- Дата и час: 27 Ное 2024, 04:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Паспорт на дете и заместващо решение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Паспорт на дете и заместващо решение
Здравейте на всички. Отдвана не съм писала тук, но ето че отново ми се налага да потърся съвет. Казусът е следният: Разведени от 4 години, син на 9, родителските права са присъдени на мен- майката. През 2007 (преди развода) на детето бе изваден задграничен паспорт, който бе "конфискуван" от бащата и ми бе отказано да бъде върнат след развода. Три дни преди паспорът да изтече ми бе върнат, след което аз го издадох в полицията. Последваха два разговора от моя страна за издаване на нов паспорт на детето и насрещни декларации за пътуване в чужбина- не постигнахме съгласие. Не дойде на уговорена среща в полицията, където аз и детето го чакахме... След три месеца му изпратих нот. покана. От нотариалната кантора имам информация, че за сега само се е обаждал и е казал (по телефона?!) на нотариуса, че знае от кого и за какво е поканата и "посмъртно нямало да се съгласи да прави пълномощно и декларация". Вметвам, че таткото е моряк и обикаля света на длъж и шир! До тук добре. Явно ще има дело, адвокат вече си намерих. Тече срокът по връчване на поканата и ще ми бъде изготвен констативен протокол след това. Единственото ми желание е да можем свободно да пътуваме. Детето тренира плуване, има възможност да посещава международни детски лагери като навърши 10 години, живеем в гарничен град, където можем лесно и евтино да посетим туристически забележителности...Нямам намерение да заминавам за чужбина, нито да "отвилчам"детето си! ТА, конкретно въпросът ми е: Какви са вашите наблюдения относно решенията на съда в подбни на моя казуси? Аз забелязвам,че напоследък зачестиха подобни дела- за последните 2,3 години и в повечето случаи се решават в полза на това детето да пътува свободно. Ще съм изключително благодарна ако споделите информация тук. Средно колко дълго продължава една такава процедура?
- zvezdomira
- Младши потребител
Re: Паспорт на дете и заместващо решение
Средно колко - зависи дали ще откриете бащата на посочения от вас адрес, ако не около три месеца. Ако не го откриете ще трябва да платите и за особен представител. Решението е да се издаде паспорт и да може детето да пътува - обикн. се посочват държавите в Европейския съюз и Балк. полуостров с изкл. на Албания и Кипър, също така трябва да посочите за какви периоди - обикн. за ваканциите или за мероприятия спортни и пр., в единия случай доказахме че бащата от години не осъществява лични отношения и решението си го взехме до навършване на 18 год. като предявихме два иска по всяко време евентуално през ваканциите - уважиха ни първия.
- nevin_alibriam
- Потребител
Благодаря Ви nevin_alibriam! Да разбирам ли, че трябва да посочвам държави? Тоест има ограничение? Но при положение, че желаем да отидем на екскуризя в Турция?! Предполагам това, че едната страна е дезинтересирана се доказва със свидетели. Това е важна информация за мен. Практически таткото го взима два пъти в годината за по ден. Прибрал се вече е от два месеца и така и не го е потърсил още, а детето се надяваше, когато беше по-мако. Сега самият той не желае да ходи при баща си...не че баща му търси.
- zvezdomira
- Младши потребител
Може и да не посочвате страни, периоди и срок, но тогава със сигурност ще ви отхвърлят иска. Що се касае за Турция, може да я включите изрично.
- nevin_alibriam
- Потребител
Благодаря за съвета! Днес изтече срокът по връчването на поканата. Ще изчакам изготвянето на констативния протокол, защото е постъпило обаждане от лице, което се е представило за него(естествено, че е той), разпитвал е за предмета на поканата, но нотариусът няма право да му дава информация по телефон. Въпреки това, лицето е заявило категорично, че "знае за какво става въпрос щял да подпише за паспорт и декларация само през трупа си!" Боже, какви глупости дрънкат понякога хората!!!
- zvezdomira
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|