начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съдебна отмяна несъгласието на бащата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна отмяна несъгласието на бащата

Мнениеот smaragda777 » 22 Авг 2013, 10:45

Здравейте!
Майка съм на две деца, на 12 и 5 години. След развода, родителските права бяха предоставени на мен.
Бащата плаща 150 лева на месец за двете деца, а само наемът на жилището, в което живеем, е 300 лева. Майка ми работи от години в чужбина и ме подкрепя финансово, но скоро ще излиза на пенсия и вече изнемогва.
Завършила съм английска филология и искам да си намеря по-добре заплатена работа в чужбина. Бившият ми съпруг беше подписал декларация за пътуване на децата зад граница, но я отмени преди два дни.
Имам ли някакви шансове да получи отмяна несъгласието на бащата децата ни да пътуват и пребивават зад граница по съдебен ред?
Какви доказателства трябва да представя пред съда, за да има положителен резултат?
Можете ли да ми препоръчате опитен адвокат, който има успехи в подобни съдебни дела?
Благодаря Ви предварително за съпричастието!
smaragda777
Младши потребител

Re: Съдебна отмяна несъгласието на бащата

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2013, 11:31

Иск по чл. 123 и чл. 127 от Семейния кодекс за решение, заместващо съгласието на бащата. Трябва да докажете, че излизането в чужбина е изцяло в интерес на децата (съда ще отчете и факта, че ще се ограничи режима на виждане с бащата). Заместващото съгласие е за конкретно пътуване и конкретен период на престой на детето в чужбина - т.е. за всяко излизане ще трябва да се води отделно дело пред районния съд по местоживеене на децата, не можете да получите решение за заместващо съгласие за пътуване в чужбина по принцип - неограничавано във времето.
(С изключение на много редки случаи, в които бащата е неоткриваем/в затвора/с психически отклонения/тежък алкохолизъм/наркомания и т.н, но предполагам, че не влизате в тези случаи, затова и не навлизам в подробности).
Доказателствата, които ще трябва да представите може да са всичко, което обосновава интереса на децата да живеят и учат в чужбина.
За адвокат - от кой град сте?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nmitova » 22 Авг 2013, 11:34

Здравейте,

съгласно чл. 127а от Семейния кодекс, когато има спор при разногласие между родители за пътуване на деца в чужбина, спорът между тях се решава от районния съд по настоящия адрес на децата. Производството започва по молба на единия от родителите. Съдът изслушва другия родител, освен ако не се яви без уважителни причини. Съдът може и по своя инициатива да събира доказателства. Съдът може да допусне предварително изпълнение на постановеното решение.

В случай че имате други въпроси, както и относно препоръчване на адвокат, моля пишете ми на лични съобщения.
nmitova
Потребител

Мнениеот n6391 » 22 Авг 2013, 11:58

Щом бащата е оттеглил своето съгласие децата да пътуват в чужбина, то се пригответе за дълга съдебна битка, защото той няма да е съгласен да се наруши режимът на личните му контакти с децата. Трябва ви наистна солидна обосновка, че едно такова пребиваване в друга страна е изцяло в интерес на децата. Те все пак имат нужда и от баща си.
n6391
Потребител

Мнениеот smaragda777 » 22 Авг 2013, 12:17

Благодаря сърдечно Ви за отговора! Живея в София.
smaragda777
Младши потребител

Мнениеот smaragda777 » 22 Авг 2013, 12:43

n6391 написа:Щом бащата е оттеглил своето съгласие децата да пътуват в чужбина, то се пригответе за дълга съдебна битка, защото той няма да е съгласен да се наруши режимът на личните му контакти с децата. Трябва ви наистна солидна обосновка, че едно такова пребиваване в друга страна е изцяло в интерес на децата. Те все пак имат нужда и от баща си.

Благодаря Ви сърдечно за отговора! Аз веднъж водих подобно дело в съда, но не успях! Затова имам нужда от много силен и опитен адвокат. Бащата на децата ми, за съжаление, е пълна противоположност на истински такъв! Децата не искат да го виждат! Бяхме принудени да избягаме от него...
smaragda777
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2013, 13:21

Не е до "силен" или "слаб" адвокат (каквото и да влагате в тези понятия :)), а всичко е въпрос на доказване на истинска нужда децата да пътуват и това, че пътуването ще е изцяло в техен интерес. Все пак няма как съдът да не отчете, че ще се наруши режимът на лични отношения с бащата, а той е в техен интерес по презумпция.

(P.S. Това със "силния" адвокат - ако е шампион по борба тежка категория, брои ли се за силен по вашите критерии? Или ако може сам да качи хладилник до петия етаж без асансьор?? Просто се чудя :mrgreen: )
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот smaragda777 » 22 Авг 2013, 13:28

borovinka написа:Иск по чл. 123 и чл. 127 от Семейния кодекс за решение, заместващо съгласието на бащата. Трябва да докажете, че излизането в чужбина е изцяло в интерес на децата (съда ще отчете и факта, че ще се ограничи режима на виждане с бащата). Заместващото съгласие е за конкретно пътуване и конкретен период на престой на детето в чужбина - т.е. за всяко излизане ще трябва да се води отделно дело пред районния съд по местоживеене на децата, не можете да получите решение за заместващо съгласие за пътуване в чужбина по принцип - неограничавано във времето.
(С изключение на много редки случаи, в които бащата е неоткриваем/в затвора/с психически отклонения/тежък алкохолизъм/наркомания и т.н, но предполагам, че не влизате в тези случаи, затова и не навлизам в подробности).
Доказателствата, които ще трябва да представите може да са всичко, което обосновава интереса на децата да живеят и учат в чужбина.
За адвокат - от кой град сте?

Благодаря Ви сърдечно за отговора!
Имам вече едно подобно неуспешно дело. Затова имам нужда от много опитен адвокат!
Нужно ми е да зная какви доказателства са нужни пред съда.
Децата ми се страхуват от баща си...
Живеем в София.
smaragda777
Младши потребител

Мнениеот smaragda777 » 22 Авг 2013, 14:13

borovinka написа:Не е до "силен" или "слаб" адвокат (каквото и да влагате в тези понятия :)), а всичко е въпрос на доказване на истинска нужда децата да пътуват и това, че пътуването ще е изцяло в техен интерес. Все пак няма как съдът да не отчете, че ще се наруши режимът на лични отношения с бащата, а той е в техен интерес по презумпция.

(P.S. Това със "силния" адвокат - ако е шампион по борба тежка категория, брои ли се за силен по вашите критерии? Или ако може сам да качи хладилник до петия етаж без асансьор?? Просто се чудя :mrgreen: )

Благодаря много за отговора!
"Силен", имам предвид, не физически, разбира се!
Имам нужда от адвокат, който ще защити правата на децата ми.
smaragda777
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 22 Авг 2013, 17:44

[[/quote]
Благодаря много за отговора!
"Силен", имам предвид, не физически, разбира се!
Имам нужда от адвокат, който ще защити правата на децата ми.[/quote]

Моля, включете личните си съобщения или ми пишете на лични съобщения, като посочите координати за връзка (телефон или e-mail), за да Ви предоставя телефон на адвокат.
nmitova
Потребител

Назад към Семейни казуси