начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как ЧСИ разбира има ли конклудентни действия.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как ЧСИ разбира има ли конклудентни действия.

Мнениеот B5202S » 02 Фев 2015, 18:43

Привет,

Четох доста от форума на юристите и стигнах до следните изводи.

1. ЧСИ - не е длъжен да проучва имуществото на наследодателя ако взискателя не му е казал.
2. ЧСИ - не е длъжен да търси други наследници ако е намерил поне един които да плати целия дълг независимо, че наследеника има само дял от наследството, а наследотателя има имущество което да покрие дълга. Ако взискателя е казал пари в кеш търсят се пари в кеш!
3. ЧСИ - не е длъжен да прави спарвки дали наследниците на наследодателя са направили отказ от наследство, или са приели наследството по опис.
4. ЧСИ - може да прескочи фазата на доброволно изпълнение пращайки писма със задна дата, ненамирайки длъжника и т.н.
5. ЧСИ - може да откаже да уважи отказа от наследство независимо че му е предоставен в двуседмичния срок за доброволно изпълнение! По презумция счита че има конклудентни действия което няма как да му бъде известно априори. Така както не може да му е известно имали отказ или не от наследство.
6. ЧСИ - може да избере само един от преките наследници независимо че са повече, защото така му е най-удобно.

Първи въпрос след като той по процес не е длъжен да проучва как може да знае че има конклудентни действия?
По това дали е в добро настроение или не?

Имали изобщо вариант за защита ако наследника разберече е обект на изпълнително дело едва когато му запорират заплатата. С други думи ЧСИ неможе да намери наследника но му намира собствеността и работодателя?

Пиша това защото баща ми почина! Знам че има дългове! И тръпна в очакване да ме потърсят ЧСИ. Отказах се от наследство и то е вписано в особенната книга, отказа е направен 16 дена след смърта на наследотателя.
Ползвам услугите на адвокат.

Въбще как човек може да се защити от действията на ЧСИ който е решил да те оглозга до кокал?
B5202S
Младши потребител

Re: Как ЧСИ разбира има ли конклудентни действия.

Мнениеот ivanov_p » 02 Фев 2015, 19:21

Не знам какво си чел, но редът е друг.
Взискателят иска от ЧСИ да призове наследника, който трябва да декларира пред съдията приема ли наследството или не. Ако го приема - плаща, ако представи отказ от наследство нещата за ЧСИ спират дотук и остава взискателят да реши дали ще си встъпи в правата и ще бори ли отказа или не. Като реши прави необходимите постъпки първо пред ЧСИ, след това пред съда.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот B5202S » 03 Фев 2015, 17:57

Добре ще задам въпроса си иначе!

http://pravatami.bg/104 и http://pravatami.bg/50 . Нека за въпроса приемем че ЧСИ и взискателя действат ВИНОВНО. Аз имам необорим отказ от наследство но ЧСИ „решава“ че от моя страна има конклудентни действия. ЧСИ не е длъжен да мотивира решението си.

Какъв е редът по който мога от тук на сетне да защитя правата си (доходи и имущество) явно чл. 435 от ГПК не става. В посочените от мен линкове има малко общи приказки и че имам права. По време на погасяване на дълга или след като е вече погасен изцяло (което е абсурдно) т.е. вредата ти е нанесена изцяло. А и дори ако осъдиш ЧСИ за вреди кога той ти връща парите? Колко време или никога?

Проблема е че в такава ситуация ти трябва не просто адвокат или много добър адвокат, а адвокат с опит в тези неща! Ако някой има мнение нека сподели. В нета има дузина такива дела (срещу решения на ЧСИ които не уважават отказа от наследство главно от провинцията но не и от София) не можах да намеря нещо общо като членове от ГПК по които са заведени. Явно никой не смее да съди ЧСИ от София.

Очаквам конструктивни отговори.

П.С.
Четох това и много други.
viewtopic.php?t=50013
B5202S
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 03 Фев 2015, 21:56

B5202S написа:Добре ще задам въпроса си иначе!

http://pravatami.bg/104 и http://pravatami.bg/50 . Нека за въпроса приемем че ЧСИ и взискателя действат ВИНОВНО. Аз имам необорим отказ от наследство но ЧСИ „решава“ че от моя страна има конклудентни действия. ЧСИ не е длъжен да мотивира решението си.

Какъв е редът по който мога от тук на сетне да защитя правата си (доходи и имущество) явно чл. 435 от ГПК не става. В посочените от мен линкове има малко общи приказки и че имам права. По време на погасяване на дълга или след като е вече погасен изцяло (което е абсурдно) т.е. вредата ти е нанесена изцяло. А и дори ако осъдиш ЧСИ за вреди кога той ти връща парите? Колко време или никога?

Проблема е че в такава ситуация ти трябва не просто адвокат или много добър адвокат, а адвокат с опит в тези неща! Ако някой има мнение нека сподели. В нета има дузина такива дела (срещу решения на ЧСИ които не уважават отказа от наследство главно от провинцията но не и от София) не можах да намеря нещо общо като членове от ГПК по които са заведени. Явно никой не смее да съди ЧСИ от София.

Очаквам конструктивни отговори.

П.С.
Четох това и много други.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=50013

Конструктивно е. Имах си работа с ЧСИ, разботещ(а) в София.

Емигрирах. Отсъствието ми - регистрирано, декларирано и заявено - попречи на развитието на делата срещу мене.

Когато се върнах - с пари, влияние и доста други неща - жената беше прекратила вече делото. Платих си разноските и схванах, че това е началото на нов живот за мен.

Няма смисъл да се борите с вятърни мелници. Всеки насила изгонен жител на страната в емиграция ги оставя без още един гражданин за скубане. Поради което затягат хватката върху следващия.

Те са преброени - и един ден ще измрът без нас, обикновените граждани.

И не се чувствайте нещастен - Вие нищо лошо не сте сторили. Спасете се - и продължете си живота по нормалните начини. Без гостоприемника - паразита ще умре - и е започнал да умира - видимо.

Оставете паразита да умре - без храната от Вашето тяло, без кръвта Ви, без живота Ви отдаден за смучене. Сиктирдосайте ги. Изолирайте ги. Теглете им ....... Каквото още там Ви хрумне.

Агонизират - и се чуват виковете на умиращите в самия АД. Това са буквално последните им крясъци. Не е нужно да крещите с тях в АДА. Спасете се.

Намерете начините и средствата. Те са намерили как да Ви направят на кучешки салам и да Ви дъвчат. Направете го и Вие и им теглете секирата. Те друго не заслужават.

ЕДИТ:

толкова ли е голямо наследството Ви, че да си струва усилието.

Може ( и напълно го допускам) да има емоционални причини, Съгласна съм - и аз ги имах.

Но теглете една секира на ситуацията и продължете. Сигурно е тежко - и на мене ми беше тежко. А по-добре ли е да останете роб и да Ви дъвчат до края на живота Ви, и да Ви оставят умствен и емоционален инвалид.

Отрежете гангренясалия крак - и продължете живота си свободен и здрав. Няма такова голямо наследство, което да има права върху Вас и живота Ви.

Ще си спечелите ново. Ще се възстановите. После ще Ви се струва, че сте били в лош сън - кошмар. Като се събудите за реалността - ще сте свободен.

Сега Ви държат заключен с измислено наследство, а после след това - с още нещо. Докато позволявате да Ви държат под ключ - все ще сте роб.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот B5202S » 04 Фев 2015, 10:37

Благодаря ви,

Нямам сантименти.

"Фотосинтеза"
Последна промяна B5202S на 04 Фев 2015, 13:53, променена общо 4 пъти
B5202S
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Фев 2015, 11:01

Всички тези неща от фотосинтеза ли се появиха или от парите на кредиторите?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот B5202S » 04 Фев 2015, 14:03

Нито един от кредиторите които ще се появят има отношение към придобиването на придобитата през житейския път на баща ми фотосинтеза.

"Фотосинтеза" - явно сте ЧСИ или прокурор, или съдия или... щом мислите че хората трябва да се докарват до състояние на фотосинтеза.

Копираме глупаво европейско законодателство без да копираме най-важното фалита на физически лица.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Фев 2015, 17:29

Дълговете не се падат на томбола, те се правят и се харчат! някой е дал пари, които друг не иска да върне и в никоя епоха длъжникът не е бил правият. Съществували са държави в които векове е имало анархия, но са оцелели, никоя държава обаче, не може да оцелее, ако кредитът е несигурен.

Защото нямате никаква представа какво означава "личен фалит" ще ви кажа, че в Ю.Америка не си ли платиш дълга кредитора те обявява пред определена институция, която ти обявява името за черно или мръсно. Това продължава пет години и никой не си иска парите от теб. Не знам защо обаче хората предпочитат да отидат в затвора, вместо да им излезе "номе негро" или "номе сужо". Вие как мислите?
Виждал съм как полиция отива на акция във фавела - 20-30 джипа с тежковъоръжени полицаи, 3-4 бронетранспортьора, 3-4 линейки и 1-2 пожарни, а отгоре летят хеликоптери. В тази фавела обаче на определените дни всички чакат чинно да си платят сметките и на никой на теория не може да му мине през ум, че няма да плати.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот B5202S » 04 Фев 2015, 18:15

1. Никой не кара на сила някой да дава кредит на друг
2. Дълговете отиват в земята с умрелия другото е душманство и перверзия. Това е моето мнение. Може да изпишете тонове в полза на обратната теза как е исторически и т.н. няма да убедите нито мене нито тези които имат да вземат те просто се възползват.
След като не съм видял лев от тези дългове защо ми се пада да ги връщам. Да връщаш чужди дългове е същото като да лежиш невинен в затвора за престъпление което не си извършил и не си имал и възможност да предотвратиш.
За съжаление това се случва. Това искам да избегна с моят въпрос поставен във форума.
Надявам се всичко за мене да мине по описания първоначално от вас начин.

П.С.
Защо примерно няма възможност роднините да сложат под запрещение роднина който освен да трупа дългове друго не прави а е нормален, не е болен и т.н. и защо всички си счупват краката да му дават заеми. Знаете ли че са ми се обажда ли да ме питат да ли да му дадат кредит защото излиза с три висящи и не погасявани кредита и дали аз ще го връщам ако той не си го връща. Аз отговорих категорично не а те ми казаха ще го връщате когато умре.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 04 Фев 2015, 23:27

Ами аз горе изрично казах: плащането на дългове дори несъществуващи е свобода.

Първо да уточня, че нормален родител (уточнявам нормален, а не изверг, има си ги и извергите та да внимаваме как се изразяваме) е положил много грижи и е инвестирал от живота си, за да си отгледа детето/децата. Тоя дълг някакси естествено се забравя.

Аз не го забравям към моите родители. От тях нищо не съм искала, а получих особено много. Оценявам го на най-високото възможно ниво на оценка. Няма по-висока скала от тая - към родителя.

Нямам идея какъв е бил Вашия родител - може да не е бил перфектен и любящ. Разбирам защо как се натрупва негодувание и яд към него в такава ситуация.

По-горе Ви дадох реален и разумен съвет - а Вие не го прочетохте докрая. Мисля, че не схванахте мисълта ми.

Баща Ви е починал. Той повече не може да прави дългове. Това е божията милост към Вас.

Платете му дълговете - не защото обичате да плащате дългове, а защото това е синовен дълг точно както е дълг да се прощава и да се обича родител. Това не се прави по заслуги. Не се обича по заслуги. Не се прощава по заслуги. Не се плаща дълг по заслуги. Това е морален дълг, а не паричен, ако разбирате мисълта ми.

Вярно е, че не сте направили Вие тоя дълг. Съжалявам да чуя (и ми стана много мъчно за Вас и Вашето изпитание) че така се измъчвате.

Също така е вярно, че за пари не си струва да се измъчвате и да се тормозите. Това беше мисълта ми в съвета по-горе. Пари се печелят, пари се губят. Никой не знае какво му е съдено. Може пък това за Вас да е шанс в живота - да се преборите с някакъв проблем и да откриете, че всъщност сте облагодетелстван, защото сте се научил да се борите и да преодолявате....може пък поради разплащането на дълга да се научите на финансови умения и пестеливост, и да запазите това в остатъка от живота си - и да не се превърнете в мърморещо копие на баща си....

Аз бих го приела като предизвикателство да се подобря и да се усъвършенствам, а не като нещастие, което ме убива и за което да си хабя сълзите.

Няма нио невъзможно на тоя божи свят. Може да откриете един ден, че сте успял да изплатите дълга и дори сте натрупал пари отгоре. Може да откриете, че не Ви пука вече. Може да откриете, че си спомняте за баща си с благодарност, а не с яд. Може пък това да Ви промени за хубаво, а не за лошо. От Вас си зависи.

Затова пак да Ви върна към моя съвет:

1. платете (дълговете ТРЯБВА да се плащат, слава богу, че сте се разминал само с пари, а не с живота си, или с болест, или нещо друго по-лошо).
2. забравете - всичко се забравя - и после ще се смеете на случката - ако изобщо си я спомняте.
3. простете - защото това е Вашия баща. Всеки човек дължи уважение и любов на родителите си. Няма перфектни родители - има обаче обичани родители и обичащи деца - и обратното обичащи родители и обичани деца. Убедена съм, че баща Ви ви е обичал.

Простете. Платете и забравете. Освободете се за нов живот. Не е нужно да се самоизяждате в мъка, самосъжаление и яд и горчилка.

Това беше моя съвет по-горе - но май не ме разбрахте. Въпросът ИЗ-ОБ-ЩО!! не е в парите - а в поуката и промяната.

Една сума пари ще Ви купи свобода. Какво повече искате?

Ще ги изкарате и ще забравите. Мъж сте. И ще се научите да печелите още повече, дай боже. Ето такъв е съвета ми - превърнете губещата за Вас ситуация в печелеща за Вас. Не мрънкяйте и не се тръшкайте. Отличен случай да се научите да губите и да печелите. Ще изгубите едни пари - а ще се научите да печелите.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 05 Фев 2015, 10:50

Абе, Али, стой някъде по-далеч с морализаторските наставления и "моралните дългове". Щом човекът пита дали може да се откаже от наследство и да не плати, нека уважим пък неговото мнение.
Може наистина да няма нищо друго, освен дългове. (Я си представи, че родителят е бил някой комарджия и дълговете са от хазарт - трябва ли питащият да лиши своето семейство от доходи и самият той да изпадне в дългове, за да плати дълг от комар??).

Хайде, моралните нравоучения в стил "аз съм и пътят, и истината, и животът" (само че изречени от вашата уста), да си ги оставите за неделното училище, в което си разправяте сказки.
Истинският живот е малко по-различен от това, което си представяте и смятате вие. Нека останалите потебители в този форум имат право на свое собствено мнение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 05 Фев 2015, 21:35

borovinka написа:Абе, Али, стой някъде по-далеч с морализаторските наставления и "моралните дългове". Щом човекът пита дали може да се откаже от наследство и да не плати, нека уважим пък неговото мнение.
Може наистина да няма нищо друго, освен дългове. (Я си представи, че родителят е бил някой комарджия и дълговете са от хазарт - трябва ли питащият да лиши своето семейство от доходи и самият той да изпадне в дългове, за да плати дълг от комар??).

Хайде, моралните нравоучения в стил "аз съм и пътят, и истината, и животът" (само че изречени от вашата уста), да си ги оставите за неделното училище, в което си разправяте сказки.
Истинският живот е малко по-различен от това, което си представяте и смятате вие. Нека останалите потебители в този форум имат право на свое собствено мнение.

Ама защо така с лошо? защо с плюнка на устата?

Какви са тези емоционални и хормонални дисбаланси? не мога да Ви позная, г-жо Боровинка - Вие бяхте най-горещата защитница на учтивия тон и поведение и говора на Вие - а сега минахте на звуци от настъпана жаба.....самата Вие....

Не разбирам просто - моля изкажете си проблема, нека го решим заедно....имам добрата воля да Ви помогна....

Моето лично впеатление е, че тук се защитават позиции, които да въвлекат автора във Вашите периферии и територии - а оттам няма измъкване...

Намеквам му го на автора, натвърдвам му го...ако иска да се вкара в нови дългове - нека ви слуша....

Стигат му досега направените - и по-добре да ги плати. Неприятно е - но ще го гонят (точно) Вашите колеги до 19 коляно.

Да си взима шапката човека и да се спасява. Да намери начин да печели и да плати - и завинаги да се измъкне от дупката на юридическото Ви блато.

Дали е баща му, дали ще сте вие от гилдията - какво значение има кой му натриса дългове без основание.

Баща му - взел-дал, край. Нищо не може да се направи по въпроса. Даже нашият герой трябва да скача от радост, че няма вече баща да му натрупва още дългове. Мене ако питате - нещата са вече уредени, а героя още не го проумява.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 05 Фев 2015, 21:40

borovinka написа:Абе, Али, стой някъде по-далеч с морализаторските наставления и "моралните дългове". Щом човекът пита дали може да се откаже от наследство и да не плати, нека уважим пък неговото мнение.

Много съм обидена и изисквам извинение.

Изисквам и намеса от модератора.

Госпожата си позволява на ми говори на 'ти" и на 'абе'. Дава ми непоискани съвети и ми морализаторства.

Дълбоко съм обидена и наранена. Как може така? това не е професионално отношение!

Пък самата тя иска да й говорят с уважение...е как ще стане това? на какво основание?

Уважение получава САМО този, който дава уважение. Насила уважение не се дава. Госпожата се посрами и оака. Жалко за претенциите й и за позите на интелектуална и разбираща от всичко. Не може да говори и пише на Вие. Първи клас е това. Срам!
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот octavia » 06 Фев 2015, 11:13

aaаaly, имате ли представа какво означава "конклудентни дейстия"?
Имате ли представа какво означават половината от употребяваните в този форум термини и дали в главата ви изобщо се формира нещо като концепция по конкретния казус, който се обсъжда?
Не, нали?
Модератор би трябвало да се намеси наистина - като просто ви отнеме възможността да омазвате всяка тема, в която решите да си тренирате (спорните) способности за разсъждение.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 06 Фев 2015, 16:47

octavia написа:aaаaly, имате ли представа какво означава "конклудентни дейстия"?
Имате ли представа какво означават половината от употребяваните в този форум термини и дали в главата ви изобщо се формира нещо като концепция по конкретния казус, който се обсъжда?

Така, като й четете умозаключенията, мислите ли, че има и най-бегла представа от каквото и да било?

Дамата се беше поспряла за известно време, но пак налази. Мисля, че е крайно време да се сигнализира където трябва и да й се издейства персонален бан, поради щото в противен случай неоспамена тема няма да остане.

Във връзка с горното, сезирам Модератора.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси