начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

сем. жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сем. жилище

Мнениеот dilianapopova » 11 Ное 2014, 00:39

Здравейте, някой може ли да ми каже дали при развод имам право да искам да остана с детето в жилище, което е собственост на бащата (от преди брака) до 18-тата му година. Ако има значение - аз имам друг апартамент на свое име, а бащата притежава 75% от имот, който ще наследи. Детето е висок % ТЕЛК и е със специфични потребности.
dilianapopova
Нов потребител

Re: сем. жилище

Мнениеот Pause » 13 Ное 2014, 17:10

Според мен ,съдът трябва служебно да изследва въпроса на кого да предостави ползването на семейното жилище
понеже собствеността на апартамента има значение за срока в който може да се ползва така е и в чл.56,ал.2 от СК.Но преди това трябва де се установи ,че процесният НИ е семейно жилище по смисъла на СК ,имайте впредвид също ,че ползването не е безвъзмездно за вас ще дължите наемна вноска ,а детето ще го ползва безвъзмездно.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 14 Ное 2014, 17:25

dilianapopova написа:Здравейте, някой може ли да ми каже дали при развод имам право да искам да остана с детето в жилище, което е собственост на бащата (от преди брака) до 18-тата му година. Ако има значение - аз имам друг апартамент на свое име, а бащата притежава 75% от имот, който ще наследи. Детето е висок % ТЕЛК и е със специфични потребности.

Една такава претенция според мен няма законно основание тъй като вие притежавате апартамент и има къде да живеете. Защо ви е да оставате в жилището на бащата не става ясно?! :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 30 Ное 2014, 15:27

От питането не става ясно за какво жилище става въпрос. АКо искате да останете просто в "някое" жилище собственост на бащата няма да стане. Семейно жилище по смисъла на закона,е това в което обикновено живеят съпрузите и отглеждат детето. Ако до този момент това се е случвало там,за където питате тогава основания има.Но категорично не може да се отговори на този въпрос,защото наличието на др собственост обикновено е пречка. Ако успеете да докажете,че потребностите на детето са релевантни към оставането му точно в това жилище,че то е специално пригодено,а другото не отговаря на жилищните нужди,тогава смятам,че съдът би съобразил това. Все пак водещ е интереса на малкото. Тук разбира се възниква въпроса при упражняването на родителските права по въпроса са жилището. Не бъдете напълно сигурна,че при евентуален развод,съдът ще ги предостави на Вас. Изобщо има много "ако" -та.
bobi9
Потребител

Назад към Семейни казуси