начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

наследеното от съпруга ми след смърта на баща му?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследеното от съпруга ми след смърта на баща му?

Мнениеот ekliment » 25 Юли 2013, 14:29

Здравейте,
В моя случай, първо почина свекър ми, след това съпруга ми, след това свекърва ми.
След смърта на съпруга ми данъци за къщата плащах и аз и дъщеря ми, а след смърта на свекърва ми , данъци плаща само дъщеря ми.
Аз не наследявам ли част от наследеното от съпруга ми след смърта на баща му?
Предварително благодаря.

Е. Вълчева
ekliment
Нов потребител

Re: наследеното от съпруга ми след смърта на баща му?

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 20:18

Нямате права, тъй като не сте владели имота. По време на брак не може да се говори за отделно владение, за своене на имота.

Изобщо няма трансформация в Ваша полза.

Имотът се наследява от съпруга. Не преминава към Вас.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот windlove » 26 Юли 2013, 09:13

Госпожата пита за наследяване след като почива съпруга и не преди това - има разлика, но и въпросът и е некоректно зададен - не сте уточнили тази "къща" на кого е била собственост - на свекъра, на свекървата, режим на СИО и т.н.
Чл. 9. (1) ЗН Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот ekliment » 26 Юли 2013, 15:58

Къщата е била на свекър и свекърва ми.
След смъртта на свекър ми, по данъчна декларация преминава към свекърва ми, съпруга ми и брата на съпруга ми.
След смъртта на съпруга ми по данъчна декларация преминава към свекърва ми, мен, дъщеря ни / тогава на 15 години/ и брата на съпруга ми.
След смъртта на свекърва ми, по данъчна декларация преминава към дъщеря ми и брата на съпруга ми.
Все пак питам, какво става с тази част за която съм плащала три години след смъртта на съпруга ми, аз наследила ли съм я по някакъв начин.
ekliment
Нов потребител

Мнениеот windlove » 26 Юли 2013, 16:24

Съпругът ви е наследил 1/6 идеални части от този имот по наследство, която след като е починал сте наследили вие с дъщеря ви с равни квоти - освен ако нямате други деца. Вече свекървата ви се наследява от дъщеря ви и брата на съпруга ви - те наследяват по равно нейните 4/6 идеални части.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Семейни казуси