начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

издръжка на дете след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на дете след развод

Мнениеот maggumae43 » 06 Фев 2012, 22:57

Здравейте
имам следния казус. Мъжът ми има дете от първият си брак. С бракоразводно решение тойдължи издръжка 100 лева месечно, които не е плащал от 2005 година. На 20 Януари получава покана за доброволно изплащане на сумата от 8500 + лихви + такси за СИ. Общо 15600 лв. В срок от 14э дне мъжът ми представя схема за доброволно плащане , а именно 30% от държимата сума до 14 дни и след това остатъкът на 7 равни вноски.
В деня когато представяме сдхемата на СИ получаваме и призовка .Явявваме се в РУ и ни уведомяват , че по чл 183 от НК трябва да внесем по сметката на бившата съпруга 7200.
Питането ми е кое от двете процедури да следваме? Ако внесем 7200 по сметката на бившата съпруга какво става със изпълнителният лист и СИБ(?
Благодаря
maggumae43
Нов потребител

Re: издръжка на дете след развод

Мнениеот Гост. » 07 Фев 2012, 14:26

Офертата ви към изп.дело при СИ вече не е актуална :) , което не променя фактът, че трябва да плащате. Трябвало е да изпълнява редовно, не да се трупат такива глобални суми, защото детето все пак от 2005 до ден днешен не е живяло от въздух и вода.
Къде и как не е от особено значение, но ви предлагам да внесете посочената сума от полицията по изп.дело, като в РУП представите доказателства, че са преведени.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bulgarboy » 07 Фев 2012, 21:47

poli-g,този път.........................
bulgarboy
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Фев 2012, 22:04

bulgarboy написа:poli-g,този път.........................

Не сте съгласен с мнението? :)

Добре, явно не искате да ми кажете защо този път бъркам, та да опитам аз да обясня.
Първо, за прилагане на привилегията по ал.3 не се изисква да се плати половината от сумата, а да изпълни изцяло задължението си. Като търсят внасяне само на половината, и след като биологичния не иска да му се цапа съдебното минало- да плати половината.

За да се иска разсрочване на дълга, който си е наистина цифра, явно има какво да се брани- имот, кола, възнаграждение, вземания по банкови сметки ( надали, до сега да ги беше "прибрал" парите ЧСИ-то), но по-сигурно е, че става въпрос за имот (съпругата няма да пише тук, и без причина), защото върху възнаграждението вече е е положил ръка ( ако получава такова).
Та, ако не иска проблеми с ЧСИ, подтикван от В-майка, по-добре да плаща там, и да представи доказателства, че е погасил сумата.
А ако не сте съгласен с мен заради пропорционалната такса, то и да представи доказателства пред ЧСИ, че е платил по сметка на В-майка, пак ще му бъде начислена, защото погасяването е след образуване на изп.дело.

Гл.т. на В- все ми е тази как ще плати, за мен е важно, че не е плащал, но имам поне два механизма да си прибера парите.
Заведох изп. дело, но там няма да постигна това, което целя( част от целта е събиране на дължимите суми, другата е, вярвайте, доста по-мотивираща).

:roll: Ако не сте съгласен с мен, бих искала да ми посочите с кое, за да го изчистим.
Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси