начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изнудване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изнудване

Мнениеот snowbell » 05 Сеп 2013, 12:41

Здравейте,

С бащата на детето ми сме разведени. Тя е приета в детска градина, но той отказва да ми даде бележка от работодателят му, че е на трудов договор. Изпраща ми смс-и, че ще ми я даде само, ако му прехвърля дяловете от фирмата ни (аз съм съдружник там с минимални проценти). Как мога да я изискам, от коя институция? Да не говорим, че вече е правил опити да ме изнудва и че ако не му ги дам, няма да плаща издръжка на детето (която 2 месеца вече не дава). Посъветвайте ме какво да правя, той по-натам за лична карта на детето ще иска и апартамента да му прехвърля....
snowbell
Нов потребител

Re: Изнудване

Мнениеот borovinka » 05 Сеп 2013, 14:56

За какво е необходима бележката в градината? Опитайте да се разберете със служителката там, като обясните случая и представите само вашите документи.

Неплащането на издръжка, освен че има гражданскоправен ред за търсенето й, представлява и престъпление по чл. 183 НК. Ако бившият продължава да се прави на мъжкар, който е забравил, че има и отговорности към това дете и то не е разменна монета нито заложна карта за отношенията между вас, може бързо да бъде с "опреснена памет", ако го потърсят от прокуратурата за неплащане на издръжка. Изчакайте да минат 6 поредни месеца на неплащане обаче.

Ако имате изпълнителен лист за издръжката по решението от бракоразводното дело, образувайте изпълнително дело срещу него. Ако нямате изпълнителен лист - снабдете се (адвокатът ви ще знае как).

Дяловете от капитала в дружеството нямат общо с родителските задължения, те са чисто търговски взаимоотношения между вас двамата и детето, а още по-малко издръжката му, не могат да се замесват в тях, нито да се превръщат в разменна монета.

Подозирам, че ще берете ядове, ако решите да пътувате с детето си в чужбина.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 05 Сеп 2013, 15:39

Позволявам си да се включа, но може би ще ви бъде от полза: ако тази сл. бележка от местоработата му ви е необходима за определяне на такса за детската градина, просто представяте само вашия доход и съд. решение или удостоверение, или копие от изп. лист за размера на мес. издръжка. След време по същия начин ще доказвате дохода си за ученически стипендии, студ. общежития и т.н.
zhnik
Младши потребител

Мнениеот snowbell » 05 Сеп 2013, 18:34

Първо да благодаря за отговорите!

Та бележката е необходима, защото в системата ИСОДГ за детски градини е посочено, че и двамата родители са на трудов договор и се иска като доказателство. Няма нищо свързано с доходите. Склоних директорката да запише детето, но с уговорката другата седмица да се занесе бележка....А не съм сигурна, че ще мога да събудя нещо бащинско или човешко у него. Знам в коя фирма работи, но какво от това...

А изпълнителен лист от съдия имам, но това значи ли, че пак трябва да чакам 6 месеца? Той като/ако се сети, изпраща по 100-200 лв. като естествено аз 2 седмици звъня да му се моля. А обидите и заплахите няма да ги коментирам. Та към момента дължи над 500 лв. (осъден е на 300 лв. месечно).
Само да вметна, че той вече няма общо с тази фирма, тъй като прехвърли всички негови дялове на майка му....Да не говоря, че е действаща, а аз не съм получила и 1 стотинка от нея. Само фигурирам като съдружник и толкова....
snowbell
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Сеп 2013, 19:01

:arrow: Адвокат!
Край на проблемите, толкова е лесно..........
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Сеп 2013, 13:20

Описаната ситуация в поста не е нещо ново с оглед влошените лични отношения между Вас и бившия Ви съпруг. Не би следвало те да се отразяват на детето и бъдещия му живот и емоции, затова трябва да се опитате да се разберете с него човешки с оглед интереса на детето. Ако това е невъзможно, обяснете му, че има законови способи да съберете принудително дължимата издръжка, като го натоварите с допълнителни разноски по изпълнителното дело. Поставете акцента върху това, че затрудненията, които Ви създава, не създават нерешими проблеми, но се отразяват отново върху вашето общо дете и неговото спокойствие.
Ако не можете да се справите със ситуацията, тогава потърсете адвокат в областта на гражданското право за образуване на изпълнително дело.
Не се поддавайте на психически натиск от негова страна, като при необходимост можете да ангажирате колега, която да защити интересите Ви и по наказателноправен ред, както Ви е насочила колегата Боровинка. В повечето случаи именно този способ действа възпитателно върху родителите, които отказват да плащат издръжка!
Виждам, че проблемите са доста, така че споделям мнението на колегата Революшън, че се нуждаете от реална среща с адвокат!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mama_na_princesi » 11 Сеп 2013, 22:30

A защо ти искат такава бележка? Поискаха ми само решението за развод, преснимаха си частта за родителските права и това беше. :? Казаха, че ние вече не сме семейство и нямат основателна причина да ми искат каквото и да е от бащата.
mama_na_princesi
Младши потребител

Назад към Семейни казуси