начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Предимства и недостатъци при сключване на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Предимства и недостатъци при сключване на брак

Мнениеот kalahan2008 » 23 Авг 2023, 17:25

portokal написа:Другите не са имуществени, човекът пита строго за имуществени разлики.

Всъщност пита за "икономическите" предимства и недостатъци. Каквото и да означава това. Мисля, че децата са важен икономически фактор, затова ги споменах :D

portokal написа:За информираното съгласие не мисля, че е вярно. Няма уреден случай в нашето законодателство, в който някой, различен от самото лице или настойника му, да дава информирано съгласие за лечение - и така е правилно. Няма нищо такова в законодателството.

Не знам дали говорим за едно и също нещо. Аз говоря само за задължителното лечение. Визирам следните хипотези в Закона за здравето:
чл. 87. (7) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) При лица с психични разстройства и установена неспособност за изразяване на информирано съгласие то се изразява от лицата, определени по реда на чл. 162, ал. 3.
Чл. 162. (3) Когато приеме липса на способност на лицето, съдът постановява задължително лечение и назначава лице от кръга на близките на болния, което да изразява информирано съгласие за лечението. При конфликт на интереси или при липса на близки съдът назначава представител на общинската служба по здравеопазване или определено от кмета на общината лице по седалището на лечебното заведение, което да изразява информирано съгласие за лечението на лицето.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Предимства и недостатъци при сключване на брак

Мнениеот portokal » 24 Авг 2023, 19:41

Не, изобщо информираното съгласие имах предвид, не съм те разбрала.
Но "близък" не е ограничено до съпруг, даже според мен би трябвало да може и фактически съжител.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси