начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Смърт на лице със прекъснати здравни права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смърт на лице със прекъснати здравни права

Мнениеот crovster » 08 Юли 2018, 22:33

Здравейте. Майка ми почина преди няколко дни. Била е с прекъснати здравно осигурителни права, но последната година и половина работеше. Знам, че от работодателя й се полагат да бъдат изплатени на наследниците неизползваната отпуска и последната изработена заплата. Въпроса ми е как стоят нещата с НОИ и УПФ. От НОИ знам, че се дължи някакво обезщетение (ако бъде потърсено), но то следва да бъде изплатено ако починалото лице е с непрекъснати здравно осигурителни права. Въпроса ми по това перо е имам ли право да платя липсващите осигурителни месеци след настъпила смърт на лицето, за което искам да ги платя. И има ли изобщо някакъв смисъл от това от гледна точка на това, че мисля че това ще е документален кошмар и не знам дали изобщо да се занимавам. Предполагам, че се изплаща някаква еднократна помощ на всеки наследник (син, дъщеря, майка, това сме). Това едно. Другото което ме интересува е свързано с Универсалния Пенсионен Фонд. Знам, че е задължителен и че ние със сестра ми наследяваме всичко внесено по него, като наследници. Какъв е реда там?
crovster
Нов потребител

Re: Смърт на лице със прекъснати здравни права

Мнениеот chima » 09 Юли 2018, 09:55

Отивате в съответния УПФ, в който майка ви е осигурявана и подавате Заявление по образец като носите Акт за смърт и Удостоверение за наследници и те ще ви изплатят средствата.
chima
Потребител

Мнениеот kalina_di » 09 Юли 2018, 20:24

Съжалявам за загубата Ви.

Имате право на Еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, платима от НОИ. /Тя няма връзка със здравноосигурителния статус на лицето/.

За процедурата и документите прочети тук :
http://www.noi.bg/en/benefits/benefits/ ... st/942-doo
kalina_di
Нов потребител

Мнениеот crovster » 11 Юли 2018, 02:58

Благодаря за отговорите. Изникна нов казус. От НОИ ме карат да си отварям българска банкова сметка, понеже не можели да ми ги преведат в сметка от банка в друга държава. Това законно ли е? Не искам да си отварям банкова сметка в България, не живея тук от 19 годишен..
crovster
Нов потребител

Мнениеот chima » 11 Юли 2018, 10:55

Да, защото те поемат разходите по превода, в противен случай няма да сте равнопоставени с другите правоимащи. От ПОД(УПФ) също ще ви поискат бг сметка. Не ви пречи да си отворите такава, получавате си парите и я затваряте, банки на всеки ъгъл.
chima
Потребител

Назад към Семейни казуси