начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съседът ни заграби общи части от сутерена

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседът ни заграби общи части от сутерена

Мнениеот wilma_d » 01 Авг 2011, 08:30

Съседът ни заграби общи части от сутерена и сега тича да си промени позиционирането на сутеренните си помещения в НА, прибавяйки тези общи идеални части. Възможно ли е да си промени НА без съгласието на другите двама съсобственици от кооперацията? Оригиналните скици на къщата са у мен,а той е поискал от общината скица на сутерена, в която архитектът на района е отбелязал помещенията, без да уточнява кое на кой е и кои са идеалните части, като заявява,че липсват екзекутивни чертежи. Съседът вади копие от това, написва "вярно с оригинала" , а после оцветява с червено идеалните части (тоалетна и килер), че са негова собственост. На базата на това Прокуратурата по тяхна жалба ни задължава да освободим тези помещения. Как да се защитим от това явно посегателство и тази измама?
wilma_d
Младши потребител

Re: Съседът ни заграби общи части от сутерена

Мнениеот teogeo » 01 Авг 2011, 14:38

wilma_d написа:Съседът ни заграби общи части от сутерена и сега тича да си промени позиционирането на сутеренните си помещения в НА, прибавяйки тези общи идеални части. Възможно ли е да си промени НА без съгласието на другите двама съсобственици от кооперацията? Оригиналните скици на къщата са у мен,а той е поискал от общината скица на сутерена, в която архитектът на района е отбелязал помещенията, без да уточнява кое на кой е и кои са идеалните части, като заявява,че липсват екзекутивни чертежи. Съседът вади копие от това, написва "вярно с оригинала" , а после оцветява с червено идеалните части (тоалетна и килер), че са негова собственост. На базата на това Прокуратурата по тяхна жалба ни задължава да освободим тези помещения. Как да се защитим от това явно посегателство и тази измама?

Не, не може да се променя предназначенеието на общите части в ЕС без вашето съгласие.
Дали е възможно да си промени НА без съгласието на останалите съсобственици - ами, нотариуси всякакви...
Погледнете в кадастъра дали имате и скици на С.О.С. (самостоятелен обект в сграда) след като сте ЕС.

Това с прокуратурата ми се струва крайно невероятно. Те поначало избягват каквито и да е действия, като се оправдават с наличието на гражданско-правен спор от частен характер. А това да вземат становище по явен имотен спор си е, меко казано - озадачаващо. Тя още малко прокуратурата ще вземе и нотариус да го раздава.

Намерете си добър адвокат по имотни спорове, като преди това си пригответе нужните документи (скици, НА, архитектурни проекти) Би било редно той да отиде в прокуратурата и да обясни на наблюдаващия прокурор някои правни норми. Дали има смисъл да се жали това, което е сътворила прокуратурата - не знам, адвокатът ще прецени по-добре на място.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 01 Авг 2011, 22:24

До wilma_d

Яба даба ду:) Искам да Ви кажа,че всичко което е написал teogeo e вярно и аз само искам да изразя и моето лично мнение.
Наистина в казуса Ви има много неща които будят неудомение.Може би трябва да развиете още малко въпроса,да дадете още малко подробности около случая.Иначе рискувате да получите и не съвсем точни отговори.
Аз също недуменявам как прокуратурата може да се занимава с този въпрос и то да се произнася по този начин.За да вземе едно такова отношение,предполага най-малко едно предходно събитие.Примерно,че някой друг неправомерно ползва тези помещения.Защото както Вие казвате,цитирам:" На базата на това Прокуратурата по тяхна жалба ни задължава да освободим тези помещения."
Вие като как ги ползвате? Всички ли имат достъп до тези помещения? Има ли решение на ОС как да се използват съответните общи части?
Казвате ,че оригиналните скици са във вас,а копието което си е извадил съседът Ви,е от архивът от общината.Когато му издават това копие,служителите от общината са длъжни да запишат,че това е копие,да сложат печат и подпис на чиновникът издал документа.Просто не ми се връзва съседът Ви да вземе да чертае с червен маркер по тази скица и да определя кое е негова собственост,а и отгоре на това Прокуратурата да се произнесе на тази основа?
В нотариалните Ви актове е записано точно какво притежава всеки собственик на самостоятелен обект в ЕС.ВСИЧКО друго значи се явява общи части,а те по закон не се делят,освен по описаният в закона начин.По това което пишете,ако е така,тука мирише вече за самоуправство,далавера,измама и трябва да зададете въпроса и в раздела за Наказателно право,но там ще Ви искат още повече да сте по-точна.
В крайна сметка както Ви посъветва и ТЕОГЕО най-добре- адвокат и съдебно дело.Ако всичко коет5о пишете е вярно,не виждам причина да не спечелите.
trando58
Потребител

Мнениеот wilma_d » 02 Авг 2011, 14:42

До trando58

Прав сте -наистина имаше предходно събитие, но от толкова обяснения в полицията и нерви по тази явна измама гледам по-накратко да предам нещата. Това общо помещение беше използвано дълги години от този съсед, без официално решение на УС, но с наше позволение, тъй като нямахме реална нужда от него. В НА то е идеална част на всички съсобственици. Тази година останалите съсобственици поискахме да го ползваме, тъй като вече имаме малки деца и е по-удобно да оставяме количките в сутерена,а не да ги носим на ръце по етажите. Тъй като въпросният господин не пожела да ни отвори доброволно, ние установихме, че ключът на входната врата отваря и това помещение, отворихме го и си оставихме количките. Последва жалба до РУ на МВР от негова страна. Те разгледаха ситуацията, изслушаха ни и дадоха рапорт да ни се осигури достъп до помещението. Това не се хареса на жалбоподателя и той подаде втора такава до Районна прокуратура. И тук вече става интересно:
Оригиналните планове от 1972 г. са у нас, той не ги иска, а отива сам в общината, иска скица на сутеренния етаж,от там му дават писмо, подписано от архитекта на района, че поради липса на екзекутивни чертежи, общината издава въпросната скица (без позициониране кое какво е, а само като стаи). Господинът вади копие, подписва го "вярно с оригинала" и после оцветява с червено целият западен фланг на сутерена. Козът му е, че в НА на всички собственици пише,че имат по1/3 идеална част от тоалетна и мивка в сутерена,без да те да са с дадено позиционирани. Но той не знае,че в оригиналните чертежи това го има.... Та на базата на това "оцветяване", полицията, натоварена от Прокуратурата да извърши ново разследване по жалбата казва: "Ама господинът има документ от главния архитект, че това е негова собственост"?!! Иди та обяснявай на полицай! Мазол ми излезе на езика....Аз показвам чертежи, Н Актове , а той ми чете членове от НК какво ще стане, ако не изнеса вещите си! И така - принудиха ни.....
Моля за съвет какъв е редът да извадя нормална скица на сутеренния етаж, като имам оригиналния чертеж от 1972 г., както и скица на състоянието и позиционирането на помещенията от инженер с правоспособност към Кадастъра от 2008г.
Трябва ли да сезирам и главния архитект, че се спекулира с името му, като се казва на полицията че той е представил собствеността на господина, оцветена в червено?
wilma_d
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 02 Авг 2011, 18:12

wilma_d написа:До trando58

Прав сте -наистина имаше предходно събитие, но от толкова обяснения в полицията и нерви по тази явна измама гледам по-накратко да предам нещата. Това общо помещение беше използвано дълги години от този съсед, без официално решение на УС, но с наше позволение, тъй като нямахме реална нужда от него. В НА то е идеална част на всички съсобственици. Тази година останалите съсобственици поискахме да го ползваме, тъй като вече имаме малки деца и е по-удобно да оставяме количките в сутерена,а не да ги носим на ръце по етажите. Тъй като въпросният господин не пожела да ни отвори доброволно, ние установихме, че ключът на входната врата отваря и това помещение, отворихме го и си оставихме количките. Последва жалба до РУ на МВР от негова страна. Те разгледаха ситуацията, изслушаха ни и дадоха рапорт да ни се осигури достъп до помещението. Това не се хареса на жалбоподателя и той подаде втора такава до Районна прокуратура. И тук вече става интересно:
Оригиналните планове от 1972 г. са у нас, той не ги иска, а отива сам в общината, иска скица на сутеренния етаж,от там му дават писмо, подписано от архитекта на района, че поради липса на екзекутивни чертежи, общината издава въпросната скица (без позициониране кое какво е, а само като стаи). Господинът вади копие, подписва го "вярно с оригинала" и после оцветява с червено целият западен фланг на сутерена. Козът му е, че в НА на всички собственици пише,че имат по1/3 идеална част от тоалетна и мивка в сутерена,без да те да са с дадено позиционирани. Но той не знае,че в оригиналните чертежи това го има.... Та на базата на това "оцветяване", полицията, натоварена от Прокуратурата да извърши ново разследване по жалбата казва: "Ама господинът има документ от главния архитект, че това е негова собственост"?!! Иди та обяснявай на полицай! Мазол ми излезе на езика....Аз показвам чертежи, Н Актове , а той ми чете членове от НК какво ще стане, ако не изнеса вещите си! И така - принудиха ни.....
Моля за съвет какъв е редът да извадя нормална скица на сутеренния етаж, като имам оригиналния чертеж от 1972 г., както и скица на състоянието и позиционирането на помещенията от инженер с правоспособност към Кадастъра от 2008г.
Трябва ли да сезирам и главния архитект, че се спекулира с името му, като се казва на полицията че той е представил собствеността на господина, оцветена в червено?

Отивате в Агенция по кадастъра (добре ще е да носите "НАТУРАЛНИЯ" акт) и след като се представите като собственик - ще Ви извадят скиците. Обяснете им, че искате скица на този етаж (!!!), а не на парцела.

Недейте сезира полицията. Те са прекалено заети с престъпления срещу мира и човечеството, както и други междупланетарни и междугалактически противоправни деяния.

Абсурдно е полицията и прокуратурата да Ви заставя да се изнасяте, макар че съм виждал какви ли не идиотщини от тяхна страна. Откакто полицаите се вкараха в строителния "часпром" с гипсокартони, топлоизолации, паркети и теракоти, забелязах че много са се ограмотили откъм имотни казуси. Това архитектурни планове, регулации, сервитути, строителни документи, скици, калкани - кълват ги като
мисирки, таквозинака... ...

Trando58 имаше в предвид - дали няма някакво съдебно решение, по силата на което прокуратурата/полицията да Ви принуждава да освободите помещението. Без такова СЪДЕБНО решение - можете да се надлайвате един друг с правните норми до Второ пришествие.

И пак ще кажа - намерете си *КАДЪРЕН* адвокат, който да поеме случая ОВРЕМЕ. Белким той/тя обясни на прокурора/полицията други правни норми. Например - ЗОДОВ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Етажна собственост