Здравейте,
Имам следния въпрос, с мъжа ми не се разбираме напоследък, и той твърди , че ако се разведем той
ще придобие апартамента , който е придобит след брака. Апартамента е купен с ипотечен кредит, като кредита е теглен от негово име ,а аз съм съдлъжник по кредита. Има ли основание да го твърди и аз наистина да остана на улицата , ако се разведем?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подялба на имущество при развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подялба на имущество при развод
По принцип, ако нямате брачен договор, който да казва друго, закупен по време на брака недвижим имот, независимо, че може да е на името само на единия съпруг, се счита за СИО, което означава, че и другият съпруг притежава дял.
При развод се счита, че дяловете им са равни, освен ако един от тях не повдигне иск за доказване на по-голям принос в придобиването на имота.
Щом сте съдлъжник по кредита, вие имате еднакъв принос с кредитополучателя за придобиване на имота.
Не пишете дали имате деца, защото запазването на семейното жилище за единия или другия силно се влияе от това дали ще се присъждат родителски права на някой от съпрузите и къде ще живеят децата след това.
При развод се счита, че дяловете им са равни, освен ако един от тях не повдигне иск за доказване на по-голям принос в придобиването на имота.
Щом сте съдлъжник по кредита, вие имате еднакъв принос с кредитополучателя за придобиване на имота.
Не пишете дали имате деца, защото запазването на семейното жилище за единия или другия силно се влияе от това дали ще се присъждат родителски права на някой от съпрузите и къде ще живеят децата след това.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
да, имаме едно дете
- albinos86
- Нов потребител
albinos86 написа:да, имаме едно дете
Почти сигурно е, ще при развод съдът ще реши Вие да ползвате цялото жилище, но ако съпругът Ви се усети, ще се наложи да плащате наем за неговата половина. Той може да се приспадне от издръжката за детето или обратното, ако наемът е по-голям.
- ilian_todorov
- Активен потребител
ilian_todorov написа:Той може да се приспадне от издръжката за детето или обратното, ако наемът е по-голям.
Абсурд! Абсурд! Абсурд!
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ilian_todorov написа:albinos86 написа:да, имаме едно дете
Почти сигурно е, ще при развод съдът ще реши Вие да ползвате цялото жилище, но ако съпругът Ви се усети, ще се наложи да плащате наем за неговата половина. Той може да се приспадне от издръжката за детето или обратното, ако наемът е по-голям.
Този прочит на СК съм го проспала явно!!!
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
Неведоми са пътищата Господне...
На хоризонта изгря още един "капацитет - правен консултант". Той е юзърът ilian_todorov. От всичко разбира.
На хоризонта изгря още един "капацитет - правен консултант". Той е юзърът ilian_todorov. От всичко разбира.
-
Melly - Старши потребител
Уфффф, не знам на какво Ви учат в "университета" честно!
Как ще прихващащ с вземане за издръжка, и кой ти е дал изпита по семейно?! Последното ме интересува МНОГО!!!
Аз не бих отговорила с такава лекота и категоричност без да съм видяла документи, може да има трансформация, вложени лични средства и какво ли още не...
Как ще прихващащ с вземане за издръжка, и кой ти е дал изпита по семейно?! Последното ме интересува МНОГО!!!
Аз не бих отговорила с такава лекота и категоричност без да съм видяла документи, може да има трансформация, вложени лични средства и какво ли още не...
- chandra
- Потребител
Тодоров, според мен, не е юрист, но определено има познания в области на правото, които така или иначе са предизвикали интерес у него. В този смисъл не го корете. ( вчера, именно той, ме хвана в крачка )
Не може да се направи прихващане, защото има нормативна забрана - чл. 148 СК.
Отделно от това нормата на чл. 103 ЗЗД изисква "две лица, които си дължат взаимно", но няма идентичност между страните по наемното правоотношение и задължението за издръжка. Компенсацията няма да породи погасителен ефект по отношение задължението за издръжка.
Не може да се направи прихващане, защото има нормативна забрана - чл. 148 СК.
Отделно от това нормата на чл. 103 ЗЗД изисква "две лица, които си дължат взаимно", но няма идентичност между страните по наемното правоотношение и задължението за издръжка. Компенсацията няма да породи погасителен ефект по отношение задължението за издръжка.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Какъв е този наем при развод ? Съгласно разпоредбата на СК, при допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище. Когато упражняването на родителските права ви са предоставени и претендирате за ползване на семейното жилище, а друго такова нямате, съдът би решил това в полза Вас. Все пак тази фактология е много оскъдна, съветвам Ви да ангажирате адвокат.
- emita2323
- Младши потребител
Мале, мале, мале ей го на още един капацитет. А родителят според Вас, който ползва семейното жилище, ако то е на другия родител не плаща наем, а? Бравос. Ей затова се ходи при адвокат, а не се пита по форумите.
- valia27
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|