Здравейте,
много време ми коства, докато се реша да пиша тук.
Надявам се да успея да ви предам казусът си максимално обективно.
Преди 20-тина години майка ми (българка) и баща ми (сърбин) се срещат.
Преживяват буйна любов, чийто плод съм аз.
Баща ми ме признава, дава ми името си.
Малко след това е извикан за участие във войната (Югославските войни 1991 - 1995).
Оттогава двамата изгубват връзка поради една или друга причина.
Сега съм жена на 24 години.
Никога не бях виждала баща си, допреди месец.
Майка ми го беше намерила и довела , за да се запознаем.
Всичко беше прекрасно, като по сапунените сериали.
Той много се радваше да ме види и казваше, че за нищо на света няма повече да си тръгне от нас двете.
Разказа ми, че си имам по-малки брат и сестра от сегашният му брак (вече около 20-годишен).
Общо взето, държеше се като нормален баща и заяви пред нас и пред семейството си,че държи да се разведе и да остане при нас.
Дори отидохме в имиграционната служба , за да проверим как може да получи българско гражданство, за да може да остане за по-дълго.
Всичко изглеждаше сериозно и добре, докато не замина за Турция след 3 дни, на посещение при роднини.
От средата на януари, тази година, нямаме никакви вести от него.
Последно майка ми беше говорила с неговият брат и беше разбрала , че баща ми се е прибрал при семейството си (които в момента живеят в Германия).
За сметка на липсата на информация от самият него, жена му и дъщеря му сипят куп омраза ежедневно върху мен и семейството ми .
Пишат ни заплахи и много други грозни неща и това вече идва много в повече на майка ми ,на баба и дядо, а и на сестричката ми.
Майка ми многократно опита да се свърже с баща ми , за да може най-малкото да спре налудничавото държание на семейните си, но така и не се получи.
Телефонът му е изключен (най-вероятно вече е с друг номер).
Вече съм много уморена от тях, не ми харесва никак този кибер тормоз над мен и семейството ми и ми е много обидно и болно след толкова много години да видя баща си и той пак да се изпари яко дим.
Твърдо решена съм да си изявя позицията като негова дъщеря и да му поискам сметка за всичките тези години.
Кажете, какво мога да направя?
Мога ли да го осъдя да изплати издръжка за всички тези години, в които е бил далече (Признато дете съм, но майка ми и баща ми нямат сключен брак) ?
Мога ли да накарам по някакъв начин жена му и дъщеря му законно да спрат да ни тормозят?
Честно казано, просто искам да направя нещо.
Все трябва да имам някакви права.
Благодаря ви много!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли някакви права срещу баща си и неговото семейство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли някакви права срещу баща си и неговото семейство
Ако сте под 18г. имате право на издръжка до навършване на пълнолетие,както и за 1г. назад от предявяването на иска. Ако сте над 18г.,но учите във висше учебно заведение,имате право на издръжка от родителя до 25г. възразст,ако нямате имущество от което да се издържате или доходи и ако баща Ви е в състояние да я дава без особени затруднения. Друго обезщетение за това,че баща Ви се е "изпарил яко дим" няма как да получите. Родителските права са съвкупност от "права и задължения" и родителя има задължения спрямо Вас и те са описани подробно в закона,но няма как да бъдат принудени да ги упражняват принудително. По-скоро има санкции,за неизпълнение,които се изразяват в частично или пълно отнемане на родителски функции,но Вас това така или иначе не Ви засяга.
- bobi9
- Потребител
Благодаря за информацията !
- jasmined
- Нов потребител
"Кибертормозът" има само един начин за спиране - блокаж на тормозителя/ите. Изключване от френд листите в лицевата книга, блокиране на скайп контактите и т.н. Тормоз по нета, такъв какъвто го разбирате, колкото и да е неприятен като последици, е много трудно доказуем от правна страна. Не ви съветвам да се занимавате с "новите роднини" - щом от самото начало се държат така с вас, значи няма да се спрат.
Хубавото е, че щом баща ви ви е признал, значи оставате негов наследник при всички положения. Не ви го пожелавам да е скоро, но един ден всичко, което тати има, ще се дели между вас и другите сестри/братя от второто семейство.
За търсене на издръжка мисля, че малко сте закъсняла (обяснили са ви по-горе за ученето и 25-годишната възраст). Дори и да сте студентка редовно обучение в момента, докато заведете дело и докато намерят баща ви, за да го призоват, със сигурност ще прескочите възрастовата граница.
Хубавото е, че щом баща ви ви е признал, значи оставате негов наследник при всички положения. Не ви го пожелавам да е скоро, но един ден всичко, което тати има, ще се дели между вас и другите сестри/братя от второто семейство.
За търсене на издръжка мисля, че малко сте закъсняла (обяснили са ви по-горе за ученето и 25-годишната възраст). Дори и да сте студентка редовно обучение в момента, докато заведете дело и докато намерят баща ви, за да го призоват, със сигурност ще прескочите възрастовата граница.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
За наше огромно съжаление в тази държава не можеш да направиш абсолютно нищо по твоя казус. И всички опити ще отнемат по около 2 години минимум.
- petkova88
- Нов потребител
petkova88 написа:За наше огромно съжаление в тази държава не можеш да направиш абсолютно нищо по твоя казус. И всички опити ще отнемат по около 2 години минимум.
Добавка - в която и да е държава на тази планета, не можете нищо да направите по въпроса.
Докато не скочи някой от "новите родинини" да ви бие, няма как да докажете, че той стой зад компа и плаща заплахи. Не и в правова държава. Не и така, както си го представяте.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|