здравейте,
става въпрос за прехвърляне на жилищен имот от родители на син. Данъчната оценка е 56 000 лева. Родителите ми реално не искат да им изплащам цената, но тази сделка е по-сигурна от дарението с оглед на това, че имам сестра, която винаги ще има 1/3 запазена част. Тя няма намерение да оспорва дарението/получи от родителите ми друг имот/, но не съм сигурен от нейния съпруг или дето в случай, че сестра ми почине. Затова родителите ми искат да ми прехвърлят жилището с покупко-продажба.
1. Може ли да се изповяда сделката без реално да изплатя на родителите си сумата от 56 000 лева.
2. Възможно ли е сумата да не се изплаща наведнъж, а примерно в рамките на 1 месец-4 пъти по 14 000 лева и чак като платя и последната вноска да ми се издаде нотариален акт. Ако се предприеме втория вариант трябва ли да подготвим предварител договор между мен и родителите ми?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 08:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
покупка на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: покупка на имот
щом родителите ви са решили да ви прехвърлят имота отивайте направо при нотариус и изповядайте сделката
- boiko_62
- Потребител
Може реално да не плащате , но трябва едни 56 000 лв. да преминат от вашата банкова сметка , към банковата сметка на родителите Ви или внесени директно в банкова сметка на родителите Ви.
Може да е на разсрочено плащане, но горния проблем си стои , тъй като се взема предвид общата цена , а не отделните платежи.Хубаво е да има предварителен договор , но не е задължително.
Нотариалната практика е разнородна.Някои нотариуси искат да фигурира изречение , че е платено по еди коя си банкова сметка+документ доказващ това.Някои се задоволяват с простото деклариране , че е платено предварително по банков път.
Но дори и да мине сделката , въпросът със сериозната глоба си стои.
С какъв акт е получила собствеността сестра Ви?
Може да е на разсрочено плащане, но горния проблем си стои , тъй като се взема предвид общата цена , а не отделните платежи.Хубаво е да има предварителен договор , но не е задължително.
Нотариалната практика е разнородна.Някои нотариуси искат да фигурира изречение , че е платено по еди коя си банкова сметка+документ доказващ това.Някои се задоволяват с простото деклариране , че е платено предварително по банков път.
Но дори и да мине сделката , въпросът със сериозната глоба си стои.
С какъв акт е получила собствеността сестра Ви?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Разбрах, трябва да платя по банков път 56000 лв. на родителите ми. Тази сума по равно в две отделни сметки ли трябва да платя-по 28 000 лв. в сметката на майка ми и 28 000 лева в сметката на баща ми, или мога да преведа цялата сума от 56 000 лева само в сметката на майка ми, тъй като двамата с баща ми са женени и са в състояние на Съпружеска имуществена общност. Възможно ли е някой да изиксква от мен произхода на парите?
- spirov
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|