Здравейте,
Живея в панелно жилище.
Поради проблем с канализацията си съседът от горния етаж системно ме наводнява, като уврежда и имуществото ми /паднала мазилка, паднал окачен таван т.н./
След разговорите ми с него /собственика/ оставам с убеждението че няма намерение да предприеме нищо в обозримо бъдеще. В апартамента му живеят наематели /ползватели/ които също не предприемат нищо по въпроса въпреки разговорите ми с тях.
Какво следва да предприема от тук на сетне така че въпроса да бъде решен и да получа обезщетение за ремонта който трябва да направя за да отстраня повредите от наводненията.
Поздрави
Митко!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Теч от горния етаж :)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Теч от горния етаж :)
//За да получите обезщетение,трябва да го осъдите. Вижте ч.45 от ЗЗД.
- trando58
- Потребител
друг вариант е да направите застраховка на апартамента си. след наводнение поискайте обезщение, пък те ще си търсят парите от съседа ви
- naughty
- Потребител
Трябва да заведете гражданско дело срещу съседа си.Да го осъдите да ремонтира "аварията си" и за обезщетение за причинените Ви вреди.Задължително при адвокат , с който да подготвите исковете си , да обезпечите нужните доказателства и т.н.
Не е лошо и една жалба до общината да пуснете и т.н.
Не е лошо и една жалба до общината да пуснете и т.н.
- REVOLUTION
- Активен потребител
naughty написа:друг вариант е да направите застраховка на апартамента си. след наводнение поискайте обезщение, пък те ще си търсят парите от съседа ви
И какво като направи застраховка на апартамента си?Застрахователя изплаща щета и дотам,изобщо не се заблуждавайте,че си търси парите от съседа.Няма такова нещо,казвам го категорично от моя опит със наводнението в моето жилище от вода идваща от апартамента над мен,установенно от експерти на две застрахователни компании и от експертна група на общината.В първия случай ЗПАД "Булстрад " ми изплатиха обезщенение,след извършен оглед от тяхна страна,а във втория ЗК "Евроинс" ,отказа под предлог ,че не е техен проблем.Булстрад изобщо не са си потърсили парите от съседа,макар че сумата не бе малка.Така че застраховката ,не помага да си решите проблема с теча,нито застрахователя ще ходи да се разправя със съседа ви
- indi_73
- Нов потребител
Здравейте!Бихте ли ме посъветвали ,какво трябва да се направи в следната ситуация.Живея на 5ет и имам теч,който междувременно стигна до 2 етаж.Течът се предполага,че е от щранговете,но етажа над мен е необитаем.Собственичката почина преди 10тина дни.Има дъщеря в чужбина,но никой от блока няма нейни координати...Искаме цялата редица да подменим щранговете,докато проблема не се е задълбочил...
можем ли с общо събрание и някакъв протокол да разбием апартамента за да спрем повредата/подменим щранговете/?Благодаря?
можем ли с общо събрание и някакъв протокол да разбием апартамента за да спрем повредата/подменим щранговете/?Благодаря?
- an4i69
- Нов потребител
Аз също имам теч по тавана и стените от горния етаж , но тъй като е около тръбата за обратните води , която е обща част от сградата , предполагам че ремонта трябва да бъде извършен от Управителя на ЕС с пари от касата на фонда по чл.50 от ЗУЕС. В случая е от голямо значение специалист по ВИК с протокол да установи произхода на теча , за да може да се прецени справедливо за чия сметка да бъде извършен ремонта. Мога да споделя какво съм направил аз по въпроса до този момент - подадох заявление до Управителя на ЕС по чл.49 ал.1 от ЗУЕС , след 10 дни бездействие от страна на Управителя подадох заявление до районната администрация по чл.49 ал.4 и ал.5 от ЗУЕС , в момента чакам реакцията на кметството. Преди да извършите ремонта за Ваша сметка и да потърсите по съдебен ред обещетение , можете да пробвате първо по този ред.
- kirile
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|