начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

лишаване на майка от наследство на детето й

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лишаване на майка от наследство на детето й

Мнениеот tanita123 » 28 Яну 2015, 15:30

Здравейте,
Имам следното питане, как може да се лиши майка от наследство на починалото й дете. Случаят е следния:
Още при раждането на детето родителите подписват декларация пред нотариус за отказ от родителски права и съгласие за осиновяване на детето.
От самото си раждане детето е израснало по домове, майката, респ. родителите (бащата е починал) не е полагала никакви грижи, нито е потърсила детето.
Детето умира в дом за деца с умствена изостаналост. Но по негова сметка в банка има не-малка сума пари.
Тъй като детето не е било осиновено през годините,в удостоверението за наследници майката фигурира като наследник.
Идеята е майката да се лиши от наследство и сумата да премине в ръцете на държавата, която впоследствие да ги дари на дома където се е отглеждало детето.
Моля Ви за някакви идеи как да лишим майката от наследство. Знам, че по закон тя е наследник, но мисля че е най-малкото неморално да получи тази сума, при положение, че сигурно дори е забравила за съществуването на това дете.
Благодаря предварително.
tanita123
Нов потребител

Re: лишаване на майка от наследство на детето й

Мнениеот lolly » 28 Яну 2015, 16:57

щом е подписала декларация за отказ от права, това би следвало да включва и правото на наследство като част от тези права, не е наследник, държавата е наследник в качеството на настойник
lolly
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Яну 2015, 17:38

Не съм съвсем убедена, че е възможно, каквото и да е в посочената хипотеза.
Неморално е ( липсата на морал не е измежду основанията за лишаване от наследство), но тази декларация е условие за допустимост при откриване на производство за осиновяване, респективно не може да се отрази на родствените отношения и наследяване, ако нямате акт за пълно осиновяване.
Отказът от права трябва да е изричен, какъвто нямате съгласно чл. 11 ЗН, а при липса на пълно осиновяване няма как да се дерогира кръвната връзка, та накратко- мисля, че "отказът от род. права" не включва и изричен отказ от наследство.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот tanita123 » 28 Яну 2015, 18:09

[quote="bird_of_paradise"]Не съм съвсем убедена, че е възможно, каквото и да е в посочената хипотеза.
Неморално е ( липсата на морал не е измежду основанията за лишаване от наследство), но тази декларация е условие за допустимост при откриване на производство за осиновяване, респективно не може да се отрази на родствените отношения и наследяване, ако нямате акт за пълно осиновяване.
Отказът от права трябва да е изричен, какъвто нямате съгласно чл. 11 ЗН, а при липса на пълно осиновяване няма как да се дерогира кръвната връзка, та накратко- мисля, че "отказът от род. права" не включва и изричен отказ от наследство

Абсолютно съм съгласна с написаното, точно така е, но все ми се иска да измисля някакъв начин. Явно е пропуск в законодателството,защото не може да си захвърлиш детето и след години, на всичкото отгоре да получиш и пари за това. А тези пари са се натрупали от плащания на държавата към детето - то е под пълно запрещение и с І група инвалидност. Благодаря все пак за отговорите
tanita123
Нов потребител

Мнениеот bobi9 » 29 Яну 2015, 17:18

НЕ е пропуск в законодателството. Просто е търсена някаква "златна среда". Както и детето е наследник, и може да черпи права в случай на смърт на родителите,така и обратното. Не може да се приеме едностранно,че когато родители са дали дете за осиновяване,непременно са някакви зли хора. Напротив,тази възможност е предвидена точно поради причината,че при осиновяването е възможно детето да получи грижи,които по една обективна причина няма да може да получи в семейната среда.Дори и при лишаването от родителски права,ако детето не е осиновено при пълно осиновяване,родителите се явяват наследници,както и то на тях. Определено в случая остава едно неприятно чувство,че някой ще се облагодетелства незаслужено и то при положение,че не си е мръднал пръста,но такъв е закона. Може би трябва действително да се мисли за вмъкване на отказа от родителски права и дезинтересирането в последствие на родителя към детето,като основание за недоствойнство за наследяване,като се запази правото на детето да наследява.
bobi9
Потребител

Мнениеот dani_ivanova » 29 Яну 2015, 20:33

Много неприятен казус.
Мисля, че точни заради такива "живи" случая, трябва да има промени в законодателството!
dani_ivanova
Нов потребител

Мнениеот aaaaly » 01 Фев 2015, 00:55

tanita123 написа:Здравейте,
Имам следното питане, как може да се лиши майка от наследство на починалото й дете. Случаят е следния:
Още при раждането на детето родителите подписват декларация пред нотариус за отказ от родителски права и съгласие за осиновяване на детето.
От самото си раждане детето е израснало по домове, майката, респ. родителите (бащата е починал) не е полагала никакви грижи, нито е потърсила детето.
Детето умира в дом за деца с умствена изостаналост. Но по негова сметка в банка има не-малка сума пари.
Тъй като детето не е било осиновено през годините,в удостоверението за наследници майката фигурира като наследник.
Идеята е майката да се лиши от наследство и сумата да премине в ръцете на държавата, която впоследствие да ги дари на дома където се е отглеждало детето.
Моля Ви за някакви идеи как да лишим майката от наследство. Знам, че по закон тя е наследник, но мисля че е най-малкото неморално да получи тази сума, при положение, че сигурно дори е забравила за съществуването на това дете.
Благодаря предварително.

На мене не ми е много ясно като каква/какъв се явяв3ате ВИЕ на починалото детенце (Бог да го прости).

Майката поне го е носила, родила и после някакси не му е причинявала зло. Отказ от родителски грижи не е зло, ако тя не е могла да му даде необходимото. По-скоро е здрав разум.

Значи да се върнем на основния въпрос - по каква причина желаете да сложите ръка на парите по сметката на детето и каква/ какъв е явявате на починалото дете. Майката поне има основание - а Вашето основание какво е?
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 06 Фев 2015, 16:53

Нейното основание е, че е назначена от държавата за настойник на това дете и тя отговаря (и е отговаряла) за него и за имуществото му, ама това не ви влиза в работа, нито е предмет на питането.

Престанете да спамите, чувствайте се предупредена. :!: :idea: :!:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси