начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследство на задължения

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство на задължения

Мнениеот rada71 » 24 Авг 2014, 23:47

Здравейте,
Аз живея в чужбина и за това се обръщам към вас. Майка ми почина птеди една година, след нея бе брат ми в началото на тази година, а една седмица след него и баща ми. Наследници на имота съм аз и племенниците ми които са непълнолетни. За тях се грижи попечител, защото истинската им майка се разведе с брат ми преди 10 години и от тогава не ги е потърсила. Със съжаление разбрах, че брат ми има голям заем, който племенниците ми наследяват, а най-вероятно и аз.
Бихте ли ме посъветвали има ли начин имота да го получат племенниците ми, без да изплащат задълженията на баща си? Аз нямам никакви намерения да се връщам в България, искам да съм сигурна че децата имат подслон след всичките тези нещастия.
Благодаря ви!
rada71
Нов потребител

Re: Наследство на задължения

Мнениеот neutralen » 25 Авг 2014, 08:26

Всичко е много относително и зависи от подробностите по случая - на колко години са племениците, имота дали е единствено жилище, дали има ипотека върху имота, дали има съдебно решение за дълга и кога е постановено - преди или след смъртта на брат ви и т.н. Следва да ползвате услугите на адвокат от вашия град.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rada71 » 26 Авг 2014, 05:47

Племенниците ми са на 17 и 15 години, имота е единственото им жилище, няма ипотека и съдебно решение.
rada71
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2014, 08:22

Непълнолетните винаги приемат наследството по опис. Те ще са задължени само до размера на имуществото, което получават, но не могат да не наследят дълга, а само имотите. Вие не наследявате дълга на брат си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rada71 » 26 Авг 2014, 13:09

А могат ли да се откажат от наследството?
rada71
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2014, 16:12

Каква всъщност е целта Ви?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rada71 » 26 Авг 2014, 16:24

Ако те се откажат от наследство, задълженията и имота ще останат на мое име. Аз нямам намерение да се връщам в България, така че след години давността на заема ще изтече и аз ще мога да прехвърля всичко на племенниците. Такова беше и желанието на родителите ми. Възможно ли е това?
rada71
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2014, 16:30

Непълнолетните не могат да правят отказ. Отделно от това е все едно дали ще се връщате в България, ЧСИ ще се удовлетвори от имотите, ако има такива.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 26 Авг 2014, 23:40

Това са прибързани изводи - все още няма съдебно решение - няма прекъсване на давността, не се знае какъв е размера на дълга и от коя година е задължението. Жилището е единствено и е несеквестируемо. Възможно е задължението да се погаси по давност.Питащата, или нейните близки следва да потърсят услугите на адвокат от техния град. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rada71 » 27 Авг 2014, 01:54

Безкрайно ви благодаря!!!
Искам още да разбера колко точно ще е задължението при случай на наследство по опис. Горепосочения имот -къща с двор е на името на баща ми. На името на майка има някакви 14 дка земя. Значи мака ми като почина първа брат ми е наследил само 1/3 от земята, т.е. задължението в този размер ли да очаквам да е? Брат ми няма друга собственост на негово име. Баща ми почина след брат ми, т.е. неговата собственост няма нищо общо със задължението.
rada71
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Авг 2014, 08:03

Задължението е толкова, колкото е посочено в изпълнителния лист плюс разноските по изпълнението.Няма значение,че брат Ви не е придобил дела на баща си, сега наследниците са го придобили и те също са част от имуществото им и служи за погасяване на задължението на брат Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 27 Авг 2014, 09:54

neutralen е прав като ви съветва да се обърнете към адвокат, госпожо. Вариантите са два - или се прибирате в БГ, срещате се лично, говорите и упълномощавате такъв ИЛИ намирате такъв по препоръка и му изпращате пълномощно по пощата. Координирайте действията на попечителя чрез адвоката. Ако по някаква причина се наложи представянето на документ с нотариално заверен ваш подпис или от определена дата, заверката може да направи консулът в най-близкото до вас дипломатическо представителство на БГ.
Желая добро решение за вашите племеници.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси