Здравейте
Обръщам се към форума с молба да получа консултация и мнение от юристи, какво може да се направи в моя случай. Обикновено проблемите с шумни съседи се подминават с ирония от повечето хора, които не са се сблъсквали с този ужас. За 5 години, откакто апартамента над нас се дава под наем от жизнерадостен човек се превърнах в неврастеник, въпреки че нямам и 30 години Родителите ми също страдат силно от тази ситуация. Апартамемтът постоянно се дава на различни наематели вече от 5 години. Ако щете ми вярвайте, или не, но за всичките тези години само веднъж сме успели доброжелателно да се разберем с тях. Ситуацията в момента е нетърпима-в апартамента от 60 кв. се събират по 15 човека (така признава Полицията, която викаме редовно), музика като на дискотека, блъскане на мебели, хвърляне на предмето, крясъци. Всичко това продължава от 20.00 до 3.00. След идването на Полицията намаляват музиката, но пък започват са скачат и да блъскат, което е недоказуемо. Но и това не е всичко, няколко пъти са ми изписвали вратата с обидни думи. Полицията реагира неадекватно, вместо строго да им отправят предупреждения, разговарят с тях едва ли не като с мили деца, които не са си научили домашното. Моля, дайте съвет, как да действам, че поне да ги глобят (даже това не искат да напрявят), наистина съм отчаян. Аз съм законопослушен човек, всеки ден ставам за работа в 6 сутринта и често не мога да спя по цяла нощ. Всичко това има отражение на здравето ми, на моя личен и професионален живот. Защо обществото ни толерира този тормоз? От Полицията ми отговарят: ''Ами студенти са, купонясват''. А аз какво да направя? Да се хвърля от 10 етаж ли? Вече и такива мисли ми се появат в главата ми. Не мога повече.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРОБЛЕМ с УЖАСНИ наематели :-(
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРОБЛЕМ с УЖАСНИ наематели :-(
Според мен би следвало този проблем да бъде решен от ОС на етажната собственост като се предприемат съответните мерки спрямо наемодателя, щом полицията не може нищо да направи по въпроса.
- nk7702n
- Старши потребител
Имате ли правилник за вътрешният ред в ЕС в която живеете. И имате ли Управител на ЕС.Полицията не е длъжна да Ви осигури спокоен сън когато сте си в къщи.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Погледнете чл.235 от ЗЗД и ако имате курназ Управа в ЕС,въпросът може да се реши.
- trando58
- Потребител
Здравейте!
Да, имаме си домоуправител. Много пъти съм разговарял с него, заедно сме викали полицията, опитвали сме се да разговаряме с шумните наематели, които ми тровят живота, но те или не отварят вратата, или път казват, че ще намалят музиката, но не го правят, или направо ни псуват. Домоуправителя многократно е разговарял със собственика на апартамента, но той пък направо игнорира ситуацията. Аз веднъж съм му звънял и той ми каза: ''Ами плащат си редовно, другото си е твой проблем''. От там нататъка винаги, като чуе че му звъня направо ми затваря. Отчаян съм, поведението на наемателите е истински ТОРМОЗ. Апартамента ни направо става неизползваем. Моля, дайте съвет какво мога да направя.
Да, имаме си домоуправител. Много пъти съм разговарял с него, заедно сме викали полицията, опитвали сме се да разговаряме с шумните наематели, които ми тровят живота, но те или не отварят вратата, или път казват, че ще намалят музиката, но не го правят, или направо ни псуват. Домоуправителя многократно е разговарял със собственика на апартамента, но той пък направо игнорира ситуацията. Аз веднъж съм му звънял и той ми каза: ''Ами плащат си редовно, другото си е твой проблем''. От там нататъка винаги, като чуе че му звъня направо ми затваря. Отчаян съм, поведението на наемателите е истински ТОРМОЗ. Апартамента ни направо става неизползваем. Моля, дайте съвет какво мога да направя.
- dimslav
- Младши потребител
Щом си имате Управител и той е на Ваша страна , значи нямате проблем. Това , което трябва и можете да направите , го пише в ЗУЕС. Внимателно го прочетете - констативен протокол за нарушение , съответно административно наказание , а след това решение на общото събрание за изваждане на наемателите от сградата. Просто като фасул !
- kirile
- Потребител
Аз не съм юрист и не ми е ясно. Кой съставя протокола? Кой налага наказанието?
Толкова пъти сме викали Полицията и те са идвали, но не съм сигурен дали са съставяли акт.
С районния инспектор много пъти съм се срещал. Даже никогда не са ги глобили.
Толкова пъти сме викали Полицията и те са идвали, но не съм сигурен дали са съставяли акт.
С районния инспектор много пъти съм се срещал. Даже никогда не са ги глобили.
- dimslav
- Младши потребител
Ама и Вие сте един питащ...Това,че не сте юрист е ясно,но защо продължавате да задавате един и същи въпрос.Достатъчно Ви бяха дадени насоки.Кой съставял протокола?Кой налагал наказанията? Ами Вие кой мислите ,че трябва да ги знае тези неща. Филанкишията или вашият домоуправител?
Дадох Ви насока към ЗЗД,явно не сте си направили труда да го прочетете.Едно е да се изгони един собственик от ЕС,друго е това да е наемател.И тука трябва да кажа,че не съм съвсем съгласен с мнението на kirile,работата хич не е проста като фасул. И да се произнесе едно ОС,да гони някого от ЕС какво следва? Ами нищо.Как това решение ще ги изгони?Ами никак.За тези работи трябва съдебно решение и нищо друго.
Общо взето за да бъде изведен един наемател от обитание,съвсем не е проста работа,но не и невъзможна. Казвате,че има множество случаи,при които сте викали полиция,че и кварталният знае за това(защо ли досега не е направил нищо)Това говори за рецидив от страна на наемателите.При следващият купон,извикайте домоуправителят и още някой съсед,сигнализирайте и на РПУ и съставете протокол за нарушение на вътрешният ред с дата ,час и т.н. Глупаво е тук да се занимавате с административни наказания,глоби до стотина лева.няма смисъл.Важното е Управителят в ЕС да изпрати на наемателите писмо с обратна разсписка или още по-добре нотариално заверено предупреждение,да спрат с нарушенията на вътрешният ред. Ако и след това предупреждение има нарушение от този характер,вече спокойно на базата на констативният протокол,предупреждението,а наверно ще се наложи и извадка от архивите на РПУ, че многократно са правени проверки в този обект по сигнал.
Всичко това се калкулира и домоуправителят завежда иск пред там какъвто ви е съдът - градски ,окръжен,областен по чл. 235 от ЗЗД да бъдат низвергнати тези наематели.Ако си подготвите нещата както трябва,не виждам да има проблеми.Истината е обаче,че и наемодателят трябва да претърпи критика,дори и да не е регламентирано,нищо не пречи на ОС да изкаже неодобрение на практиката - да даваш имота си под наем и "щом ти плащат редовно" да не ти пука какво става в блока.Например в нашата ЕС приехме още преди 5-6 г. решение ,че ако някой наемател увреди обща собственост,хазаинът му я заплаща "одма" Така,че уважаеми Димитър Славов или както си там,действай и престани да се оплакваш.Лично аз щях да отида на купона на студентите и да покуфея,но правото си е право и всеки трябва да си го защитава ,ако може!
Дадох Ви насока към ЗЗД,явно не сте си направили труда да го прочетете.Едно е да се изгони един собственик от ЕС,друго е това да е наемател.И тука трябва да кажа,че не съм съвсем съгласен с мнението на kirile,работата хич не е проста като фасул. И да се произнесе едно ОС,да гони някого от ЕС какво следва? Ами нищо.Как това решение ще ги изгони?Ами никак.За тези работи трябва съдебно решение и нищо друго.
Общо взето за да бъде изведен един наемател от обитание,съвсем не е проста работа,но не и невъзможна. Казвате,че има множество случаи,при които сте викали полиция,че и кварталният знае за това(защо ли досега не е направил нищо)Това говори за рецидив от страна на наемателите.При следващият купон,извикайте домоуправителят и още някой съсед,сигнализирайте и на РПУ и съставете протокол за нарушение на вътрешният ред с дата ,час и т.н. Глупаво е тук да се занимавате с административни наказания,глоби до стотина лева.няма смисъл.Важното е Управителят в ЕС да изпрати на наемателите писмо с обратна разсписка или още по-добре нотариално заверено предупреждение,да спрат с нарушенията на вътрешният ред. Ако и след това предупреждение има нарушение от този характер,вече спокойно на базата на констативният протокол,предупреждението,а наверно ще се наложи и извадка от архивите на РПУ, че многократно са правени проверки в този обект по сигнал.
Всичко това се калкулира и домоуправителят завежда иск пред там какъвто ви е съдът - градски ,окръжен,областен по чл. 235 от ЗЗД да бъдат низвергнати тези наематели.Ако си подготвите нещата както трябва,не виждам да има проблеми.Истината е обаче,че и наемодателят трябва да претърпи критика,дори и да не е регламентирано,нищо не пречи на ОС да изкаже неодобрение на практиката - да даваш имота си под наем и "щом ти плащат редовно" да не ти пука какво става в блока.Например в нашата ЕС приехме още преди 5-6 г. решение ,че ако някой наемател увреди обща собственост,хазаинът му я заплаща "одма" Така,че уважаеми Димитър Славов или както си там,действай и престани да се оплакваш.Лично аз щях да отида на купона на студентите и да покуфея,но правото си е право и всеки трябва да си го защитава ,ако може!
- trando58
- Потребител
До калкулиране на нарушенията и предупрежденията на Управителя добре , това е доказателствен материал , но след това на базата на него общото събрание трябва да вземе решение за изваждане на наемателите. По този начин не е необходимо Управителя да завежда иск по ЗЗД , а с влизане в сила решението на общото събрание , ако нарушителя не го обжалва по съдебен ред , Управителя подава иск по чл.410 от ГПК , издава се изпълнителен лист и решението се привежда в изпълнение.
- kirile
- Потребител
OK ,може и така,въпрос на избор. При ЗЗД се спестява свикването на ОС.
- trando58
- Потребител
А не е ли най-правилното решение, да се заведе иск по чл410 от ГПК и в него да се опише чл235 от ЗЗД и съответно представените протоколи за нарушенията и най-важно е ако успее човека да получи от полицията Предупредителен протокол за нарушаване на общественият ред.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Здравейте
Когато викам полицията, те длъжни ли са да съставят протоколи за нарушението?
Или само устно ги предупреждават?
Сега смятам да подавам жалба към кварталния, вече съм подал сигнали до общината и до началника на нашето РПУ.
Когато викам полицията, те длъжни ли са да съставят протоколи за нарушението?
Или само устно ги предупреждават?
Сега смятам да подавам жалба към кварталния, вече съм подал сигнали до общината и до началника на нашето РПУ.
- dimslav
- Младши потребител
Ти нищо не си направил , досега щом се сещаш полека какво да направиш.Обаждай се на кварталният си, и с него решавай проблема
- toni_sf
- Активен потребител
Много пъти съм говорил с него и не знам, защо нищо не е направено по въпроса. След като говоря с него, какво трябва да го помоля да направи? Какви документи да предостави. Благодаря ви за помощта, но не срещнах конкретна схема на стъпки, които трябва да предприема.
- dimslav
- Младши потребител
Ега ти и идиота
- trando58
- Потребител
Добреееее, трябва схема с указания
1. Обаждате се на управителя, обаждате се и в РПУ - то, изготвяте протокол за извършеното нарушение в ЕС ;
2. Свиквате ОС за вземане на решение за изгонване на нарушителя, ако след писмено предупреждение не преустанови действията си;
3. Изпълнение на решението на ОС по реда на чл. 410 ГПК.
1. Обаждате се на управителя, обаждате се и в РПУ - то, изготвяте протокол за извършеното нарушение в ЕС ;
2. Свиквате ОС за вземане на решение за изгонване на нарушителя, ако след писмено предупреждение не преустанови действията си;
3. Изпълнение на решението на ОС по реда на чл. 410 ГПК.
- nk7702n
- Старши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|