начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Предстои ни развод, жилището ни е придобито през брака

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Предстои ни развод, жилището ни е придобито през брака

Мнениеот hariman » 31 Авг 2014, 18:28

ilian_todorov написа:
bird_of_paradise написа:
ilian_todorov написа:Значи имам трима квартиранти в апартамента си, с които съм уговорил наем и с тримата за триста лева. Идвам да си получа наема, двама обаче вдигат ръце защото нямат да ми платят, а третият вади 100 лева и ми дава, като ми казва, че е изряден спрямо мене. След това и тримата напускат жилището и аз нямам право да съдя и тримата солидарно, а само двамата. Така излиза. Моята логика е едно, а съдебната практика явно съвсем друго...

В твоята хипотеза имаш право да съдиш и тримата ( заедно или потделно няма значение- всеки от тях ти я дължи) за цялата наемна цена, но в конкретния случай солидарността не се прилага ( Хари ти е обяснил за подсигуряване на жилище за децата).
ilian_todorov написа:

Не ме разбра, никога не съм твърдял, че може да иска наем от децата, а че ползва цялата негова половина, а не 1/6 само.

Ами не ползва цялата негова половина много по-малко, все пак и децата ползват, те къде живеят. А по твоята логика, ако малко я доразвия, то в този случай може да се приеме, че децата ползват цялата негова 1/2 и тогава пък бившата съпруга няма да му дължи никакъв наем. :D
hariman
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 31 Авг 2014, 19:46

[/quote]
Ами не ползва цялата негова половина много по-малко, все пак и децата ползват, те къде живеят. А по твоята логика, ако малко я доразвия, то в този случай може да се приеме, че децата ползват цялата негова 1/2 и тогава пък бившата съпруга няма да му дължи никакъв наем. :D[/quote]
Не е така, всеки от тримата ползва 1/2 от имота, но двама не дължат наем, който трябва да се плати само от третия.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jeliazkov_rd » 31 Авг 2014, 21:03

Не,не се опитвам да проявявам неуважение и ако някой го е приел така,то аз най-покорно търся извинение!
Просто виждам,че и в правото,особено нашенското има така да ти нарека разтегливи понятия,като предварително се застраховам,че не целя да опонирам или засегна някой от по-знаешите от мен.
Като това,че още има спор колко точно е този прословут наем,колко 1/2, 1/6, 1/12 или друго.
Не знаех че ще се окаже толкова заплетено това за наема и логично,ако знаех надали бих пускал тема и искал точно становище. Сета да проявявам някаква дребнавост,че двете деца колко ползват ....И знаете ли нещо което ще изтъкна отново по съвест,защо за толкова години не се реших да се сдобием с независимо,наше жилище,което естествено щеше да се обезпечи със дългосрочен заем....именно профиктуван от желанието децата ми да имат спокойно и безгрижно детство,а не като пораснат да разберат, че са получили тежки дългове към банки,поради непресметливост и лекомислие от страна на родителите си.То всъщност мама много настояваше да се заробим със заем,като не беясно с какъв доход ще посрещаме нуждите и задълженията си???
Все пак историята около наема е доста заплетен и най ми се струва добре единия да се сдобие с цялата собственост с доплащане от другия
jeliazkov_rd
Младши потребител

Re: Възможно ли е?

Мнениеот p_n_n » 01 Сеп 2014, 07:27

ilian_todorov написа:1/6 наем, тъй като цялото жилище е негово. Чл. 56 (2) от СК разглежда точно тази хипотеза.

Така е, акцентирах на броя на децата, мислейки, че имате предвид случай подобен на настоящия, т.е., когато жилището е СИО по презумпция,.... но по принцип да, това е системата.
p_n_n
Потребител

Мнениеот ghtnfreh » 25 Ное 2014, 21:44

Здравейте, ще съм много благодарен, ако ми отговорите - няколко въпроса във връзка с развод по взаимно съгласие. Молителите са депозирали молба и споразумение, в което са уредили отношенията си, като също така са посочили, че по време на брака са придобили два недвижими имота и искат единият да стане собственост на единия съпруг, а другият - на другия съпруг. От брака има пълнолетно дете. С молбата за развод не са представяни данъчни оценки на имотите. Съдът е дал указания в съдебното заседание молителите да представят бележка от общината, че няма ненавшили пълнолетие деца от брака, но не е искал да се прадставят данъчни оценки на имотите. Въпросът ми е какво ще стане в заседанието и как ще се изчислят таксите по 2% върху всеки дял, щом няма данъчни оценки и съдът не е искал да се представят такива? Благодаря!
ghtnfreh
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Ное 2014, 13:40

Не само скици, за да начисли ДТ , но и схеми на самостоятелни обекти трябва да представите за индивидуализация на имотите ( и двата документа ви трябват не само за съда, а и за вписване на препис от решението в АВ). Молбата е нередовна в тази си част и вероятно магистратът ще го установи по-късно, което не пречи да се снабдите с тях предварително ( имате достатъчно време до делото- не бездействайте), в противен случай най-добрия вариант е да отложи делото ( но има и кофти сценарии - да прекрати брака, като одобри споразумението в някои части, а делбата да си правите пред нотариус).
Вярно, че трябва да ви го каже по-рано, като ви даде срок за изправяне на нередовностите, ама с "това развитие на правото" никога не знаеш на къде ще "избият" нещата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот jeliazkov_rd » 20 Яну 2015, 20:17

Ето иразвитието по темата.
Имаме законен развод постановен със съдебно решение.
Ссгреших,че се съгласих да се водя по намеренията и както в миналите години,но как дае вече е свършило....
Съдът постанови:предостави род. Права по отглеждането на децата ни на нея,а аз да плащам издръжка,от която естествено не бягам.
И понеже нещаата ескалират по нейно подбудителство да настройва не само децата ни,но и ОНЯ .............,с множество жалби до полиция срещу мен,с неверни твърдения за извършено от мен престъпления.
Наглостта и стигна до там,че след като ни видя да говорим с бившата му съпруга,веднага го уведоми и го изпрати да се самотазправя с мен. Трудно,но се справих с всички атаки,на които бях подложен и които тотално сринаха доброто ми име срд обществото и в служебен план.Всичко това ми се отрази много зле,но се надявам да се отърся много скоро от тези безумия.
За да получа поне малко морално удовлетворение,че излизам достойно от тази кръвопийна и порочна връзка да заведох дело за имуществена делба и сега ревна пред целия свят.
Няма друг изход,след като тя най-безцеремонно продължава да го допуска до общото ни жилище,направи го бияч,постоянно ми сипе заплахи,без да се съобразява ни със закони,норми,разпоредби и прочее.
Нещо повече живее си с чувство за безнаказаност и демонстративно погазване на всички.
Аз също имам морал за разлика от нея и съм длъжен да го защитя.
jeliazkov_rd
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси