Здравейте,
Сестра ми живее и работи над 10 години в Австрия. Запозна се там с австриец, любов, годеж и се ожениха в България. И двамата живееха и работеха в Австрия. Няколко години щастие, после ги удари кризата, на него бизнеса му се разпадна и оттам почнаха проблемите и в отношенията...Които доведоха постепенно до темата за развод.
Понастоящем сестра ми се изнесе от дома им, и живее на квартира.
Тя така и не взе австрийско гражданство, защото австрийците не позволяват двойно - да запази и българското гражданство, а само едно. Сестра ми твърдо държи да си има българско граждаство, така че предпочете него.
Към днешна дата тя работи на трудов договор и си плаща разходи и квартира с нейни пари.
Той има имот земя и къща - която изплаща на банката, но земята си е негова. Има и нов малък бизнес, който му носи пари. Имаше фирма, после я закри и сега нещата там са в сивата икономика - не декларира приходите си и не плаща данъци, но бизнес върти.
Преди дни съпругът ходил при социалните да се жалва, че няма стабилни доходи, и те му казали, че тъй като жена му работи, при развод - тя - като работещ партньор - трябва да му плаща издръжка. Според австрийските закони.
Та снощи той се обадил на сестра ми и й сервирал новината.
Но той има имоти и бизнес, и претендира за издръжка? Австриец е.
Тя е българка на една заплата и плаща квартира и собствената си издръжка.
Вината за развода е негова и тя може да я докаже.
По чии закони трябва да се направи разводът, при положение че е сключен в България(и двамата са в Австрия последните 10 години)?
Ако се направи в Австрия, как тя да претендира, че не дължи издръжка на съпруга си?
Благодаря.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?
Не очаквате някой да познава австрийското законодателство ( при това в детайли), че да даде коректен отговор.
Ако иска да се развежда с благоприятни последици - да се върне за известно време тук, респективно да се запознае с Регламент 1259/2010г. В противен случай, каквото е писано по австрийското право.
Пълно щастие няма.
Ако иска да се развежда с благоприятни последици - да се върне за известно време тук, респективно да се запознае с Регламент 1259/2010г. В противен случай, каквото е писано по австрийското право.
Пълно щастие няма.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря!
Ще опита първо консултация с автрийски адвокат.
Аз намерих разни документи и информация за развод и плащане на издръжка в Австрия, има възможност да спечели сестра ми и да не плаща нищо.
Исках да разбера дали могат в Австрия да се разведат при български брак, или могат да избират. В България явно е по-добре, но и доста по-трудоемко, времеотнемащо и скъпо.
Да, пълно щастие няма.
Ще опита първо консултация с автрийски адвокат.
Аз намерих разни документи и информация за развод и плащане на издръжка в Австрия, има възможност да спечели сестра ми и да не плаща нищо.
Исках да разбера дали могат в Австрия да се разведат при български брак, или могат да избират. В България явно е по-добре, но и доста по-трудоемко, времеотнемащо и скъпо.
Да, пълно щастие няма.
- svesmile
- Младши потребител
svesmile написа:Исках да разбера дали могат в Австрия да се разведат при български брак, или могат да избират.
Регламента, който посочих урежда именно такива хипотези и след като обичайно местопребивават в Австрия, както твърдите "последните 10г.", то и в Австрия могат да се разведат.
Разбира се, ако сестра ви се върне за известно време тук ще има правото на избор, като компетентен по делото за развода освен австрийски ще бъде и български съд.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|