начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот nikibars » 21 Мар 2019, 19:34

Здравейте,

Синът ми учи в частно училище. Заради нарушение на дисциплината е отстранен за две седмици от училище. Тъй като след месец им предстоят матури(той е 4-ти клас), въпросът ми е - законно ли е да бъде отстраняван от училище за толкова дълъг срок?

Благодаря предварително!
nikibars
Нов потребител

Re: Законно ли е отстраняване на ученик от училище?

Мнениеот jzschrstsprstr » 21 Мар 2019, 23:24

Материята не ми е близка, но все пак... По какъв начин е отстранен ученикът? Има ли заповед? За да се ориентирате бихте могли да попитате и в училището на какво основание (текст) се налага такава мярка/санкция (предвидена ли е правилниците на училището и съобразени ли са те със закона)? За начало чл. 199 и сл. от Закона за предучилищното и училищното образование (в сила от 01.08.2016 г.) уреждат видовете мерки и санкции на учениците и реда за тяхното налагане.

Отстраняване от две седмици може да попадне под чл. 199, ал. 3 ЗПУО:
"(3) Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на правилника за дейността на училището, както и когато състоянието му не позволява да участва в учебния процес, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му."

Но съгласно чл. 200, ал. 3: Мерките по чл. 199, ал. 2 и 3, както и санкциите "предупреждение за преместване в друго училище" и "преместване в друго училище" не се налагат на учениците в класовете от началния етап.
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот nikibars » 22 Мар 2019, 14:18

Изпратиха ни само уведомително писмо, че преди три месеца детето е вкарано в процедура за нормализиране на дисциплината, влизаща в сила при системно нарушаване на правилата. Вече сме на точка 3 от въпросната процедура. Поисках заповед на директора, както и мотивите за стартиране на въпросната процедура. Отказаха ми с мотива, че документите, които искам са част от вътрешния документооборот на педагогическия съвет и не следва да ми бъдат предоставени. Въпросът ми, защо ни уведомяват за стартирането на процедурата с три месеца закъснение, както и защо изобщо не сме уведомявани, че детето е нарушавало дисциплината беше подминат с мълчание. Отказаха да ни предоставят дори текста на самата процедура...
nikibars
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 22 Мар 2019, 21:40

Работата е там, че за момента и един конфликт/правен спор с училището не знам доколко би бил в интерес на детето. От това би имало смисъл само ако от училището веднага не се видят като закононарушители (потенциални ответници) първо във Вашите, а после и в техните очи, и не възстановяват сина Ви в час в рамките на ден-два, което е рисковано.
jzschrstsprstr
Потребител

Назад към Общи дискусии