начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Главоблъсканици с роднина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Главоблъсканици с роднина

Мнениеот kamen75 » 26 Май 2024, 20:50

Здравейте! Случаят ми е следният – преди 4 години почина майка ми и оттогава вуйчо ми е обсебил имота на село. Аз бях в чужбина и наскоро се прибрах, и положението е такова, че вероятно ще трябва да го гоня с полиция. Говорил е по селото, че се чуди дали да не продаде къщата. Тя е изписана от баба ми на майка ми 95-та година, а майка ми почина преди 4 години. В скоро време ще я прехвърля на мое име, но ме интересува, дали вуйчо ми има някакви законни шансове да присвои имота.
kamen75
Нов потребител

Re: Главоблъсканици с роднина

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2024, 22:13

Здравейте,
При така изложената фактология не може да се каже с категоричност, дали вуйчо Ви ми има някакви законни шансове да присвои имота, но така – на прима виста, не няма такива шансове… Обаче това ще разберете със сигурност, едва когато започнете процедурата по прехвърляне на имота на Ваше име.
Относно това, че ще го гоните с полиция, не, нещата не са толкова прости, колкото изглеждат, дори и след като удостоверите собствеността Ви над имота. До полиция - едва след други правни „гимнастики”, преди това никой не може да го пипне от там…
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kamen75 » 26 Май 2024, 22:46

Благодаря Ви за отговора!Демек като си оправя документите, да му натепам една главичка и неколко шута, па после той да вика полиция. Щом на него няма да му направят нищо, може и аз да мина, че е паднал.
kamen75
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Май 2024, 08:42

Моля - не правете никакви "тепаници", аз самият съм "лют", но чак дотам, наистина е трудно да живееш с правни ангажименти - но - полека-лека.

Първо - не знам "терена", ако се касае за самоволни действия, направете и Вие - например - наематели, изкарваш си изпълнителен лист, уж че имаш наематели, нека да видим как ще се "възпротиви" чичото.

Апартаменти и къщи - всякакви, всичко може да се "превземе".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 27 Май 2024, 09:21

Здравейте!
Като начало бих помолил за по-правно формулиране на ситуацията!
kamen75 написа:Случаят ми е следният – преди 4 години почина майка ми и оттогава вуйчо ми е обсебил имота на село.
Говорил е по селото, че се чуди дали да не продаде къщата.
Тя е изписана от баба ми на майка ми 95-та година, а майка ми почина преди 4 години.
В скоро време ще я прехвърля на мое име, но ме интересува, дали вуйчо ми има някакви законни шансове да присвои имота.

На първо четене - това обсебване го виждам като ползване, с цел опазване целостта и функционалността на имота! Вие сте отсъствали - в чужбина.
Говорил по селото, по града, по телевизията ... това са общи приказки. Има ли някакви конкретни действия в тази насока?
Понятие „изписана“ не знам да има в правото. Ако вашата баба е прехвърлила собствеността на майка ви - имота си е ваш. Ако не - има си ЗН. Но въпреки това - може да се мисли за придобиване по давност. Засега са минали само 4 години, но времето лети ... Не чакайте, а проверете поне - на чие име се плащат МДТ - данък сгради и такса смет.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kamen75 » 27 Май 2024, 22:59

Благодаря за отговорите! Разбирам, че има и други начини освен саморазправа, което е за предпочитане.
Ще пиша какво се е случило. Живи и здрави!
kamen75
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Май 2024, 17:04

Начини за саморазправа няма никакви! това е имот, при вдигнат шум ще дойде половин село с пъдаря и ще ви арестуват. Не знам защо хората живеещи в чужбина са останали с впечатление, че България е като Брюксел и Париж, но тук има ред и опитът ви ще е с много жалък край.
След като къщата е на баба ви, то наполовина е собственост на вуйчо ви. Нито той може да я продаде, нито вие, освен по реда на продажба на идеални части. Извадете от общината удостоверения за наследници на баба си, дядо си, майка си, намерете документа за собственост на къщата и отидете при адвокат да ви каже какво точно е ваше или общо с вуйчо ви. След което решете какво искате, къщата да се продаде или да остане за вас, като в първия случай я продавате заедно с вуйчо ви и делите парите, във втория му предлагате сума за която да я купите и се договаряте с него.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 28 Май 2024, 18:25

Чета това
ivanov_p написа:След като къщата е на баба ви, то наполовина е собственост на вуйчо ви.

и това
kamen75 написа:Тя е изписана от баба ми на майка ми 95-та година

и си мисля, като чукчата:
"
ivanov_p написа:След като къщата е на баба ви, то наполовина е собственост на вуйчо ви.

и си мисля, като чукчата - "Трактор нада!"
По-точно - документи!

guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 28 Май 2024, 18:42

Намерете най-скоро издадения документ за собственост и кажете, според него кой е собственик, за да кажем с точност какво се случва.
berto
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 29 Май 2024, 01:05

Здравейте отново,
Тук ми се струва, че нещата вървят към ревандикация, по „108…” :roll:

пп.
До питащия,
Berto е най-прав! Първо документите и тогава правото…
И друго важно, не вземайте много под внимание написаното от guest1…!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот gergana12 » 01 Юни 2024, 20:32

Кога е починала баба ? Да не би вуйчо да иска води дело за накърнена запазена част от наследството на баба . Писали са ви - с документите при адвокат.
Как е прехвърлена къщата- дарение, продажба, договор за издръжка и гледане?
Може да претендира до претендира до 5 години от смъртта на баба, има една постановка, че скоро е узнал, ама не е много лесно.
gergana12
Младши потребител

Мнениеот kamen75 » 16 Юли 2024, 19:27

Здравейте!
Платих данъка, извадих удостоверение за наследници, нотариален акт и скица. В нотариалния акт в общи линии се описва прехвърлянето на имота от баба ми на майка ми. Баба ми почина 97-ма година. Имотът е прехвърлен като дарение.
kamen75
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 16 Юли 2024, 23:08

kamen75 написа:Здравейте!
Платих данъка, извадих удостоверение за наследници, нотариален акт и скица. В нотариалния акт в общи линии се описва прехвърлянето на имота от баба ми на майка ми. Баба ми почина 97-ма година. Имотът е прехвърлен като дарение.

Щом бабата е починала преди 27 години, а дарението е станало по-рано - вуйчото трябва да си ходи.
Най-вероятно тогава е имало и друго имущество, което той е наследил.

guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ