начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем със съседи(наематели)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съседи(наематели)

Мнениеот abozhinov » 09 Мар 2012, 22:24

Здравейте,
имам нужда от помощ, преди няколко дена ме избраха за управител на блока и веднага ме нагърбиха с един много сериозен конфликт между двама съседи. Едни студенти които живеят под наем редовно правели купони и тормозят съседите от около 1 година, напрежението вече е много сериозно между тях и съседката която е собственичка на съседния до тях апартамент вече е в нервна криза и не знам как да ги изгоним и какво точно трябва да направим. Няколко пъти са предупреждавани и последния път на общото събрания ги предупредихме че още веднъж ако направят купон ще ги изгоним и това се случи на 8 март. Те принципно ще напускат началото на юни обаче никой не може да ги търпи и очакват от мен да предприема някакви мерки. Моля за съдействие какво точно да предприема спрямо тях.
abozhinov
Нов потребител

Re: Проблем със съседи(наематели)

Мнениеот trando58 » 09 Мар 2012, 23:31

Прочетете чл.235 от ЗЗД. Но щом ще се махат юни месец,не си заслужава да предприемате действия,свързано е със срокове ,а и с пари.Може да им наложите и глоба,но работата е пак дълга и широка.
trando58
Потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Мар 2012, 11:29

Как разбрахте,че тормозят хората?...Има ли забрана в 19.00часа да си слушам музика и да говоря с приятни събеседници на чаша вино?
Един въпрос:
От написаното ,май НЕ сте очевидец....някой чул,друг видял...А ВИЕ?
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот abozhinov » 10 Мар 2012, 16:36

Аз както написах от преди няколко дни ме избраха за домоуправител. На повечето случи не съм бил свидел, но съм чувал музиката, а ние последния път ги предупредихме, че ако още веднъж направят купон ще предремем действия по тяхното изгонване.
Аз бях максимално учтив с тях и даже пострадалата съседка ме нападна, че съм ги бил защитил, а аз исках да смъкна напрежението между тях, но за съжаление не се получи. На 8 март пак направиха купон.
Ние имаме правилник до 22 часа да не се вдига шум. Сега тази съседка очаква нещо от мен, а аз не знам какво да направя защото и аз си мисля, че за такъв кратък период няма какво да направя.
abozhinov
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 10 Мар 2012, 19:20

[quote="abozhinov"]
Ние имаме правилник до 22 часа да не се вдига шум.

:mrgreen: Mи след 22.00 ч. ли почвате да шумите :D
Май ще излезе прав в подозренията си nasso ,като приказката: Някой чул,че някой казал,че съм се бил напил :D
Не с е гони така лесно обитател в една ЕС,без значение дали е наемател или собственик. За нарушение на вътрешният ред в ЕС или други нормативни актове. Задължителни са констативен протокол със свидетели,посещение на служители от РПУ ,устно предупреждение, на 100% е нужно писмено предупреждение(най-добре с препоръчано писмо или с нотариална покана за прекратяване на нарушението на ВР) и чак ,ако това не сработи,т.е нарушението пак продължи и пак бъде констатирано,се предприемат мерките по отстраняване по съдебен път. Това става ли ви ясно? Не се подвеждайте по оплаквания от този и онзи,които могат да бъдат и на личносттна основа и субективни.Като нов домоуправител,по-добре поговорете с различните страни,съставете си мнение за нещата и тогава действайте.Това ще ви е нужно и за напред. Разпитайте и комшиите под апартамента на студентите,те би трябвало да са още повече ощетени.И тези отгоре тях. Много е важно за един домоуправител в ЕС да бъде безпристрастен и обективен,успее ли в това,всички, ще го уважават и оттам и работата му ще бъде по-лека. Успех! И умната и с акъл :wink:
trando58
Потребител

Мнениеот abozhinov » 10 Мар 2012, 23:20

Мерси за помощта стана ми ясно какво се прави в тези случай. То е ясно че на този етап аз нищо немога да направя освен да говоря отново със страните по казуса.
Проблема е че предния домоуправител не е предприел тези неща които си ми написал, а аз сега ако тръгна да им апращам покани и да задействам тези процедури то ще стане края на май и те вече ще са се изнесли така или иначе.
При нас е много неприятно защото нищо не се е направило година и половина и сега от мен очакват да съм super man и да направя чудо.
abozhinov
Нов потребител

Мнениеот dstaneva » 06 Май 2012, 10:55

Здравейте! АЗ имам подобен проблем с шум от горния етаж. Почти денонощно работи уред - пералня със сушилня, който генерира неприятен бучащ шум.Един цикъл й е около 5 часа - пере и суши.Съседите перат ненормално много - всеки ден по 2 - 3 пъти като се започва от 7 сутрин. Смущава се съня ми, почивката ми и учебния ми процес т.к. съм студентка. Уредът е инсталиран не в кухнята,а в друга стая. Въпросът ми е имат ли право да сменят съседите ми просто ей така предназначението на стаята - от спалня на кухня / във въпросната стая са им хладилника, масата за хранене,пералнята,печката/? Към кого да отнеса проблема си? Аз живея там под наем,но много харесвам апартамента като изключим шума. Нямам възможност да сменям квартира сега поради финансови затруднения,а едва ли ще намеря по-прилична от настоящата . Вече помолих горния етаж да се съобразява с часовете за ползване на уреда,но очевидно на тях им е все едно.Дайте ми някакви идеи? Благодаря ви!
dstaneva
Нов потребител

Мнениеот nasso_5 » 06 Май 2012, 21:50

купи гумена постелка,около 40лева за метър и ги помоли да я поставят под пералнята...от ударния шум ще я чуваш и през 2 етажа...
Обясни им,че ти пречи шума и готово...
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот dstaneva » 07 Май 2012, 17:45

Благодаря за отговорите! Наясно съм,че живея в панелен блок направен едва ли не от хартия. :D Лошото е ,че ми предстои сесия след месец. Имам 5 изпита и ще съм затворена да уча повече от 40 дена в тази стая. Никак не знам как ще издържа.Тапите за уши също не са спасение. :( Опитах вече да говоря 2 пъти,но хората си знаят тяхното.Типичното за българина - щом не му бъркаш в портфейла,не взима нищо присърце 8)
dstaneva
Нов потребител

Мнениеот dstaneva » 12 Май 2012, 13:56

Точно сега .... 10 дена преди сесия не мога да предприема местене.А и живея с приятеля си,а на него много му харесва тук - като изключим този проблем! Вчера пак се качих на горния етаж да поговорим по въпроса. Оказа се ,че в този блок всеки си прави каквото иска - под нашата кухня има детска стая,над нашата спалня кухня,над нашата кухня - спалня. Лудост направо! А също се оказа ,че уредите са два - пералня и сушилня.Намират се един до друг над леглото ми точно.И бръмчат ли, бръмчат.Новички са .... Но всяко от тях пере/суши по 2 часа и половина.Перат два пъти дневно - представете си !!!! В почивния си ден....аз пак работя - Ох!
Хазяйнът каза аз да предприема каквото пожелая по този въпрос. Той никога до сега не е живял тук и не ги познава. Направо не знам.Виждат ми се уж добри хора,но все пак си ме смущават с това пране колкото и да добри .Накрая ще пусна жалба.Лошото е ,че може да има големи последствия. Те са преустроили целия си апратамент по неузнаваем начин.
dstaneva
Нов потребител

Мнениеот dstaneva » 12 Май 2012, 22:07

Доколкото съм запозната не можеш да си преустройваш просто ей така стаята от спалня в кухня.Всичко трябва да е придружено от документация, която те едва ли притежават. А и часовете за ползване на шумни уреди са след 9 и до 21 с почивка между 14 и 16.Децибели мога да не докажа,но незаконното им преустройство мога. И точно тези главоболия се опитвам да им спестя. Нямам против да си перат дрехите,но нормално - 3 -4пъти в седмицата.Не по толкова на ден.
А относно кухнята - аз не плащам наем,за да уча в ъгъла на апартамента,нали? Днес съм изключително фрустрирана,защото слушам за 4-ти път един от двата уреда,който и в момента ми бучи. От сутринта съм с тапи за уши.ЗА съжаление решението е само едно - неприятното! Толкова много мразя да създавам конфликти и да се карам,ама като не ме разбират!
dstaneva
Нов потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Май 2012, 01:48

dstaneva написа:Доколкото съм запозната не можеш да си преустройваш просто ей така стаята от спалня в кухня.Всичко трябва да е придружено от документация, която те едва ли притежават. А и часовете за ползване на шумни уреди са след 9 и до 21 с почивка между 14 и 16.Децибели мога да не докажа,но незаконното им преустройство мога. И точно тези главоболия се опитвам да им спестя. Нямам против да си перат дрехите,но нормално - 3 -4пъти в седмицата.Не по толкова на ден.
А относно кухнята - аз не плащам наем,за да уча в ъгъла на апартамента,нали? Днес съм изключително фрустрирана,защото слушам за 4-ти път един от двата уреда,който и в момента ми бучи. От сутринта съм с тапи за уши.ЗА съжаление решението е само едно - неприятното! Толкова много мразя да създавам конфликти и да се карам,ама като не ме разбират!

От 06:00-22:00 е времето, през което могат да правят каквото им душа иска. Освен между два и четири следобяд.
Колкото до разместването на апартамента им, ако иска ще си направи кухнята спалня, хола -баня, трапезарията,ако иска и летище ще си направи. Не му трябва на собственика ничие разрешение. Забранено е да се къртят НОСЕЩИ стени единствено.
Пиша го, защото моя апартамент е тотално завъртян ( спалнята ми е кухня, детската е кабинет, кабинета е хол , а хола ми е спалня)и съм говорил с архитекти и дизайнери
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Етажна собственост