начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Развод по взаимно съгласие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по взаимно съгласие

Мнениеот svetli_79 » 27 Авг 2014, 11:40

Здравейте!

Със съпруга ми бихме желали да се разведем по взаимно съгласие (нямаме деца). Бих искала сама да изготвя документите по развода, във връзка с което възникнаха два въпроса:
1. Задължително ли е документите да бъдат подадени по постоянен адрес на единия от съпрузите или бихме могли навсякъде да ги подадем? Живеем в София и аз имам регистриран настоящ адрес тук. Можем ли да подадем документите тук?
2. По време на брака имаме придобити два недвижими имота (чрез покупко-продажба). Тъй като те са наследствени към мен и съпруга ми няма претенции към тях, можем ли да не сключваме в момента споразумение за тях, а в последствие да ги уредим? Или ако не е възможно кой би бил най-евтиния вариант той да прехвърли собствеността си към мен? Също единият имот е продаден само на мен (в нотариалния акт фигурира само моето име), това изключва ли го него като собственик, въпреки, че е придобит по време на брака?

Много ви благодаря предварително за отговорите!

Поздрави,
Светлана Иванова
svetli_79
Нов потребител

Re: Развод по взаимно съгласие

Мнениеот borovinka » 27 Авг 2014, 13:29

Не самодействайте, а идете на консултация с адвокат, който ще ви изготви документите. И аз искам сама да си оправя двигателя на Пежото, ама не мога и ходя на специалист. Същото е и с адвокатите. Вместо вие да изгубите сума време с въпроси из форумите и чуденка "как да стане" и след като съда ви върне 1-2 пъти документите (загубеното време и нерви не ги включвам в сметката), излиза, че по-добре отначале да се отделят от двама ви едни минимални пари за специалист, който бързо да ви реши проблема, вместо да самодейничите.

Освен това: Противоречите си в даваните данни - как апартаментите са придобити с покупко-продажба, а в същото време се явяват наследствени? Двете неща едновременно са невъзможни.

Важно е кога са придобити и имате ли регистриран режим на разделност/договорен.
Последното какво значи може да ви го обясни юрист.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот svetli_79 » 27 Авг 2014, 14:34

Здравейте, отново!

Благодаря ви за отговора!

Предоставям ви и допълнителна информация относно нашия случай.

Брака ни е от 2002 г. Имотът, който е на името на двама ни е от 2003 г., а другият, който е само на мое име от 2012 г. Става въпрос за имоти, които са на моите родители, но които по други съображения пожелаха да ги прехварлят на мен по този начин (чрез покупко-продажба). Съпруга ми съответно няма претенции към тях.
svetli_79
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 27 Авг 2014, 14:45

Юридически имотите са общи. В споразумението за развода трябва да впишете, че те стават ваши. Таксите и необходимите документи са като за нотариална сделка. Не ви съветвам да го правите без адвокат. Не ви съветвам и да отлагате въпроса, защото мнението на съпруга ви може да се промени.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот svetli_79 » 27 Авг 2014, 14:56

Много ви благодаря!
svetli_79
Нов потребител

Мнениеот barakuda » 27 Авг 2014, 21:37

За имотите си извадете документи като за сделка, данъчни оценки с двамата като собственици и пр. И при нотариус за един брачен договор, с който да прехвърлите имотите само на вас и да прекратите съпружеската общност. После се развеждате, като така си спестявате местния данък при делбата на имотите по време на развода, защото при брачния договор такъв не се дължи. Ако данъчната оценка на имотите е ниска, тази схема не си струва и си ги прехвърлете при развода, като го комбинирате с делба, както Ви посъветваха по-горе.
barakuda
Потребител

Назад към Семейни казуси