начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съпружеска имуществена общност от преди 1985-та година

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съпружеска имуществена общност от преди 1985-та година

Мнениеот alexbont » 14 Ное 2013, 15:30

Баща ми и майка ми сключват граждански брак през 1971.Дядо ми (баща на баща ми) дарява на баща ми празно дворно място през 1975-та година.Баща ми със разрешително за строеж от 1976-та построява къщата.Майка ми почива 1977-ма.Майка ми има ли дял в къщата ?.Благодаря
alexbont
Младши потребител

Re: съпружеска имуществена общност от преди 1985-та година

Мнениеот rts » 14 Ное 2013, 18:16

Да, майка ви има дял в къщата. Къщата е построена през 1976г. по време на брака и е СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ по силата на СК от 1968г., който разпростира този режим и за заварените бракове.
rts
Активен потребител

Мнениеот alexbont » 15 Ное 2013, 19:44

rts написа:Да, майка ви има дял в къщата. Къщата е построена през 1976г. по време на брака и е СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ по силата на СК от 1968г., който разпростира този режим и за заварените бракове.

Да разбирам ли че делът на майка ми след нейната смърт,се наследява от баща ми,мен и сестра ми ?Тоест на три?Или не ?
alexbont
Младши потребител

Мнениеот alexbont » 24 Ное 2013, 18:24

Zdraveite ! mnogo se izvinqvam za bezpokoistvoto.Maika mi i bashta mi sklichvat grajdanski brak 1971. Prez 1975 godina dqdo mi (bashta na bashta mi) darqva na bashta mi prazno dvorno mqsto.Prez 1976 sus razreshitelno za stroej,bashta mi postroqva kushtata. Prez 1977 godina maika mi pochiva.Roditelite ni nqmat drugi dovedeni ili zavareni deca osven men i sestra mi.Do kolkoto znam ot bashta mi,koito sushto pochina prez 2008-ma,che kushtata e postroena sus negovi lichni sredstva i s pomoshta na bashta mu.Tursih dokumenti kude li ne i v agenciata po vpisvaniata koito da dokazvat che maika mi ima dql v kushtata,no taka i ne otkrih.Bashta mi predi da pochine mi PRODADE cqloto dvorno mqsto i celiat mu dql ot kushtata koqto se okaza 1/2.Imam notarialen akt koito udostoverqva che sum sobstvenik na cqloto dvorno mqsto i na 1/2 ot kushtata koqto bashta mi mi prodade.Sega v kadastura kato sobstvenici sus po 1/2 ot kushtata sme az i bashta mi-(neznam zashto).V danuchnoto kato sobstvenici v kushtata sme az sus 3/4 i sestra mi sus 1/4.Advokatut chrez koito napravihme pokupko prodajbata az i bashta mi,mi obqsni che maika mi ima dql v kushtata,nezavisimo che nqma dokumenti koito da go udostoverqvat,tuikato kushtata e bila postroena po vreme na braka,i za tova bashta mi e samo sus 1/2.No shtom maika mi zaradi braka ima dql ot kushtata,bashta mi nebi li trqbvalo sushto zaradi braka da bude sunasleditel sus men i sestra mi ot dqlut na maika mi ? I oshte edin vupros:Sled smurta na maika mi,brakut ne se li prekratqva poradi smurt ? I ne se li prekratqva suprujeskata imushtestvena obshtnos,imenno poradi prekratqvane na braka poradi smurt ? Vse pak stava vupros za semeen kodeks ot predi 1985 godina.Hodih pri drug advokat i toi mi kaza che spoded dadenite obstoqtelstva,bashta mi bi trabvalo da bude edistven sobstvenik na kushtata,i sledovatelno sled pokupko prodajbata az da buda edinsven sobstvenik.Ako naistina e taka za koeto ne sporq; to togava purviat advokat kak e reshil che bashta mi mi prodava samo 1/2..............Iskrenno se nadqvam da polucha nai dobria odgovor,za koeto mnogo vi blagodarq.

Здравеите ! много се извинявам за безпокоиството.Маика ми и баща ми скличват грайдански брак 1971. През 1975 година дядо ми (баща на баща ми) дарява на баща ми празно дворно място.През 1976 сус разрешително за строей,баща ми построява кущата. През 1977 година маика ми почива.Родителите ни нямат други доведени или заварени деца освен мен и сестра ми.До колкото знам от баща ми,които сущо почина през 2008-ма,че кущата е построена сус негови лични средства и с помоща на баща му.Турсих документи куде ли не и в агенцята по вписванята които да доказват че маика ми има дял в кущата,но така и не открих.Баща ми преди да почине ми ПРОДАДЕ цялото дворно място и целят му дял от кущата която се оказа 1/2.Имам нотарялен акт които удостоверява че сум собственик на цялото дворно място и на 1/2 от кущата която баща ми ми продаде.Сега в кадастура като собственици сус по 1/2 от кущата сме аз и баща ми-(незнам защо).В данучното като собственици в кущата сме аз сус 3/4 и сестра ми сус 1/4.Адвокатут чрез които направихме покупко продайбата аз и баща ми,ми обясни че маика ми има дял в кущата,независимо че няма документи които да го удостоверяват,туикато кущата е била построена по време на брака,и за това баща ми е само сус 1/2.Но щом маика ми заради брака има дял от кущата,баща ми неби ли трябвало сущо заради брака да буде сунаследител сус мен и сестра ми от дялут на маика ми ? И още един вупрос:След смурта на маика ми,бракут не се ли прекратява поради смурт ? И не се ли прекратява супруйеската имуществена общнос,именно поради прекратяване на брака поради смурт ? Все пак става вупрос за семеен кодекс от преди 1985 година.Ходих при друг адвокат и тои ми каза че сподед дадените обстоятелства,баща ми би трабвало да буде едиствен собственик на кущата,и следователно след покупко продайбата аз да буда единсвен собственик.Ако наистина е така за което не споря; то тогава пурвят адвокат как е решил че баща ми ми продава само 1/2..............Искренно се надявам да получа наи добря одговор,за което много ви благодаря.
Последна промяна consultant на 25 Ное 2013, 11:55, променена общо 1 път
Причина: кирилизация
alexbont
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 26 Ное 2013, 19:38

Казусът е елементарен и т.нар. първия адвокат е бил прав. Бащата не наследява дял от майката за имоти съпружеска имуществена общност. Така беше до 1985г., а майката е починала през 1977г. и затова нейния дял от къщата се дели само между децата.
barakuda
Потребител

Мнениеот rts » 27 Ное 2013, 12:30

Съгласно чл.9 ал.1 от Закона за наследството, в сила от 1949г.:" Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.". В тази си част Законът не е променян до сега.
Със смъртта на майка Ви се е прекратила СИО и баща Ви е станал собственик на 1/2 като дял от СИО и още на 1/3 от 1/2 = 1/6 по наследство от майка Ви, а Вие със сестра си сте придобили по 1/6 част по наследство от майка Ви.
След като Баща Ви Ви е продал 1/2, за него е останала 1/6 (от наследството на майка Ви), Вие сте станали собственик на 1/2+1/6=4/6=2/3 от къщата, а сестра Ви - на 1/6.
След смъртта на баща Ви Вие и сестра Ви получавате по равен дял от собствената на баща Ви 1/6, т.е. по още 1/12 част, или след смъртта на баща Ви дяловете Ви са:
за Вас: 2/3+1/12=9/12=3/4, а за сестра Ви: 1/6+1/12=3/12=1/4
Т.е., дяловете Ви са такива, каквито са вписани в данъчна служба, но не защото баща Ви не е наследник на майка Ви, а поради описаното по-горе.
В кадастъра за съжаление работят само с документи за собственост - във Вашия случай: разрешението за строеж и последващото въвеждане в експлоатация легитимират баща Ви като собственик, а последващият нотариален акт за продажба на 1/2 част, легитимира Вас като собственик на 1/2. В кадастъра категорично отказват да правят изводи за наследствени дялове. Ако искате да имате официален документ за собствеността си, съобразно притежаваните дялове, Вие и сестра Ви трябва да се снабдите с констативен нотариален акт, който след това да представите в Кадастъра.
rts
Активен потребител

Мнениеот alexbont » 27 Ное 2013, 18:34

Zdraveite gospoda ! Mnogo blagodarq che mi odgovorihte i che proqvqvate interes.Pozvolete mi da se opova na dati koito za men i nqkoi vashi kolegi,imat mnogo golqmo znachenie.Stava vupros za semeen kodeks ot predi 1-vi avgust 1985 godina.A imenno za suprujeskata imushtesvena obshtnost.Pozvolete mi da citiram semeiniat kodeks.
Семейният кодекс от 1968 г. (в сила от 23.05.1968 г.),който въведе режима на общността му придаде обратно действие към заварените бракове.Brakut na roditelite mi ne e bil zavaren,toi umira zaedno sus maika mi 1977 godina. Такава уредба даде и СК от 1985 г. (§ 4 на преходните разпоредби).
- Прилагането на правилата относно имуществената общност не се влияе от фактическите отношения между съпрузите щом бракът съществува.Toest brakut veche ne e sushtestvuval.4. Лични имущества. Подчинени на режима на разделност са всички имущества, които не са вещи, права върху вещи и парични влогове, независимо че са придобити през време на брака и дори ако за придобиването им принос има и другият съпруг В такъв случай, законът признава право на съдействалият съпруг при развод да иска част от стойността на вземанията и на вещите за упражняване на професия, която съответства на приноса.
Кодексът изрично посочва вещните права и паричните влогове, които са вън от общността:
- придобитите преди брака;
- придобитите безвъзмездно - чрез дарение или по наследство ( на основание законно наследяване или на основание завещание);
- тези, които съпругът недлъжник е придобил погасявайки задължението на съпруга си длъжник в производството по принудително изпълнение за личен дълг ( чл.502- чл.506 ГПК);
- т.н. трансформирани имущества – придобитите през време на брака, но за сметка на предбрачни или други лични имущества (чл.21 СК). Кодексът признава както пълната,така и частичната трансформация.V sluchaq dori ne e na lice chlen 19 alinea 2 ot semeiniat kodeks.Kogato umira maika mi sestrami e bila na 4 godini ,a az na 2.Sled smurta na maika mi se e grijil samo bashta mi s pomoshta na negovata maika.Neka se ima v predvid che,praznoto dvorno mqsto e bilo DARENO,na bashta mi ot negoviat bashta........................................................Ako mojete da potvurdite,tazi moq,i na vashi kolegi teza,shte sum se ubedq che pri nalichieto,bashta mi reshava da mi prodade celiat imot,advokatut e dopusnal greshka,volno ili nevolno kato e reshil che maika e imala dql v kushtata.I ako obqvq aktut mi za nishtojen,shte e vuzmojno li da pridobia celiat imot,pri nalichieto che bashta mi ne e jiv.Iskrenno se nadqvam za odgovor,za koeto predvaritelno vi blagodarq.
alexbont
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 28 Ное 2013, 00:24

Колега rts, гледам сте от 2005г. тъдява, крайно време беше да прочетете СК от 1968г. в цялост.
Поправям се.
Последна промяна barakuda на 28 Ное 2013, 09:51, променена общо 1 път
barakuda
Потребител

Мнениеот hariman » 28 Ное 2013, 00:29

Здравейте, ще се опитам да отговоря на поставените от вас въпроси. Във вашият случай първият адвокат е прав. Наследството на майка ви е открито от момента на нейната смърт, към този момент се определя какво имущество се включва в наследствената маса . Прилага се действащото към този момент законодателство (в случая закона за наследството и Семеен кодекс от 1968 - отменен),което определя кръга от наследници и съответните части, които всеки получава, последващи изменения в законите нямат отношение.
Със смъртта на майка ви е открито нейното наследство, а също така е прекратен и бракът, заедно с това и семейната имуществена общност на придобитото по време на брака. В случая дворното място е дарено на баща ви и то представлява негова лична собственост - чл.13, ал.2 от СК/1968. Не така стои въпросът с къщата, която е построена по време на брака и по презумпция със съвместни усилия - тя се явява семйна имуществена общност - чл.13, ал.1/СК-1968г.
Наследници на майка ви сте вие със сестра ви и баща ви. Като баща ви има дял равен на дела на всяко от децата, т.е. всеки от вас получава по 1/3 от имуществото на майка ви. Чл.14, ал.7/СК-1968 обаче въвежда едно изклучение - преживелият съпруг не наследява дял от частта на починалия съпруг от вещите, които са бии обект на СИО. В частта на починалия дял имат само децата. Във вашият случай - баща ви има 1/2 от къщата след прекратяване на СИО, а вие със сестра ви си разделяте по 1/2 от частта на майка ви, или баща ви се собственик на 1/2 от къщата, а вие със сестра ви притежавате по 1/4.
Поради горното баща ви е могъл да ви продаде цялото дворно място и своята 1/2 от къщата. След тази продажба вие сте собственик на цялото дворно място и на 3/4 от къщата, а сестра ви 1/4 от къщата.

П.П. Фактът, че сте били деца при смъртта на майка ви и след това баща ви и баба ви са ви отгледали няма никакво отношение към наследството, имуществото което се наследява и размера на дяловете. Нещо повече съсгласно действащия тогава Семеен кодекс, както и във всички последващи, изрично е посочено, че родителите са длъжни да се грижат за децата си до навършване на пълнолетие, т.е. това не е само морален и родителски дълг, но и законов такъв.
Надявам се да съм ви помогнал.
hariman
Потребител

Назад към Семейни казуси