начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наследник по заместване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследник по заместване

Мнениеот maria19 » 13 Фев 2022, 20:18

Здравейте , искам да си извадя удостоверение за наследници на името на мъжа на сестра ми .Сестра ми и мъжът й са починали и нямат деца .Реално се явявам наследник по заместване и трябва да получа дяла на сестра ми .Въпросът ми е , ще ми издадат ли в общината удостоверение за наследници на въпросното лице предвид ,че нямаме пряка родствена връзка .И ако ми издадат ,ще фигурира ли моето име в него или трябва по друг начин да доказвам наследство .Благодаря и лек ден !
maria19
Нов потребител

Re: Наследник по заместване

Мнениеот guest1 » 13 Фев 2022, 20:55

Здравейте!
Така, както сте описали нещата - Вие сте си наследник, без това допълнение „по заместване“!
Основание - Закон за наследството
Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
Чл. 6. Когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив.
Чл. 7. Ако починалият е оставил само възходящи от втора или по-горна степен, наследяват по равно най-близките от тях по степен.

Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.

Щом сестра Ви и съпругът ѝ са починали, нямат деца и родителите Ви също са починали - наследник сте Вие. Ако имате други братя или сестри - те също.

В Националната база данни „Население“ имат данни и в една „Справка за родственост“ - Вие ще фигурирате!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 13 Фев 2022, 21:20

Здравейте,
Не сте наследник по заместване, но това е друг въпрос.
Относно УН на съпруга на сестра Ви, зависи от това, кой е починал първи. Ако сестра Ви е починала преди него, то на Вас няма да ви издадат УН за него. Но, ако той е починал преди нея, ще можете да искате такова, като преди това ще следва да получите УН за сестра Ви, в което би следвало а фигурирате Вие, и с което УН ще подадете завление за издаване на такова за съпруга ѝ.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот maria19 » 13 Фев 2022, 21:51

nikodim77 написа:Здравейте,
Не сте наследник по заместване, но това е друг въпрос.
Относно УН на съпруга на сестра Ви, зависи от това, кой е починал първи. Ако сестра Ви е починала преди него, то на Вас няма да ви издадат УН за него. Но, ако той е починал преди нея, ще можете да искате такова, като преди това ще следва да получите УН за сестра Ви, в което би следвало а фигурирате Вие, и с което УН ще подадете завление за издаване на такова за съпруга ѝ.

Благодаря ,заблудила съм се с "наследник по заместване " .Първо е починал съпруга й и после сестра ми .
maria19
Нов потребител

Назад към Семейни казуси