Колеги,
получавал ли е някой от вас изненадата, наречена арбитражно споразумение, със закупена документация за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка?
Въпросите ми са два: 1. Какъв е смисълът евентуалният спор да се разглежда от арбитраж, когато таксата е повече от 800 лв.?
и 2. Какъв ще бъде резултатът, ако откажа да подпиша арбитражното споразумение? Според мен не би следвало да отстранят офертата ми само на това основание. Освен това доколкото разбрах от прочетеното по въпроса, неподписването на споразумението с възложителя не ограничава възможността ми да предява иск пред арбитража, или да встъпя по вече предявен такъв, стига да заявя съгласието си пред самия арбитражен състав.
Надявам се на отговорите ви! Предварително благодаря за вниманието!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 15:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Арбитражно споразумение по ЗОП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Арбитражно споразумение по ЗОП
Смисълът е, че арбитражното производство е едностационно, тоест като цяло спорът ще бъде разрешен по-бързо, тък като общото исково производство по ЗОП е двиунстационно (РС, ОСъд). По-скъпо е да, но зависи какво целите по-бързо разрешаване на нещата или имата за цел да бавите спора, макар че обжалването не спира изпълнението, за тази цел трябва да искате обезпечителна мярка- спиране изпълнението на решението на възложителя. По втория въпрос е така както казвате, само ще допълня, че спорът пред арбитража е допустим ако има подписано арб. споразумение (или съгласие за разглеждане от арбитраж) от всички кандидати в процедурата и възложителя или поне само онези кандидати, които са процесуални легитимирани да оспорят съответното решение (за всяко решение - кръгът от кандидатите е различен).
- Zu
Никой не може да те задължи да подпишеш арбитражно споразумение още по-малко да отхвърлят офертата ти само на това основание.
- Милена.П
Zdravejte, kolegi!
Mislja ce Zu dade palen otgovor na vaprosa i tam njamam kakvo da dobavja.
V interes na spora sam po sklonen da se prisaedinja kum Ant, ce Vazlozhitelja ima pravo da poiska ot ucastnicite zadalzhitelno da sa podpisali arb. sporazumenie. I ako njakoj ne podpishe ne bi mogal da se pozovava na razporedbite na ZOP za neotstranjavane na oferta poradi lipsa na arb. sporazumenie. Osnovanieto mi e, ce i po starija ZOP, kogato procedurata beshe v mnogo po-goljama stepen administrativna Vazlozhitelja imshe pravo da opredelja "pravilata na igrata". Osven tova smisula na arbitrazha e da dade vazmozhnost za po-barzo reshavane na spora po reshenieto i po-rano nacalo na izpulnenieto, koeto pri njakoi OP e ot goljamo znacenie. Taka ce spored klauzata na ZOP za neotstranjkavaneto na kandidata ne e imperativna.
6te se radvam da cuja i drugi mnenija.
Mislja ce Zu dade palen otgovor na vaprosa i tam njamam kakvo da dobavja.
V interes na spora sam po sklonen da se prisaedinja kum Ant, ce Vazlozhitelja ima pravo da poiska ot ucastnicite zadalzhitelno da sa podpisali arb. sporazumenie. I ako njakoj ne podpishe ne bi mogal da se pozovava na razporedbite na ZOP za neotstranjavane na oferta poradi lipsa na arb. sporazumenie. Osnovanieto mi e, ce i po starija ZOP, kogato procedurata beshe v mnogo po-goljama stepen administrativna Vazlozhitelja imshe pravo da opredelja "pravilata na igrata". Osven tova smisula na arbitrazha e da dade vazmozhnost za po-barzo reshavane na spora po reshenieto i po-rano nacalo na izpulnenieto, koeto pri njakoi OP e ot goljamo znacenie. Taka ce spored klauzata na ZOP za neotstranjkavaneto na kandidata ne e imperativna.
6te se radvam da cuja i drugi mnenija.
- iata
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|