Здравейте имам малък проблем и се надявам някой да ми помогне да се информирам какво трябва да направя и дали въобще това е възможно!Искам да се разведа със съпруга ми ,който живее с дъщеряни в България аз живея в момента в Барселона.Проблема е че в момента не мога да отида в Бг за дело защото работата ми е такава че немога да отсъствам а и финансово не съм мн добре.С мъжът ми нямаме какво да делим и всичко ще е по взаимно съгласие.Дъщеря ни иска да живее в Бг с него и аз нямам претенции за това.Възможно ли е просто да се наеме адвокат и нещата да приключат без аз да се прибирам в Бг.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
искам да се разведа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: искам да се разведа
Адвокат можете да си намерите и ако и съпругът ви е съгласен, може да се разведете бързо и по-евтино ако подадете молба за развод по взаимно съгласие, но поне за първото заседание по делото ще трябва да се явите лично, за да заявите пред съда "дълбоко и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака".
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Адвокат можете да си намерите и ако и съпругът ви е съгласен, може да се разведете бързо и по-евтино ако подадете молба за развод по взаимно съгласие, но поне за първото заседание по делото ще трябва да се явите лично, за да заявите пред съда "дълбоко и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака".
Среща се практика на ВКС и при отсъствие на някой от съпрузите ,стига само съда да ги приеме и счете за "уважителни причини" по смисъла на чл.330, ал.2 от ГПК така е в Опр.№703 от 2009г. III г.о. на ВКС.
-
Pause - Активен потребител
Благодаря за отговорите.Въпроса е в това че наистина не мога дасе явя.Нито на едно заседание.А какво се разбира под уважителна причина.В смисъл каква причина трябва да изкажа за да бъде уважена от съда.А знаете ли дали мога да запазя фамилията на мъжа си?Точно по причина че не мога да отида до Бг за да си извадя нова лична карта.
- rusata1
- Нов потребител
Можете да запазите името си,но това трябва да го направите в споразумението,което ще предоставите на съда за утвърждаване. Съответно съпруга Ви трябва да е съгласен. Въпреки,посочения акт на ВКС,съдилищата си работят по линия на задължителното лично явяване. Личното ми мнение е,че работата в чужбина не е уважителна причина,както и липсата на средства. Бих се съгласил с ВКС,ако ставаше въпрос за болест на съпруга или някой близък,за който трябва да се грижи,другото ми е малко прекалено. Т.е,ако решите да рискувате и да не се явите,съм почти убеден,че съда ще прекрати делото.
- bobi9
- Потребител
Свържете се с адвокат в България, който ще Ви даде точен съвет в зависимост от съда, където ще се гледа делото. Съдът няколко пъти ми е допускал развод по взаимно съгласие, след като съм представяла нотариално заверено пълномощно, в което е инкорпорирано точно споразумението, което впоследствие се подписва пред съда.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря пак за помоща а ако направя пълномощно на майка ми да ме представлява пред съда дали ще имам по голям шанс.Знам че трябва да се консултирам и с адвокат но просто искам преди да предприема нещо искам да знам горедолу какви са ми вариантите.
- rusata1
- Нов потребител
rusata1 написа:ако направя пълномощно на майка ми да ме представлява пред съда дали ще имам по голям шанс
"Горедолу", гарантирано никакъв шанс за развод с делегиране на правомощия на този мандатоносител.
Обърнете се към адвокат- няма по-добър съвет.
bobi9 написа:ако решите да рискувате и да не се явите,съм почти убеден,че съда ще прекрати делото.
Вярно е, че се изисква лично явяване ( възможно най-кофти законодателната техника, ама искът е такъв), както е вярно, че в правото всичко въпрос на интерпретация и не е съвсем сигурно, че ще се стигне до прекратяване.
Не разбрах, но ако се твърди наличие на съгласие на съпруга относно фамилното име на другия след развода- категорично е неверно твърдение.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Имах в предвид,че не знам какви са отношенията между съпрузите,но като нищо съпруга може да откаже да се разведе по взаимно съгласие,ако не се споразумеят за името. Има хора,които си имат някви съображения и отказват,въпреки че при развод по вина,закона е изцяло на страната на съпруга,който иска да си запази името. Чисто и просто го вметнах на жената,да го има в предвид.
- bobi9
- Потребител
Дали пък времената се променят ,а хората си остават същите... Е ,така е новите социални икономически условия са го наложили със закон ,че все пак е право на съпруга приел фамилното име на другият съпруг и от неговата воля зависи дали да го носи за вбъдеще. Ако пък си мисли ,че само с един подпис на една хартийка ще запази брака може би се заблуждава.
-
Вижте моя съпръг няма нищо против да запазя фамилията си.Поне за сега до делото ще видим.Само не разбрах оказва се че и чрез пълномощно не мога да се разведа така ли.В смисъл защо да не мога да упълномощя адвокат и това е.Не виждам логика във всичко това но явно се оказва че законите ни са такива.Аз знам самата случай в който жена от чужбина се разведе с пълномощно на адвокат.За това мисля че е възможно.
- rusata1
- Нов потребител
Можете да упълномощите адвокат вие и вашия съпруг да ви представлява в едно такова производство по развод по взаимно съгласие ,и да се разведете. Избраният от вас и вашия съпруг адвокат ще ви каже за какво е необходимо да му съдействате. Например като работен вариант ви предлагам. Лек ден.
-
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|