начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Попечителство на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Попечителство на дете

Мнениеот ba6tata » 06 Авг 2013, 00:03

Здравейте,
Имам следния казус и моля за помощ:
Дълго време живеех с една жена на семейни начала. Тя забременя, роди се дете и малко след това тя се изнесе като призна че от дълго време не е с мен (но твърди че детето е мое). Аз съм признал детето. Обичам си го. Проблема е че дълго време не мога да си намеря работа. Това е проблем за няколко неща. Нито мога да си позволя да платя ДНК тест в момента. Нито мога да пътувам да си виждам детето (то е доста далеч). Нито имам възможност да плащам пари за детето. В момента го виждам почти всеки ден по Skype. Не сме се съдили.
Проблемите са следните:
1. Въпросния човек с който е тя има криминални регистрации и в момента живее повечето време в друга страна от ЕС. Още преди време искаше тя да може да му ходи на гости с детето. И ако не съм бил подписал щял да го изведе с кола. Тя сега естествено иска да издам пълномощно за няколко месеца. Аз съм твърдо против детето да пътува. То е почти бебе а и при какъв човек отива..Сега ми излиза с номера че бил променен закона и съдът можел да разреши щом аз не разрешавам. Това не го вярвам, по-скоро трябва да ме осъди и да ме лиши от родителски права. А и детето ако излезе иди го търси после. Прав ли съм? Може ли да изведе детето без мое съгласие в чужбина?
2. По повод родителските права. С нея сме коментирали по повод издръжка. Тогава каза че въпросния тип ще й дава пари и аз да събирам в сметка на детето. Аз няколко пъти съм й искал сметка да пращам по нещо. Не ми я даде. Както казах в момента съм в затруднено положение и както не разрешавам детето да пътува явно е решила да ме изнудва. Сервира ми че не се грижа за детето и нищо не съм плащал и ми написа банкова сметка. Въпроса не е само до изнудването, а също ми се струва че се опитва да събира доказателства срещу мен и да ме лиши от права.
Какво да правя? С доста мъки се надявам че мога да й пращам да кажем по 100-150 лв. Като започна работа и повече бих плащал, че и сметка на детето ще направя, но сега..Сметка на детето ли да направя? На нея ли пари да пращам? Колко е добре да бъдат? Как да не си загубя правата над детето?
Аз се старая да поддържам добри отношения, но за съжаление с такива хора си имам работа че..Че очаквам заплахи, саморазправи и т.н. Но това е друга тема.
ba6tata
Нов потребител

Re: Попечителство на дете

Мнениеот n6391 » 06 Авг 2013, 12:00

Без Ваше съгласие детето може да бъде изведено в чужбина с разрешение от съд, но за това е необходимо да се води дело от страна на майката. Решението на съда може да замести съгласието при определени условия и единствено ако е в интерес на детето, както и да не се нарушава връзката му с вас - бащата. Ако искате да защитите интересите си, то първо Вие подайте искова молба за определяне родителски права и режим на лични контакти. Не губете време, а се обърнете към колега, за да се подготви иска.
n6391
Потребител

Re: Попечителство на дете

Мнениеот ba6tata » 12 Авг 2013, 23:16

Благодаря за помощта!
Ако разбирам правилно, не е задължително да води дело и да ме лиши от права за да изведе детето. Може да води дело само за да изведе детето без да ме лишава от права? Не ми е ясно как може да е в интерес на едно бебе да пътува в чужбина, а да не говорим при какъв човек отива! Но предполагам и такова дело може да се спечели в нашата пропита с корупция страна. Предполагам трябва да ме призоват като страна по делото?
При първа възможност ще се консултирам с адвокат. За момента съм притеснен дали това че съм бил без работа известно време и не съм имал възможност да пращам пари и да си виждам детето (което е на другия край на страната), е основание за лишаване от родителски права?
Сега въпросната му майка дълбае в посока къде съм си харчил парите, били те изкарани от мен или дадени от роднини за детето. Това ми е интересно може ли да има ефект?
Отново благодаря за помощта! Надявам се до няколко дни да успея да се видя с адвокат и да ме консултира.
ba6tata
Нов потребител

Назад към Семейни казуси