръжка.
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
Чл. 2. (1) Държавата чрез общините изплаща издръжката, присъдена в полза на български гражданин, която не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело.
(2) Издръжката не се изплаща редовно, когато по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две или повече месечни вноски, въпреки че е наложен запор върху трудовото възнаграждение или друго вземане на длъжника и че са предприети други изпълнителни действия върху имуществото му.
(3) Изплащаната от държавата чрез общините издръжка е за сметка на неизправния длъжник и е в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.
(4) Държавата не изплаща лихви върху просрочените месечни вноски за издръжка, както и разходи (такси и разноски) по исковия и изпълнителния процес.
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 3. (1) Съдебният изпълнител съставя констативен протокол в два екземпляра, когато установи обстоятелства по чл. 152, ал. 2 и 3 от Семейния кодекс.
(2) В протокола се посочват номерът и датата на образуване на изпълнителното дело, трите имена и адресите на длъжника и на взискателя, месечният размер на присъдената издръжка, времето, за което не е изплатена издръжката, и документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 и 3 от Семейния кодекс.
Чл. 4. (1) Общината изплаща неизплатената издръжка по писмено искане на взискателя. Искането се подава чрез съдебния изпълнител, при който е образувано изпълнителното дело, до общината по постоянния адрес на взискателя.
(2) Съдебният изпълнител изпраща искането по ал. 1 на общината по постоянния адрес на взискателя в 10-дневен срок от постъпването му, ако са налице обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 и 3 от Семейния кодекс.
(3) Към искането се прилагат единият екземпляр от протокола по чл. 3 и декларация от взискателя, че не е получавал суми за издръжка направо от длъжника за посочения в искането и протокола период, както и копия от документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 и 3 от Семейния кодекс.
Чл. 5. (1) Издръжката се изплаща от общината ежемесечно на взискателя в размера по чл. 2, ал. 3 считано от 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е образувано изпълнителното дело.
(2) Преди всяко изплащане на издръжката взискателят е длъжен да попълни декларация, че за конкретния период от време не е получавана издръжка от длъжника.
(3) Невъзможността изплатените средства да се възстановят на държавата не е основание да се отказва изплащането на присъдената издръжка.
(4) В 3-дневен срок от изплащането на издръжката на взискателя общината уведомява писмено съдебния изпълнител за извършеното плащане и за неговия размер.
(5) На всеки 6 месеца взискателят по изпълнителното дело представя в общината удостоверение от съдебния изпълнител, че е поискал извършване на проверка на обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 и 3 от Семейния кодекс.
(6) Общината преустановява изплащането на издръжката при непредставяне на удостоверението по ал. 5.
Чл. 6. Когато длъжникът започне редовно да изплаща издръжката или тя редовно се събира по принудителен ред, съдебният изпълнител съобщава на общината да прекрати превеждането на сумите.
Чл. 7. (1) Сумите за изплащане на издръжката се осигуряват ежегодно в общодържавните разходи на централния бюджет.
(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на общините въз основа на действително извършените разходи по реда, определен от Министерския съвет, за изпълнението на държавния бюджет за съответната година.
Чл. 8. Платената от държавата издръжка не освобождава неизправния длъжник. Той е задължен да я възстанови заедно със законната лихва по бюджета на общината, изплатила издръжката.
Преходни и Заключителни разпоредби
§ 1. (1) До определянето със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година на максимален размер на присъдена издръжка по чл. 152, ал. 1 държавата изплаща за сметка на неизправния длъжник присъдената издръжка в размер, определен със съдебното решение, но не повече от 80 лв.
(2) Алинея 1 се прилага и по висящите изпълнителни дела и преписки, образувани до 1 октомври 2009 г.
§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 152, ал. 7 от Семейния кодекс.
§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на правосъдието и на министъра на финансите.
§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 октомври 2009 г.
- Гост.
- Старши потребител
Когато гласяха новата наредба излезнаха едни доста впечатляващи цифри - по около 350 милиона лв. годишно отиват за изплащане на такива издръжки... Затова и приеха лимитите и забраниха изплащането със задна дата. Често пъти съм се замислял дали някои разведени родители не правят диретно постановка - напр. за детето трябват пари за абитуриентски бал , скриват се всички разписки, пощенски записи и се заявява, че бащата не бил плащал от ... 10 години... вади се пресен-пресен изпълнителен лист с печат от... "Стара архива" по гр.д.№ .... / 1999 г. и се тича при ЧСИ най-вече с искане ама много бързо-бързо да установи, че бащата "няма нищо", не работи и т.н. и да подготви книжата за общината...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
gudio написа:Когато гласяха новата наредба излезнаха едни доста впечатляващи цифри - по около 350 милиона лв. годишно отиват за изплащане на такива издръжки... Затова и приеха лимитите и забраниха изплащането със задна дата. Често пъти съм се замислял дали някои разведени родители не правят диретно постановка - напр. за детето трябват пари за абитуриентски бал , скриват се всички разписки, пощенски записи и се заявява, че бащата не бил плащал от ... 10 години... вади се пресен-пресен изпълнителен лист с печат от... "Стара архива" по гр.д.№ .... / 1999 г. и се тича при ЧСИ най-вече с искане ама много бързо-бързо да установи, че бащата "няма нищо", не работи и т.н. и да подготви книжата за общината...
Колегата е прав... за съжаление. Много от родителите злоупотребяват с изплащане на издръжката. Но, да не забравяме, че има хора, които живеят на ръба на бедността и парите за издръжка на детето са много нужни.
Мисля, че държавата трябва да наложи още по-рестриктивни мерки на родители, които не изплащат издръжката на децата си на време или изобщо не я изплащат. Това, че човек е безработен, не означава, че детето му трябва да страда. Като е безработен и няма работа - да не прави деца.
-
Здравей Балуев,
по отношение предположението ти ще замълча ( че тук не е нужна цялата истина),
Според мен законодателните изменения ще се окажат сполучлив начин да бъдат принудени правоимащите, по начин разбираем за нацията ни, да се ползват своевременно от правата си.
Деки, не сме в Китай... при този естествен прираст и такава забрана скоро ще ни заличат от картата, човек. Или ще се претопим- то си е все същото.
Още нещо- държавата не е абдикирала съвсем от изплащане на издръжка( в особените хипотези) , просто казва- И аз съм със скъсан джоб, но мога и ще давам толкова. За всичко останало над- вие сте задължени.
по отношение предположението ти ще замълча ( че тук не е нужна цялата истина),
Според мен законодателните изменения ще се окажат сполучлив начин да бъдат принудени правоимащите, по начин разбираем за нацията ни, да се ползват своевременно от правата си.
Деки, не сме в Китай... при този естествен прираст и такава забрана скоро ще ни заличат от картата, човек. Или ще се претопим- то си е все същото.
Още нещо- държавата не е абдикирала съвсем от изплащане на издръжка( в особените хипотези) , просто казва- И аз съм със скъсан джоб, но мога и ще давам толкова. За всичко останало над- вие сте задължени.
- Гост.
- Старши потребител
gudio написа:Когато гласяха новата наредба излезнаха едни доста впечатляващи цифри - по около 350 милиона лв. годишно отиват за изплащане на такива издръжки... Затова и приеха лимитите и забраниха изплащането със задна дата. Често пъти съм се замислял дали някои разведени родители не правят диретно постановка - напр. за детето трябват пари за абитуриентски бал , скриват се всички разписки, пощенски записи и се заявява, че бащата не бил плащал от ... 10 години... вади се пресен-пресен изпълнителен лист с печат от... "Стара архива" по гр.д.№ .... / 1999 г. и се тича при ЧСИ най-вече с искане ама много бързо-бързо да установи, че бащата "няма нищо", не работи и т.н. и да подготви книжата за общината...
Благодаря guido! Разбирам, че наистина не се изплаща издръжка от общината за минал период след промените в СК. Но това важи ли и за дело, заведено преди влизане в сила на промените?
- starlit
- Нов потребител
poli_g написа:Госпожо, за да си спестим неприятните усещания. Мобилизирайте се!? С хленчене няма да поправите миналото ви бездействие( тук дори не се интересувам защо и как- ваша си работа).
Благодаря за наредбата poli, чела съм я, но там не открих нищо за спиране на изплащането със стара дата.
А иначе таткото живее в Португалия, няма адресна регистрация и имоти в България.
- starlit
- Нов потребител
Уважаема питаща, преди всичко Вие сте осъдила Длъжника да плаща издръжка, а не Държавата. Държавата НЕ е длъжна да Ви плаща издръжка. Тази наредба по-скоро урежда вид социално подпомагане за лица, които поради липса на имущество от страна на длъжника нямат средства за издръжка. Така че , колкото решат да ви покриват от издръжката, толкова. Разликата си я търсете от длъжника.
И да допълня, НЕ ви е виновен никой на Вас и на бащата на детето, че сте безотговорни спрямо него и не си го гледате, а разчитате на милостиня.
И да допълня, НЕ ви е виновен никой на Вас и на бащата на детето, че сте безотговорни спрямо него и не си го гледате, а разчитате на милостиня.
- Bai_Ganjo
- Потребител
DEKAH написа:Колегата е прав... за съжаление. Много от родителите злоупотребяват с изплащане на издръжката. Но, да не забравяме, че има хора, които живеят на ръба на бедността и парите за издръжка на детето са много нужни.
Мисля, че държавата трябва да наложи още по-рестриктивни мерки на родители, които не изплащат издръжката на децата си на време или изобщо не я изплащат. Това, че човек е безработен, не означава, че детето му трябва да страда. Като е безработен и няма работа - да не прави деца.
Г-н Декан,ами някои това работят,това произвеждат! Това, че не е прието официално за работа е друг въпрос, но все пак им се плаща, че са работили...
- usra_ovcova
- Потребител
Bai_Ganjo написа:Уважаема питаща, преди всичко Вие сте осъдила Длъжника да плаща издръжка, а не Държавата. Държавата НЕ е длъжна да Ви плаща издръжка. Тази наредба по-скоро урежда вид социално подпомагане за лица, които поради липса на имущество от страна на длъжника нямат средства за издръжка. Така че , колкото решат да ви покриват от издръжката, толкова. Разликата си я търсете от длъжника.
Не знам от какво си правите извода, че съм безотговорна. Условията в България са такива, че с една целодневна работа и една допълнителна средствата пак не са достатъчни, за да издържам сама две деца. И ако с тях мога да покрия ежедневните разходи, много често има такива извънредни като кандидатстудентски курсове или бал, например, които са много дори и за двама работещи родители с едно дете!
Общо взето, потърсих помощ тук, а получих повече упреци. Странно ми е, че хора, незапознати с обстоятелствата с такава лекота дават такива определения!
- starlit
- Нов потребител
Ако позволите нещо по темата, но встрани от конкретния въпрос. Четейки нормативна уредба не намирам основание, издръжка присъдена със седебно решение по стария СК, когато минимума бе 30 лева, сега автоматично да стане 1/4 от МРЗ, което към настоящия момент е 60 лв, а трябва да се води дело за увеличение на издръжката. Така ли е наистина? Уж новия СК трябваше в по-пълна степен да гарантира правата на детето, за което настояваха европейските институции, но май в голямата степен се оказа прах в очите...
- dobromira1964
- Младши потребител
Starlit, напълно те разбирам и знам как се чувстваш. Аз също се грижа сама за трите си деца и също не знам дали ще получа издръжката за трите си деца за минало време, макар, че аз не съм изчаквала като теб. До Юни месец включително получавах издръжка от Общината. Представих изпълнителен лист на съдия изпълнител за увеличена издръжка, от Юни до сега, /въпреки, че си платих и такса за изчисление/ чакам да изчислят сумата, която Общината трябва да ми преведе. С влизането на новата Наредба, аз вече не знам дали ще ги получа, но поне да получавам някакви, защото от Юни не получавам никаква издръжка.
- malkoto_a
- Младши потребител
Благодаря за съпричастността malkoto_a!
Всъщност не съм изчаквала, надявах се да се справя сама. Не знаех, че може издръжката да се изплаща от общината, а не исках да я търся от него, защото докато даваше пари беше много лошо и за мен, и още повече за децата. А аз нямам никаква подкрепа, само една стара майка, полицаите са стояли на вратата и са ми обяснявали как нищо не могат да направят. Осмелих се едва сега, когато децата са достатъчно големи.
Прочетох вашата тема и знам, че не ви е чуждо това. Светът изведнъж става много тих и празен, когато си слаб.
Всъщност не съм изчаквала, надявах се да се справя сама. Не знаех, че може издръжката да се изплаща от общината, а не исках да я търся от него, защото докато даваше пари беше много лошо и за мен, и още повече за децата. А аз нямам никаква подкрепа, само една стара майка, полицаите са стояли на вратата и са ми обяснявали как нищо не могат да направят. Осмелих се едва сега, когато децата са достатъчно големи.
Прочетох вашата тема и знам, че не ви е чуждо това. Светът изведнъж става много тих и празен, когато си слаб.
- starlit
- Нов потребител
Напълно си права /извинявам се, че говоря на ти, но те чувствам близка, защото явно сме със сходни съдби/! Полицаите са стояли по цяла нощ пред домът ми да ни пазят от него и ми казват, че нищо не могат да направят, и че нямаме закони в България. Тогава какво можем да очакваме ние обикновените хора, как да се защитим?! Вече не знам към кого да се обърна, за да престане този тормоз! Работя на две работи, за да мога някак си да издържам децата си, занимавам се с тях, живея в постоянен тормоз, че си и плащам за тормоза! Е от къде да ги вземам тези пари?! Лесно е да упрекваш, но нека тези, които ни упрекват да погледнат нещата и под друг ъгъл и тогава да ни упрекват!
- malkoto_a
- Младши потребител
malkoto_a написа:Напълно си права /извинявам се, че говоря на ти, но те чувствам близка, защото явно сме със сходни съдби/! Полицаите са стояли по цяла нощ пред домът ми да ни пазят от него и ми казват, че нищо не могат да направят, и че нямаме закони в България. Тогава какво можем да очакваме ние обикновените хора, как да се защитим?! Вече не знам към кого да се обърна, за да престане този тормоз! Работя на две работи, за да мога някак си да издържам децата си, занимавам се с тях, живея в постоянен тормоз, че си и плащам за тормоза! Е от къде да ги вземам тези пари?! Лесно е да упрекваш, но нека тези, които ни упрекват да погледнат нещата и под друг ъгъл и тогава да ни упрекват!
А към кого се обърнахте? Освен към Полицията? Към социалните, към неправителствени организации, към адвокат?Нали знаете:Насила можеш да вземеш , но не и да дадеш.
- sunrise
- Активен потребител
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|