начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с местни приходи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с местни приходи

Мнениеот peter_pe » 22 Май 2023, 22:44

Здравейте. Имам следния казус на който до момента никой не можа да ми даде пояснение и решение. И имам нужда от помощ и съвет.
През 2010 и 2011 година продавам 10 автомобила като ги регистрирам и в деня на регистрацията ги продавам веднага с нотариално заверен договор и не ги регистрирам в местни приходи. С копие от договора веднага отивам в кат и подавам заявление да ги отчислят от мое име още тогава през 2011г. Преди време ми дойде Акт за установяване на задължение от местни приходи за един от тези автомобили, защото му е било прекратена регистрацията и те връщат пет години назад и търсят данък. Понеже си пазя копие от договор на всичките автомобили отидох в местни приходи показах им го и им обясних ситуацията след което те ми отговориха, че няма какво да се направи и ще трябва да си платя. Обжалвах акта пред началника на местни приходи, съответно бе потвърден и не признаха договора който имам и последва обжалване пред Административен съд и там потвърдиха решението на местни приходи за капак на всичко разбрах, че тези 10 автомобила са си все още на мое име в КАТ има заведени договори 2011г но понеже съм имал запор тогава не е могло да се отпишат от мое име и аз съответно никой не ме е уведомил както и за запора така и за неговото вдигане и за това, че тези автомобили не са отписани. Сега ги отписах но ми издават удостоверение с дата към настоящия момент и ми казаха, че ще трябва да платя за всичките 10 автомобила за 5 години назад данъци а аз имам договори за всичките са продадени 2010 и 2011 година и те не ми признават договорите и от всякъде ми казват това си е твой проблем ще трябва да си платиш данък. Извинявам се за дългата тема.
peter_pe
Нов потребител

Re: Казус с местни приходи

Мнениеот berto » 22 Май 2023, 23:26

Щом сте били и в съда, ще трябва да платите, след като и той се е произнесъл. Освен ако не се отмени решението, но за това трябва адвокат. Всъщност, Вие с адвокат ли водихте тия дела?
berto
Потребител

Мнениеот peter_pe » 22 Май 2023, 23:37

Да с адвокат. И се консултирах и с втори и неговото мнение беше, че би трябвало да ми се признае договора за покупко продажба, е да де но уви не го признава никой
peter_pe
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Май 2023, 07:42

Съгласно чл. 53 от ЗМДТ данъкът върху превозните средства се заплаща от собствениците на превозните средства.
Собствеността се прехвърля с договор с нотариална заверка на подписа (чл. 144, ал. 2 от ЗДвП).
Регистрацията в КАТ е за противопоставимост на правата, но собствеността се прехвърля с договора с нотариална заверка на подписа.
Би следвало да спечелите делото. Щом административният съд не признава договора, можете да обжалвате пред Върховния административен съд, стига решението на адм. съд да е обжалваемо (т.е. данъкът е в размер над 4000 лв.).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 23 Май 2023, 09:43

Здравейте.
Още тогава сте направили голяма глупост
peter_pe написа:.
През 2010 и 2011 година продавам 10 автомобила като ги регистрирам и в деня на регистрацията ги продавам веднага с нотариално заверен договор и не ги регистрирам в местни приходи.

Защо изобщо сте ги регистрирали та свое име- щом ще ги продавате? Мислите ли, че всички търговци на автомобили (дилъри и автоджамбази) регистрират автомобилите на свое име?

При тази ситуация- просто е трябвало са уведомите ДМДТ за продажбата.
Сега просто ще обжалване, но с документите и по-малко приказки.

Пп. От 01.01.2012 до 01.01.2023 са 11 години. Даже и давностния срок е изтекъл.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 23 Май 2023, 13:42

За кой период са установените задължения ? Защото публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок. Но ако имате възможност, жалете пред ВАС , тогава може да се мисли и за 10 годишната давност по следващата алинея на 171 ДОПК.
dimist
Потребител

Мнениеот peter_pe » 23 Май 2023, 21:06

Към днешна дата съм подал заявление по чл.145 от Закона за движението по пътищата, за останалите девет автомобила за прекратяване на регистрацията и от тяхната система на КАТ щяло автоматично да отидат към местни приходи и там ще издадат Акт за установяване на задълженията за всичките 9 автомобила за 5 години назад ще се търсят данъци за всяка. Така ми беше обяснено от Кат, Местни приходи и след консултация с Адвокат.
peter_pe
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Май 2023, 08:00

Не мога да ви разбера. Кажат ли ти да плащаш - плащаш. Аз отидох да регистрирам 4 парцела, три от които бяха в парк, освободени от данък, зачеркнах квадратчетата, дадох заявленията,тетката ме погледна строго и попита: Защо сте драскали тук?
Ами защото отдолу пише, че имотите с такъв статут са освободени от данък!
Я се подпишете навсякъде където сте драскали. Бил освободен от данък...
Определиха данък, плащам си го и нямам грижи.

Ако ви се занимава, може да проверите в закона кой е данъчния факт - придобиване/отчуждаване на автомобила или регистрация/дерегистрация в КАТ, но не забравяйте, че правилото е "искат ви - плащате", което се заобикаля само с ослушване, не плащате докато не изтече давност
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 24 Май 2023, 09:35

ivanov_p написа:Не мога да ви разбера. Кажат ли ти да плащаш - плащаш.

Явно не си гледал филма "Плащай само ... в краен случай".

Колкото до
ivanov_p написа:правилото е "искат ви - плащате", което се заобикаля само с ослушване, не плащате докато не изтече давност

Давността идва доста по-бързо от ПИ. Които са та принципа - "Докато се наведа и той ( охлюва, данъкоплатеца) ... се ШМУГНА в храстите!" За разлика от ЧСИ и ДСИ.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Май 2023, 11:04

ivanov_p написа: правилото е "искат ви - плащате"

Iura scripta sunt vigilantibus,non dormientibus /Законът е бдящите, а не за спящите/.
Грешки в държавната и общинската администрация често стават. И не само там. Не може да се приеме по дифолт, че щом някой иска пари, значи му се дължат.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ