Здравейте,
имам два доста странни и необичайни въпроса и ще съм благодарна ако някой ми даде отговор без да ме съди. Интересуваме по закон длъжна ли съм да се грижа за баба си и има ли начин официално да прекратя роднинските си връзки с нея?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от роднинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ от роднинство
Не давате информация нито на колко години сте, нито въпросната баба може ли да се издържа сама, за да не се налага да го правите вие.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
На 22 години съм, баба ми получава пенсия, но живее в общинско жилище, за което се налага да плаща наем. Проблемът е че аз не мога да я издържам, дори и да имам това желание, защото като наследство от баща ми (синът на въпросната баба) получих само задължения към банки за немалки суми, които трябва да изплащам и определено не мога да се грижа и за нея.
- vgmihaylova
- Нов потребител
vgmihaylova написа:На 22 години съм, баба ми получава пенсия, но живее в общинско жилище, за което се налага да плаща наем. Проблемът е че аз не мога да я издържам, дори и да имам това желание, защото като наследство от баща ми (синът на въпросната баба) получих само задължения към банки за немалки суми, които трябва да изплащам и определено не мога да се грижа и за нея.
А освен задълженията към банки друго получихте ли в наследство?
- krem_karamel
- Потребител
Такова животно "отказ от роднинство" няма. Тя ви е роднина по произход, щом е майка на баща ви.
Относно издръжката, виж чл. 140 - чл. 141 от Семейния кодекс, където пише кой от кого и в какъв ред може да търси издръжка. Ако баба ти има лично имущество, от което да се издържа (пенсия, рента, имот и т.н.) по принцип не й дължиш издръжка. Ако няма... трябва да си я търси тя. Това е законовото положение.
Моралното задължение за помощ и издръжка на изпаднал в затруднения роднина е в друго измерение и няма да го коментирам тук, защото щом си задал въпроса си така, значи отношенията ти с бабата не са от най-топлосърдечните. Вие си знаете дали можете да постоплите взаимоотношенията и комуникацията, а оттам насетне само от вас си зависи кой на кого и за какво ще помага.
Успех в семейните дела!
Относно издръжката, виж чл. 140 - чл. 141 от Семейния кодекс, където пише кой от кого и в какъв ред може да търси издръжка. Ако баба ти има лично имущество, от което да се издържа (пенсия, рента, имот и т.н.) по принцип не й дължиш издръжка. Ако няма... трябва да си я търси тя. Това е законовото положение.
Моралното задължение за помощ и издръжка на изпаднал в затруднения роднина е в друго измерение и няма да го коментирам тук, защото щом си задал въпроса си така, значи отношенията ти с бабата не са от най-топлосърдечните. Вие си знаете дали можете да постоплите взаимоотношенията и комуникацията, а оттам насетне само от вас си зависи кой на кого и за какво ще помага.
Успех в семейните дела!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Да, благодаря ви. Предполагах, че не съществува такова нещо като отказ от роднинство. И да и аз бих казала, че е морално да се погрижим за възрастните си роднини, но в случая не. Въпросната баба няма никаква собственост и единственият и източник на доход е пенсията, затова ме интересуваше дали съм длъжна да я издържам. И не освен заемите, като наследство не получих нищо друго... за съжаление тогава не знаех, че има възможност за отказ от наследство... голяма грешка.
- vgmihaylova
- Нов потребител
Не всичко е пари и наследство. Живота и здравето на близките и роднините е най-ценното нещо. Направо се чудя на разсъжденията ви - нямам думи
- neutralen
- Активен потребител
А аз се чудя как хората решават, че могат да съдят за нечий чужд живот, без да са го изживяли....... Има хора и хора и на най-големият си враг не бих пожелала подобен "роднина"
- vgmihaylova
- Нов потребител
vgmihaylova написа:...И да и аз бих казала, че е морално да се погрижим за възрастните си роднини, но в случая не. Въпросната баба няма никаква собственост и единственият и източник на доход е пенсията, затова ме интересуваше дали съм длъжна да я издържам. ...
Здравейте отново.
Дали сте длъжна да й давате издръжка под енд аили друга форма зависи от много неща, сред които и това: 1) бабата има ли други живи деца/внуци или сте само вие; 2) какви са вашите възможности за даване на издръжка - вие издържате ли собствени деца/друг родител и т.н.; 3) Зависи, не на последно място, и от факта дали самата баба ще поиска от съда да ви осъди да й давате издръжка. Фактори много, както виждате, а фактите ви са малко.
Прочетете Семейния кодекс в частта за издръжките:
Право на издръжка
Чл. 139. Право на издръжка има лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си.
Ред на лицата, които дължат издръжка
Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно със законната лихва.
Ред на лицата, които имат право на издръжка
Чл. 141. Задълженият към няколко лица с право на издръжка е длъжен да я дава в следния ред:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и на възходящи от по-горна степен.
Размер на издръжката
Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.
(2) Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.
Според чл. 140 баба ви може да ви търси за издръжка едва на 4-то място - само ако няма живи деца, съпруг, родители, бивш съпруг.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Защо смятате, че е късно да направите отказ от наследство?
- krem_karamel
- Потребител
krem_karamel написа:Защо смятате, че е късно да направите отказ от наследство?
Вероятно защото има срокове, в които това може да се случи и вероятно те вече са минали.
Има и един ЗН, който трябва да се чете, преди да се пита.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|