Здравейте. И аз с въпрос и зов за помощ с цел противодействие на колекторска фирма.
През 2013 година имам сключен договор към Глобул със стока на изплащане. През март 2014 година спирам плащания по договора и излиза фактура, която вклюва броя оставащи вноски за лизинга + оставащите месеци под формата на неустойка. На няколко пъти от 2014 до сега, колекторски фирми се свързват с мен писмено и чрез обаждания и ми поставят срокове за плащане. Днес беше поредното обаждане, в което ми съобщават четирицифрена сума, която дължа и, че се радват, че м исе обаждат да ме запознаят със задължението, защото са щели да ме осъдят без да зная. Казах им, че НЕ ЗНАЯ за въпросната сума, не съм наясно с нея и трябва да проверя. И, че не могат да ме осъдят без мое знание. И те казаха - ето вече знаете. Отново им казах, че не зная нищо, отказвам да призная, че дължа тази сума и ,че трябва да проверя. Няма да обяснявам колко са аругантни, невъзпитани и отвратителни.
Мисля, че са минали 3 години, мога ли да се позова на тази давност ? Как мога да им противодействам ? За лизинга имам подписана запис на заповед. Давноста важи ли и за нея ? Или важи само за неустойките ? Моля наистина да не ме упреквате, защото ми е достатъчно гадно и тежко. Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво мога да направя ?
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Какво мога да направя ?
Еми, общо взето познат тормоз.
Неустойката е 3 години. Но за стоката на изплащане е 5 години.
Като се сканира цялостната ситуация - откажете да се възползвате от колекторската оферта.
В смисъл бавете ги - казвайте, че ще платите.
Те са като деца - говорите две-три минути и после любезно си обещавате нов срок. Замотайте ги максимално.
Аз едно такова дело го мотах 7 години - верно много време - но такова е положението.
Все пак - ако искат някакво плащане им дайте едни 50 лева - като за Коледа.
Имам предвид - разговаряйте с тях - явно имат нужда от психолог.
Няма да заведат дело - почти не го правят.
Но ако заведат - ще имат основание за основната цена на стоката.
Като се сканира цялостната ситуация - откажете да се възползвате от колекторската оферта.
В смисъл бавете ги - казвайте, че ще платите.
Те са като деца - говорите две-три минути и после любезно си обещавате нов срок. Замотайте ги максимално.
Аз едно такова дело го мотах 7 години - верно много време - но такова е положението.
Все пак - ако искат някакво плащане им дайте едни 50 лева - като за Коледа.
Имам предвид - разговаряйте с тях - явно имат нужда от психолог.
Няма да заведат дело - почти не го правят.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Ако всичко им е точно в документацията ще ви подпукат и ще ви осъдят. Вслесдтвие на това ще бъдат начислени разноски, законна лихва за забава, непогасените по давност неустойки. В случай че Ви осъдят и не платите след влизане в сила на решението, ще образуват изпълнително дело което ще генерира допълнително разноски.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
ivan_lawyer написа:Еми, общо взето познат тормоз.
...
Вноските не са ли периодично плащане?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
gudio написа:ivan_lawyer написа:Еми, общо взето познат тормоз.
...
Вноските не са ли периодично плащане?
През 2013 година имам сключен договор към Глобул със стока на изплащане
Договорът от 2013 съчетава два договора в отношенията "клиент-Глобул" - един за услугата (3-годишна давност) и един за стоката (5-годишна давност) отнасящи се за непогасените вземания на доставчика.
П.П. Ванко е прав.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:...
П.П. Ванко е прав.
Ами ако е, ъ-ъ-ъ-ъ, таковата... финансов лизинг? Пак ли е 5-годишна давността?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Здрасти, gudio,
Ами, тъй мисля. Зящото финансовият лизинг си е вид продажба с разсрочване на плащането. Не виждам никаква периодичност за вземането по Ц на стоката, каквато съществува за предоставената от доставчика мобилна услуга. Вземаш нещото и се задължаваш да изплащаш Ц му на части. Първоначално имаме договор с установени страни, предмет (стоката) и равни лизингови вноски, които включват част от цената + надбавка, уговорена при подписването му.
Ами, тъй мисля. Зящото финансовият лизинг си е вид продажба с разсрочване на плащането. Не виждам никаква периодичност за вземането по Ц на стоката, каквато съществува за предоставената от доставчика мобилна услуга. Вземаш нещото и се задължаваш да изплащаш Ц му на части. Първоначално имаме договор с установени страни, предмет (стоката) и равни лизингови вноски, които включват част от цената + надбавка, уговорена при подписването му.
-
Без да взимам отношение, но лизингът се третира като особен вид наем, а оперативният си е чист наем, където давността е три години. Трябва да се прочете договора за да се види дали не става въпрос за продажба на изплащане, кръстена лизинг, където давността е пет години.
- ivanov_p
- Активен потребител
Данните по казуса сочат на продажба на изплащане. Собствеността е преминала у вЪпросителя купувач със сключване на договора и предаване на "стоката".
При лизинга собствеността е за лизингодателя до изплащане на цената на вещта. По тази причина той е държател, а не владелец, което сочи на белег за наемен договор. А и тези договори за лизинг се сключват за вещи с доста по-висока стойност от тази за телефонен апарат, за които по необходимост Кр възлага в тежест на лизингополучателя допълнителни задължения като застраховане на вещта, обезпечения и още куп неща.
По този начин разчетох казуса по темата и затова дадох отговора си, че в случая относно вземането на Кр и при неизпълнение по цената на "стоката" се прилага 5-годишната давност.
При лизинга собствеността е за лизингодателя до изплащане на цената на вещта. По тази причина той е държател, а не владелец, което сочи на белег за наемен договор. А и тези договори за лизинг се сключват за вещи с доста по-висока стойност от тази за телефонен апарат, за които по необходимост Кр възлага в тежест на лизингополучателя допълнителни задължения като застраховане на вещта, обезпечения и още куп неща.
По този начин разчетох казуса по темата и затова дадох отговора си, че в случая относно вземането на Кр и при неизпълнение по цената на "стоката" се прилага 5-годишната давност.
-
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|