начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

пар. 6 и пар. 8 ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пар. 6 и пар. 8 ЗУТ

Мнениеот pitasht » 09 Фев 2024, 14:20

Здравейте
Имам следната хипотеза
Два имота са променени с план от 1998 год, като са обърнати така да се каже- от хоризонтално вертикално към улица и двата да имат лице.
При това положение един от имотите е следвало да наплати частта, която заема от другия и обратното.
Идва ЗУТ
Т.к. имотите са били ниви през 55 г сещате са колко през 98 г са обитавани - нямат постройки а влизат в регулация и на всички им е все тая.
Няма наплащания нищо.
От това което чета в ЗУТ, който ми е признавам труден излиза че
§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.
(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:
1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;
2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;
3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.
Искам това да си го преведа на нормален за мен език.
Моят дворищнорегулационен план е неприложен - сметките по регулация не са уредени, не са изплатени обезщетения.
т.1 - прехвърляне с нотариална форма - няма начин.
т.2 пред кого и как мога да искам изменение на плана и в какъв аспект - имаме кадастър, който за моя огромна изненада е изчертал единия имот по старата регулаци я а другия по новата!!! Убий ме ако разбирам защо и сега имам 3 имота.
т.3 - тук вече нищо не разбирам
Видимо е че имам нужда от помощ.
Човекът на своя глава е пуснал искане до СГКК да се изчертаят нещата по плана от 1998 - но те са отказали с мотив - спор за материални права.
То хубаво и отказът мога да жаля и дело мога да водя - ама убий ме ако разбирам кой имот е на клиента ми?
Първият по първия план, после втория - по плана от 98г - неприложен или двете парчета от новия кадастър, дето хич няма и данни защо са станали две. Ще кача скицата за яснота
pitasht
Активен потребител

Re: пар. 6 и пар. 8 ЗУТ

Мнениеот ivanov_p » 09 Фев 2024, 16:29

За да се промени статута трябва проектант геодезист да направи мотивирано предложение и ПУП, скица. Това е когато засяга само ваш парцел и ОУП допуска изменението. Ако се засягат чужди имоти горното трябва да се направи от всички засегнати, като собствениците се разберат за уравненията.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация