начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Съдене на родител!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдене на родител!!!

Мнениеот slon12345 » 28 Ное 2012, 05:56

Привет на всички :)
След дълго търсене в интернет стигнах до мнението, че тук е най-точното място да задам въпросите си и съответна да получа отговор.
Ученичка съм в 12 клас и след седмица навършвам 18 години. Родителите ми са разведени от както съм била на 2 години, а баща ми рядко се е грижил за мен или ако ми е пращал нещо някого то е било не регламентирано т.е не фигурира в документи . Първото ми питане е относно смяната на фамилията. Баща ми е турски гражданин, а аз имам неговите имена. За мен те са безкрайно опозоряващи и винаги са ми били спънка в живота. От малка се срамувам от тях, винаги съм била за присмех в училище и тн. Въз основа на това реших да не търпя срам и по време на студентските години ,а след навършване на 18 години да ги сменя, ако е възможно.
Паралелно с този въпрос идва следващият. Интересувам се дали след смяната на имената или по конкретно фамилията ще загубя правото да съм негова дъщеря и трябва ли да се откажа от него, за да получа тази моя "мечта".
Това беше малко въведение, сега идва ред на съществените въпроси :D
Както стана ясно баща не се е грижил за мен никога. Майка ми е прекалено горда жена и никога не му поиска нищо, но аз смятам да го направя. Издръжка никога не ми е пращал и ми е интересно дали мога да го осъдя след навършване на 18 години за всички тези години назад. Прочетох, че и по време на студентските години родителите са задължени да плащат издръжка, което означава ли, че след лятото на 2013 години мога да заведа дело срещу него. Последното ми питане е относно имуществото. Баща ми е финансово подсигурен човек има фирма и тн... общо казана печели добри пари. Като негова законна дъщеря оставена на произвола, мога ли да претендирам за нещо?
Ще се радвам, ако някой ми даде отговори и препоръки.
slon12345
Нов потребител

Re: Съдене на родител!!!

Мнениеот boiko_62 » 28 Ное 2012, 16:57

за смяна на фамилното и бащино име също може да го направите по Закона за гражданска регистрация
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.
след смяна на имената няма да загубите правото си да бъдете негова дъщеря
имате право да осъдите родителя си за издръжка докато сте ученичка или студентка
като ВАШ родител ВИЕ го наследявате след неговата смърт
boiko_62
Потребител

Назад към Семейни казуси