Имам малко по-различна ситуация, за която не успях да намеря конкретен отговор.
Сестра ми е взела пореден потребителски кредит от небанкова институция, който не може да изплати.
Предният наполовина го изплатиха родителите ни и все още не го е изчистила.
Ходи на сезонна работа със заплата 400лв и това няма да продължи още дълго.
За момента дължи 4000лв към 2 фирми.
Живее в апартамента на родителите ни, изцяло на тяхна издръжка.
Не притежава никакво имущество движимо и недвижимо.
Родителите ни са възрастни, но въпреки ниските пенсии са си заделили някой лев за "последни разходи".
Аз имам прилична заплата. Но за мен, ако продължаваме да и изплащаме кредитите, проблема само ще се задълбочава.
За момента всеки следващ кредит е по-голям. И по всички кредити е имало големи забавяния във вноските.
Това не се ли отразява в ЦКР, как и пускат нови кредити?
Със сигурност ще изпадне в невъзможност да обслужва всички кредити до някой друг месец.
За съжаление не ни държи в течение с нещата и всичката информация получаваме случайно, от телефоните обаждания. Затова няма да е изненада, ако се стигне до принудително изпълнение и по-сериозни мерки, без да разбере някой.
Разбрах, че като единствено жилище, апартамента на родителите ни не е в опасност. Няма и кой знае каква техника вътре и предполагам за повечето ще се намери някоя стара гаранция, които със сигурност не са на името на сестра ми.
Основно въпросът ми е до колко и дали изобщо са заплашени имуществото и спестяванията на родителите ми и моята заплата? И какво можем да очакваме след тормоза по телефона за родителите ни, който и в момента си тече?
Имам техника оставена на съхранение там. Следва ли да се притеснявам за нея и какво би ми попречило да я преместя заедно с всичко ценно от апартамента, при назначаване на изземване?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Последици от неплащане на кредит - различният случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Последици от неплащане на кредит - различният случай
kolcho написа:Имам малко по-различна ситуация, за която не успях да намеря конкретен отговор.
Сестра ми е взела пореден потребителски кредит от небанкова институция, който не може да изплати.
...
За момента дължи 4000лв към 2 фирми.
Живее в апартамента на родителите ни, изцяло на тяхна издръжка.
Не притежава никакво имущество движимо и недвижимо.
Разбрах, че като единствено жилище, апартамента на родителите ни не е в опасност. - няма как да се поиска възбрана върху апартамента, след като не е собственост на сестра ви.
Няма и кой знае каква техника вътре и предполагам за повечето ще се намери някоя стара гаранция, които със сигурност не са на името на сестра ми.
Основно въпросът ми е до колко и дали изобщо са заплашени имуществото и спестяванията на родителите ми и моята заплата? - доколкото и когато (ако) , евентуално някой от вас се е подписвал като поръчител или съкредитополучател по кредитите. Ако не е така, няма опасност за вашето имущество. Ако се стигне до опис на движими вещи в дома, трябва да се търсят, освен гаранции, и фактури за закупуване на уредите, за да се види, че не са на сестра ви.
И какво можем да очакваме след тормоза по телефона за родителите ни, който и в момента си тече? - Съобщение за образувано дело по чл. 410 от кредитодателя. След това - дело, изпълнителен лист и разноски за съд и ЧСИ.
Имам техника оставена на съхранение там. -вземете си я, ако се стигне до опис на движими вещи в дома на длъжника като изпълнителен способ, ЧСИ ще я опише. Следва ли да се притеснявам за нея и какво би ми попречило да я преместя заедно с всичко ценно от апартамента, при назначаване на изземване?
Какви суми са теглени и за какво се ползват от сестра ви? Няма ли как да поговорите с нея за тези неща и да й обясните рисковете, които следват от неплащане?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря Ви много за отговора.
Парите се ползват с "доброжелателни" приятелки и не е ясно къде отиват - комуникацията не ни върви като цяло. Твърди, че ще се оправи сама. Но и да не се оправи, така или иначе няма нищо нейно, което да е застрашено. За сестра ми рискове няма. Затова се интересувам какви са последиците за останалите членове на фамилията.
И няколко детайла бих желал да уточним.
Споменавате че в случай на опис на вещи се търсят и фактури. Всички уреди, която си купуваме като частни лица, са придружени единствено от касов бон и гаранция. Не са ли достатъчни за целите на описа?
Ясно е, че при неплащане дължимата сума расте постоянно - лихви, разходи по дело, ЧСИ и т.н.
Въпросът е от къде ще и ги вземат тези пари, като няма доходи и имущество? На чия сметка ще останат?
Някакъв друг изпълнителен способ възможен ли е в конкретния случай, освен опис?
И има ли опасност да ни изненада с нов кредит въпреки ситуацията (възможност, която в никакъв случай не изключвам)?
Парите се ползват с "доброжелателни" приятелки и не е ясно къде отиват - комуникацията не ни върви като цяло. Твърди, че ще се оправи сама. Но и да не се оправи, така или иначе няма нищо нейно, което да е застрашено. За сестра ми рискове няма. Затова се интересувам какви са последиците за останалите членове на фамилията.
Споменавате че в случай на опис на вещи се търсят и фактури. Всички уреди, която си купуваме като частни лица, са придружени единствено от касов бон и гаранция. Не са ли достатъчни за целите на описа?
Ясно е, че при неплащане дължимата сума расте постоянно - лихви, разходи по дело, ЧСИ и т.н.
Въпросът е от къде ще и ги вземат тези пари, като няма доходи и имущество? На чия сметка ще останат?
Някакъв друг изпълнителен способ възможен ли е в конкретния случай, освен опис?
И има ли опасност да ни изненада с нов кредит въпреки ситуацията (възможност, която в никакъв случай не изключвам)?
- kolcho
- Нов потребител
Здравейте отново,
Пишете ми на лични съобщения, но не сте активирал получаването на такива от настройките на профила, затова отговарям на запитванията ви тук:
Успех, дано се вразуми жената.
Пишете ми на лични съобщения, но не сте активирал получаването на такива от настройките на профила, затова отговарям на запитванията ви тук:
kolcho написа:Благодаря Ви много за отговора.
Парите се ползват с "доброжелателни" приятелки и не е ясно къде отиват - комуникацията не ни върви като цяло. Твърди, че ще се оправи сама. Но и да не се оправи, така или иначе няма нищо нейно, което да е застрашено. За сестра ми рискове няма. Затова се интересувам какви са последиците за останалите членове на фамилията. - Ако сестра ви е навършила 18 години и не е поставена под запрещение - т.е. напълно самостоятелен и дееспособен гражданин е - никакви. Дълга остава да виси за нея.
Споменавате че в случай на опис на вещи се търсят и фактури. Всички уреди, която си купуваме като частни лица, са придружени единствено от касов бон и гаранция. Не са ли достатъчни за целите на описа? - По принцип са. Зависи от ЧСИ-то обаче. Пространно е да ви обяснявам в детайли, най-важно е да имате някакъв документ, на който да е изписано име, различно от това на сестра ви.
Въпросът е от къде ще и ги вземат тези пари, като няма доходи и имущество? На чия сметка ще останат? - Все някога ще има - дългът не умира, само се увеличава. Някой ден ще започне работа и ще я намерят чрез подадените данни в НОИ/НАП, след което рискува запор на трудово възнаграждение (съответно работодателят много ще й се зарадва и ще я уволни и така.... започва се един неприятен и в много случаи затворен порочен кръг.).
Някакъв друг изпълнителен способ възможен ли е в конкретния случай, освен опис? - Има - чл. 442 ГПК - "изпълнение върху всяка вещ или вземане на длъжника". Четете ГПК от чл. 442 до чл. 520 - подробно пише всичко за събиране на паричните вземания.
И има ли опасност да ни изненада с нов кредит въпреки ситуацията (възможност, която в никакъв случай не изключвам)?- Вие си я знаете, няма как да гадаем дали би проявила безсъвестността (съгласно фактите, които излагате), да изтегли нов кредит. Не разчитайте прекалено на регистъра на некоректните длъжници, много небанкови институции, които дават кредити на физ. лица, въобще нямат достъп до него и не правят справки там.
Успех, дано се вразуми жената.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря Ви много за информацията и насоките - изключително полезни за мен и семейството ми.
Доста материал за размисъл ще имаме.
Нямах представа, че не мога да получавам ЛС.
Може би са забранени по подразбиране.
Доста материал за размисъл ще имаме.
Нямах представа, че не мога да получавам ЛС.
Може би са забранени по подразбиране.
- kolcho
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|