начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Кой има по-големи права над децата при баща чужденец?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой има по-големи права над децата при баща чужденец?

Мнениеот a_nita » 23 Юли 2013, 14:56

Здравейте,
бих искала да попитам при баща (белгиец) и майка(българка),които не са сключили брак,имат две деца,припознати и от двамата родители и децата са родени в България.Та въпросът ми е кой има по-големи права над децата при евентуална раздяла?И при какви условия майката може да стане попечител?
Благодаря!
a_nita
Нов потребител

Re: Кой има по-големи права над децата при баща чужденец?

Мнениеот borovinka » 23 Юли 2013, 15:03

И двамата родители, независимо от гражданството им, имат еднакви права по отношение на децата.

При раздяла всеки от тях може да иска присъждането на родителските права на него, а другият родител съответно ще изплаща издръжка и ще има право на режим на лични отношения с децата.

Вие от чия страна питате?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 23 Юли 2013, 20:57

бих искала да попитам при баща (белгиец) и майка(българка),които не са сключили брак,имат две деца,припознати и от двамата родители и децата са родени в България.Та въпросът ми е кой има по-големи права над децата при евентуална раздяла?И при какви условия майката може да стане попечител?
borovinka, естествено, от страната на майката се пита! Четете малко между редовете :!: С оглед на факта, че бащата е белгиец във вр. с боядисаното от мен...
Аз ще ви (на Вас, питащата) отговоря по-конкретно на въпроса - който може да предложи по-добри условия на децата и убеди съотетния съдия в това.Въпросът е - кой е той (съдията) или по-точно - какво пише в паспорта му?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 06:19

eurolinker написа:Въпросът е - кой е той (съдията) или по-точно - какво пише в паспорта му?

Този въпрос може да не стои на дневен ред, защото ако детето е с местоживеене в Република България веднага мога да ви кажа, кой е той съдията ( районен съдия от някой n-ски български съд) и какво би трябвало да пише в "паспорта му" ( последното е неправилно, но няма да издребнявам).
Има си Регламент за тея работи.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 24 Юли 2013, 07:59

bird_of_paradise написа:
eurolinker написа:Въпросът е - кой е той (съдията) или по-точно - какво пише в паспорта му?

Този въпрос може да не стои на дневен ред, защото ако детето е с местоживеене в Република България веднага мога да ви кажа, кой е той съдията ( районен съдия от някой n-ски български съд) и какво би трябвало да пише в "паспорта му" ( последното е неправилно, но няма да издребнявам).

Мисля , че не за гражданството на съдията иде тука реч на съдията, а за имената му. Тоест дали е мъж или жена. Тук върви някаква конспирация, като съдиите от женски пол са априори считани за участие във всемирен заговор срещу мъжете. :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 08:52

:lol: А, ха- е, ако става въпрос за някаква полова завера - мнението ми по темата да не се чете.

Хубав ден, колеги. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 24 Юли 2013, 10:02

bird_of_paradise написа:

Разбира се, че има регламент, нали затова го завоалирах и аз около Р-та - кой е съдията (по принцип) зависи от това къде е обичайното местопребиваване на детето (чл. 8 Р 2201/03). А паспорта (задграничния му) :P , мисля е като на питащата - червен, на кирилица, със златни букви. :D
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот a_nita » 24 Юли 2013, 14:14

Благодаря за отговорите.Само да отговоря,че децата са си родени тук в България и не са живели извън пределите й.
a_nita
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 24 Юли 2013, 14:43

Значи трябва вие да заведете дело за присъждане на родителските права на вас, като делото ще се води пред районния съд в града, в който е местожителството на децата, както колегите по-горе ви посочиха.

Консултирайте се с адвокат за завеждане на делото и определяне на иска за издръжка спрямо другия родител. :wink: Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 09:02

Благодаря за отговорите.Само да отговоря,че децата са си родени тук в България и не са живели извън пределите й.
Мда, правилно съм разсъждавал...Не че съм се съмнявал.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси