начало

Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка

Покупка на имот даден на съдия изпълнител

Покупка на имот даден на съдия изпълнител

Мнениеот ivagor » 05 Апр 2013, 10:42

Здравейте. Имам следния казус:
1. Ипотекиран апартамент е взет от банката
2. Апартаментът е даден на частен съдия изпълнител
3. Обявен е на търг
4. Имота има акт 16
5. Собствеността на земята под сградата не е прехвърлена на собствениците, а е на парвоначален инвеститор който е фалирал

Въпросите ми са
- понеже възнамеряван да участвам на търг за имота, какви рискове крие точка 5.
- какъв тип проверка да направя за да съм сигурен, че няма "скрити" тежести, собственици и т.н.
- При положение, че се спечели имота какво трябва да се направи, за да се избегнат бъдещи искове от някой?

Благодаря!
ivagor
Нов потребител

Re: Покупка на имот даден на съдия изпълнител

Мнениеот ch3oh » 05 Апр 2013, 10:58

Не мога да разбера защо българинът е склонен да хвърли на вятъра десетки хиляди левове, а се скъпи за 50-100лв. за консултация с адвокат, който може да му направи всички необходими справки...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ivagor » 05 Апр 2013, 11:16

ch3oh написа:Не мога да разбера защо българинът е склонен да хвърли на вятъра десетки хиляди левове, а се скъпи за 50-100лв. за консултация с адвокат, който може да му направи всички необходими справки...

Прав си! Имаш ли съвет за добър адвокат по вещно право? Може да ми го пуснеш на ЛС!
ivagor
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 05 Апр 2013, 11:55

За да учреди ипотека банката, значи е проверила имота. Взимаш си незаверено копие от договора за ипотека, вписана в полза на банката, снабдяваш се и с акта за собственост на лицето, което е учредило ипотеката в полза на банката (длъжника), снабдяваш се и с нотариалния акт за земята (на фирмата инвеститор) и пускаш молби за издаване на удостоверения за вписани вещни тежести върху описаните имоти. Ако ти излиза нещо повече от ипотеката в полза на банката, (примерно възбрана върху земята), гледаш в чия полза е. Това, че е учредено право на строеж, но инвеститорът си е запазил собствеността върху терена, не пречи на собственика на имотите, построени върху него да ги продават или дават в обезпечение. Проблем ще е единствено ако собственикът на земята е завел някакви дела срещу строителите/собствениците на апартаментите в построената в тяхна земя сграда. В този случай задължително трябва да се консултираш с адвокат, преди да участваш в публичната продан, защото може да купиш нещо, което после да ти вземат и да се окаже, че ще увиснеш с парите или най-малкото ще се въвлечеш в огромна съдебна каша.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство