Здравейте,ще ви запозная накратко с моят случай.
Във входа ни има обособено помещение от един от съседите(сложил си ПВЦ дограма и го е заградил)ползва го само той без другите да знаят че съществува това помещение.На събранието което проведохме преди 3-4 месеца заедно с агенцията която отговаря за етажната собственост,плаща сметки и т.н беше взето решение да го ползваме само аз и този проблемният съсед..Сега когато поисках да отключи за да си сложа 2-3 неща се оказа че помещението е пълно и ако искам имал друг склад където да прибере моите неща...Казах му че преди време се разбрахме друго а той сега се отметва.Какво да правя,за да ползвам половината от това помещение??
Даже имаше наглостта да ми каже,че след като той си е монтирал сам ПВЦ-то трябва да му платя половината разходи за ПВЦ-то.Което е недопустимо спред мен имайки предвид че е вършил всичко на своя глава и без знанието на останалите.А и не може да завзема помещение което по правило е на всички собственици в сградата.Моля за съвет....
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
общо помещение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: общо помещение
Ako ще ползвате заедно помещението,то разбира се трябва да заплатите и половината от инвестициите. Но ако той не Ви допуска до помещението,значи нарушава правилата т.е. не изпълнява решение на ОС на ЕС за което по ЗУЕС трябва да му се наложи парична глоба,а и последващи санкции на ОС с непридвидими последствия.
- trando58
- Потребител
Питането Ви е много двуполюсно ,лошото е в случая ,че имате някаква агенция която отговаря за ЕС и те не знаят сигурно как се работи по закона ЗУЕС. Първо поискайте от тази агенция протокола от ОС с което този въпросният Ви съсед е заграбил така да се каже въпросното помещение и ако няма такъв как тази агенция в качеството си на Управител на ЕС е допуснала такова законорешение.Второ искайте от тази агенция справка дали въпросният Ви съсед плаща повече от Вас разходи защото владее повече общи части.Трето изискайте от тази агенция протокола с които Вие и въпросният съсед вече трябва да ползвате това общо помещение и я задължете според протокола да Ви осигури достъп до него щом има такова ,да налага се за инвестицията която е направил съседа Ви да се споразумеете с него.Четвърто ако получавате отказ да бъдете допуснат да ползвате това помещение чрез ново ОС и там някаквата си агенция която Ви управлява ЕС можете да поискате наем от този ваш съсед за ползване на общо помещение което е собственост на ЕС .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
А за какво да му плащам ПВЦ-то след като той няма никакво право да го слага и след като никой от съседи не знаеше че това помещение същшестува докато аз не казах за него за ОС.???
Както вече казах,на последното ОС се споразумяхме да ползвам половината от помещението,без да му палщам ПВЦ-то..
Ако той не го беше заградил нямаше да има такъв спор...
Кой го би по г...да си загражда общи части без никой да знае той какво прави?
А и отделно от това човечеца си е прекарал и ток от общия в помещението.
Помещението е заграбено преди въпросната агенция да дойде при нас и да си предложи услугите..А до колкото е компетентна в това което трябва да прави-не знам.
2.Съседа не плаща повече разходи заради това помещение.
3.Когато се споразумявахме агенцията каза че ако след споразумението не ми осигури достъп ще бъде подведен под административно-наказателна отговорност.
Аз не искам наем от него,искам да ползвам това което ми се полага.Или ако може агенцията да го задължи да си премахне простовата ПВЦ и да си остане празно.Без нито аз и нито той да го ползва.
Както вече казах,на последното ОС се споразумяхме да ползвам половината от помещението,без да му палщам ПВЦ-то..
Ако той не го беше заградил нямаше да има такъв спор...
Кой го би по г...да си загражда общи части без никой да знае той какво прави?
А и отделно от това човечеца си е прекарал и ток от общия в помещението.
Помещението е заграбено преди въпросната агенция да дойде при нас и да си предложи услугите..А до колкото е компетентна в това което трябва да прави-не знам.
2.Съседа не плаща повече разходи заради това помещение.
3.Когато се споразумявахме агенцията каза че ако след споразумението не ми осигури достъп ще бъде подведен под административно-наказателна отговорност.
Аз не искам наем от него,искам да ползвам това което ми се полага.Или ако може агенцията да го задължи да си премахне простовата ПВЦ и да си остане празно.Без нито аз и нито той да го ползва.
- sladi4kia
- Младши потребител
Агенцията не може да го задължи да премахне тази дограма а самото ОС има тези правомощия .Да тази агенция може да го санкционира щом има решение на ОС да го ползвате двамата и ще го санкционира за неизпълнение на решение на ОС.Това помещение е собственост на ЕС и всеки собственик обитател наемател трябва да има достъп до него.Няма да давам съвети на колеги какво да правят в даденият случай защото е конфликт на интереси и щом са се заели с тази дейност би трябвало да знаят как да постъпят в даденият Ваш казус затова все пак им плащате.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Пак по темата,,,
Проведохме общо събрание(като преди него се бяхме разбрали да го ползваме и двамата,но след това съседа се отметна наново и не ми разреши да ползвам помещението заедно с него),на събрането се избраха следните неща.
1-Да му дадем по 50 лева от апартамент за изградената от него незаконна ПВЦ и ако сумата се даде от всички той се изнася от общото помещение.
2-Да заплаща по 5 лева месечен наем за помещението.
3-Да се премахне изградената от него ПВЦ и да се изнесе от помещението.
4-Да ползва безвъзмездно помещението без да заплаща нищо..
Всеки един от собствениците трябва да каже какво избира и да се подпише.Най накрая ще се види за кое е гласувано най много и то се взима като решение..
Аз не съм съгласен с тези неща защото тук в тези 4 точки агенцията която управлява нашата ЕС,не ме взима и мен на предвид,както и един друг съсед който каза че и той иска да ползва помещението.Но искам да знам какво следва когато някой наруши следните неща....
1. не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
3. не завземат общи части на сградата;
4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното
Искам да знам какви са сакциите...благодаря
Проведохме общо събрание(като преди него се бяхме разбрали да го ползваме и двамата,но след това съседа се отметна наново и не ми разреши да ползвам помещението заедно с него),на събрането се избраха следните неща.
1-Да му дадем по 50 лева от апартамент за изградената от него незаконна ПВЦ и ако сумата се даде от всички той се изнася от общото помещение.
2-Да заплаща по 5 лева месечен наем за помещението.
3-Да се премахне изградената от него ПВЦ и да се изнесе от помещението.
4-Да ползва безвъзмездно помещението без да заплаща нищо..
Всеки един от собствениците трябва да каже какво избира и да се подпише.Най накрая ще се види за кое е гласувано най много и то се взима като решение..
Аз не съм съгласен с тези неща защото тук в тези 4 точки агенцията която управлява нашата ЕС,не ме взима и мен на предвид,както и един друг съсед който каза че и той иска да ползва помещението.Но искам да знам какво следва когато някой наруши следните неща....
1. не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
3. не завземат общи части на сградата;
4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното
Искам да знам какви са сакциите...благодаря
- sladi4kia
- Младши потребител
Значи пак опираме до Агенцията която сте наели.Вижте си по кой член сте сключили договор с нея и какви са и правомощията дали Агенцията е Управител на ЕС или е изпълнител на решенията на ОС.
- toni_sf
- Активен потребител
Да си призная,не знам по кой член сме сключили договор и какви са правомощията на агенцията...
Но аз искам да знам какво следва,какви са санкциите за човек нарушил изброение неща от мен..
Как той може да ме накара да заплащам за нещо което по право си е мое и на всички останали защото се води ОБЩИ ЧАСТИ.
Аз вече съм дал пари за него,още при закупуването на апартамента ми пише че имам над 10 кв.м обяи части...
Но аз искам да знам какво следва,какви са санкциите за човек нарушил изброение неща от мен..
Как той може да ме накара да заплащам за нещо което по право си е мое и на всички останали защото се води ОБЩИ ЧАСТИ.
Аз вече съм дал пари за него,още при закупуването на апартамента ми пише че имам над 10 кв.м обяи части...
- sladi4kia
- Младши потребител
Kато мине ОС и вземете решение по казуса тогава, а сега се помъчете да си разберете как сте Избрали тази Агенция .Защото първото оплакване е до нея и тя трябва да вземе решение как да санкционира този собственик които е завзел тази обща част.Ако не го направи се обръщате към районната администрация и оттам ако не се вземат мерки към съда .И тук затова Ви казвам ако сте сключили договор за Управление на ЕС по чл 2 от ЗУЕС няма да Ви бръснат за слива.
- toni_sf
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|