Здравейте, аз съм с руско гражданство и българска лична карта за постоянно пребиваване, от 23 години живея в България.Въпроса ми е, като вдовица на български гражданин(имам и син, роден в България, с БГ гражданство, над 18), мога ли да пътувам в ЕС?
Казаха ми(приятелки, които пътуват), че ако мъжа ми ме придружава, мога да минавам границата с него, но сега, когато съм вдовица, дори със всички документи, доказващи, че съм вдовица на български гражданин, не ми разрешават да пътувам в ЕС.Може би аз нещо не разбирам, но ми се струва, че или това пътуване с придружаване, го разрешават на добра воля, без да е упоменато в закона, или не би трябвало да ме връщат, ако нося документите..?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жена на БГ гражданин, съпруга жив - имам права,починал-нямам
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Жена на БГ гражданин, съпруга жив - имам права,починал-н
Запознайте със ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
и директивите на ЕС, които той въвежда: Този закон въвежда изискванията на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки, за изменение на Регламент (ЕИО) № 1612/68 и отменяща Директиви 64/221/ЕИО, 68/360/ЕИО, 72/194/ЕИО, 73/148/ЕИО, 75/34/ЕИО, 75/35/ЕИО, 90/364/ЕИО, 90/365/ЕИО и 93/96/ЕИО.
и директивите на ЕС, които той въвежда: Този закон въвежда изискванията на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки, за изменение на Регламент (ЕИО) № 1612/68 и отменяща Директиви 64/221/ЕИО, 68/360/ЕИО, 72/194/ЕИО, 73/148/ЕИО, 75/34/ЕИО, 75/35/ЕИО, 90/364/ЕИО, 90/365/ЕИО и 93/96/ЕИО.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Честита нова година на всички, може ли на "по-прост" език да ми кажете, мога ли да пътувам в страни от ЕС като вдовица на българин(с всички документи, доказващи това), притежаваща лична карта за постоянно пребиваване в РБ ?
Някои казват, че мога, други обратното...
Някои казват, че мога, други обратното...
- galinaoboqklieva
- Нов потребител
Каранедев Ви е предоставил повече от богата информация, за да прочетете какво можете и какво не според данните и фактите, които излагате.
Казано на най-прост език - Не, не можете. Не сте български гражданин, за да се ползвате с всички права като такъв. Ако бяхте имали желание да станете, имали сте премного възможности да го направите досега (и занапред пак имате).
В момента с КППРБЧ нямате възможност да пътувате САМА безвизово в държавите от ЕС. Прилага се правото на държавата, чиито гражданин сте (Руската Федерация, ако не бъркам). Не съм сигурна дали ще е така, ако ви придружава сина ви - който е бг гражданин, предполагам.
galinaoboqklieva написа:На "по-прост" език да ми кажете, мога ли да пътувам в страни от ЕС като вдовица на българин(с всички документи, доказващи това), притежаваща лична карта за постоянно пребиваване в РБ ?
Казано на най-прост език - Не, не можете. Не сте български гражданин, за да се ползвате с всички права като такъв. Ако бяхте имали желание да станете, имали сте премного възможности да го направите досега (и занапред пак имате).
В момента с КППРБЧ нямате възможност да пътувате САМА безвизово в държавите от ЕС. Прилага се правото на държавата, чиито гражданин сте (Руската Федерация, ако не бъркам). Не съм сигурна дали ще е така, ако ви придружава сина ви - който е бг гражданин, предполагам.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|