начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

8 годишният ми син оспорва бащинство??? Моля за правен съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: 8 годишният ми син оспорва бащинство??? Моля за правен с

Мнениеот portokal » 11 Сеп 2013, 19:48

neutralen написа::roll: Напълно съм съгласен с мнението на Портокал. И аз считам че, че срокът за оспорване бащинство от страна на детето е 1-годишен и почва да тече от навършване на пълнолетие (18 години). :roll:

Аз не считам така - въпросът за тълкуването на тези текстове е изяснен от практиката, доколкото изобщо е бил спорен; казах само защо смятам, че би било по-добре да тече от навършване на пълнолетие.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 11 Сеп 2013, 21:46

:roll: Очевидно неправилно съм разбрал Портокал, но текста на закона е - "Детето може да оспори бащинството до 1 година от навършването на пълнолетие..."
При това положение, очевидно е че срока е едногодишен и започва да тече "от навършването на пълнолетие", иначе в закона щеше да пише, че детето може да оспори бащинството до навършване на 19 годишна възраст. При такъв текст няма начало, но има край и никъде не пише, че срока е 1 година. :D
В практиката този проблем бил изяснен. Практиката на съдилищата, включително и на ВКС е пълна с погрешни тълкувания на закона, направени с цел да се реши личен проблем на определен човек, или на определена група хора, имащи значително влияние върху съда. Тук за това е Форум, където всеки би следвало да обоснове собственото си мнение, а тези които не са съгласни да го оспорват. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот drenchev » 11 Сеп 2013, 22:28

neutralen написа::roll: Очевидно неправилно съм разбрал Портокал, но текста на закона е - "Детето може да оспори бащинството до 1 година от навършването на пълнолетие..."
При това положение, очевидно е че срока е едногодишен и започва да тече "от навършването на пълнолетие", иначе в закона щеше да пише, че детето може да оспори бащинството до навършване на 19 годишна възраст. При такъв текст няма начало, но има край и никъде не пише, че срока е 1 година. :D
В практиката този проблем бил изяснен. Практиката на съдилищата, включително и на ВКС е пълна с погрешни тълкувания на закона, направени с цел да се реши личен проблем на определен човек, или на определена група хора, имащи значително влияние върху съда. Тук за това е Форум, където всеки би следвало да обоснове собственото си мнение, а тези които не са съгласни да го оспорват. :idea:

Благодаря "неутрален"!
Знаех си ,че законодателя едва ли е допуснал такова огромно "недоглеждане"
Значи кучето е заровено в тълкуването на СК 66 , ал.4. За всеки е ясно , че срок значи начало и край! В противния случай има явна дискриминация, тъй като родителя упражняващ род-те права може да оспори припознаване от името на детето - както е и в моя случай!!! Неравнопоставеност на родителя - баща: това прави неправилното тълкуване на СК 66, ал4!!! Да го кажа пак за срока без начало а само край както някои твърдяха. Благодаря отново! Така или иначе искът е НЕДОПУСТИМ!!! Както и нормалната човешка логика диктува. Май ще се гледаме по телевизията - то нали само така се решават неща евентуално в нашата Татоквина :D
drenchev
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Сеп 2013, 23:12

Въпреки новите правила и с ясното знание за последиците: :roll: ............
Играли сте тази игра, когато и по правила удобни за вас. Минало време и друг ви пляска по правилата на играта, ама видите ли играта изведнъж стана недопустима.
Не, че има правно отношение, приемам и че всеки има право на полет, дори тялото му да крета, но замислете се- плащате издръжка години наред, детето някъде във времето разбира, че не вие сте неговия човек и ставайки почти на 19 предявява същия този иск. Вероятно ще се чувствате в пъти по-ок, че "нормалната човешка логика" е допуснала толкова години да плащате заради лекомислие, което е поддържало свежа една неистина?

Всъщност, това дело е и във ваш интерес ( имате право да не ми вярвате, а аз пък имам право да си мисля, че целта ви е съвсем друга) и макар да бягате така ожесточено от истината, тя ще ви настигне. Все някога.

Искът е допустим, но за това след време- ако искате, върнете се тук и споделете ( потвърдете).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот drenchev » 11 Сеп 2013, 23:39

В кратък отговор на bird:
Владеете сарказма и иронията - признавам. Но не може винаги човек да е прав нали? Важи и за Вас и за мен. Аз пък бих Ви оценил че прибързано стреляте наслуки. И за парите ли се сетихте първо?. Аз мисля повече за връзката ми с детето което имам за син. Или пък не ми е син но пак имам връзка - малко сложно но така - ЖИВОТ.
Във Ваш дух: Да сигурно ще има дело и експертиза и всичко ще си дойде на мястото. Нали винаги всичко се нарежда....
drenchev
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Сеп 2013, 00:05

Ако щете вярвайте винаги подлагам на съмнение написаното от мен, по ред причини.
Едно е сигурно- дори да е прозвучало по начин неприятен за вас- не това е била целта. По-скоро да опитате да погледнете малко по-напред във времето- заради вас, заради детето и заради връзката, която ви свързва днес. Шамарът след 10-тина години ще кънти далеч по-дълго и болезнено от сега. Гледайте позитивно на случващото се- резултатът от това дело ще ви спести агонията после, или животът ще се нареди. В последния случай ще имате притеснения само за режима на лични контакти, пубертета, първата целувка, .. и прочее мъжки неща :) .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2013, 10:21

А, не е изключено и да се гледате - журналистите също обичат да се изживяват като тълкуватели на закона и да обясняват как съдилища и администрация, ръйш ли, творят абсурд (всеобщо любима дума) след абсурд.
Не си мислете, че сте първият, открил топлата вода с иск за произход. Всъщност не си мислете, че изобщо сте открили нещо. Тези норми съществуват и се прилагат отдавна и тълкуването им е изяснено, това е положението.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Pause » 12 Сеп 2013, 22:05

Според мен точен отговор дава постановление №5 от 78г.на Пленума на ВС. Казва ,че такъв иск е допустим и преди да навърши пълнолетие.Предявен от неговата майка / самостоятелно правното основание е по Чл.69 СК.
Аватар
Pause
Активен потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси