Здравейте,
имам два въпроса и мисля, че този форум е най-подходящото място за да получа отговор.
Казус:
1. Панелен блок в Габрово, относително добро състояние, тихи и приятни съседи.
2. Аз- наскоро избран домоуправител.
3. На втория етаж собствениците правят/искат да правят ремонт. Този ремонт се заключава в избиването на малък прозорец (около 500x600 мм.) на външна стена на блока в хола им и избиването на отвор за нова врата на вътрешна стена между спалня и кухня. Отворът на старата врата ще бъде зазидан. Причина - естетическа и за двете. Прозорецът е факт. Избиването на отвора за вратата предстои.
4. Някои от съседите са против. Не заради шума, а заради опасност от вреди върху тяхната собственост (пукане на мазилки и др. съвсем реални между другото).
Въпроси:
1. Моля, който знае, нека да ми изброи законите/наредби/правилници, които третират разпоредби отнасящи се за такъв казус. В ЗУЕС не видях нещо конкретно.
2. Моля, дайте мнение по този казус - имат ли право да собствениците да правят такъв ремонт без съгласие на всички останали, външния прозорец е факт, неправомерен ли е?
Нужно ли е съгласие за избиването на отвора на вътрешната врата. Може ли да се противодейства и как за да бъде предотвратено това избиване?
Трябва ли извършващите ремонта да има някакви разрешения и от кого?
Не съм на позицията на никоя от страните. Питам за нормативната уредба и професионално мнение, защото във входа досега нямаме разправии и проблеми, а аз искам да съдействам доколкото мога за защитата на интересите на правата страна.
Благодаря ви!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?
Конкретно трябва ли разрешително за строеж според чл. 151 от ЗУТ или не и как да видя дали стената е "носеща" и дали има опасност за конструкцията?
- vampireling
- Нов потребител
Re: Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?
Доколкото знам при панелите всички стени са носещи.
Ето какво са написали в една статия - В панелната сграда носещи са всички стени, които излизат на фасадата, които нямат прозорци. В тях не бива да се правят отвори, те не трябва да се разбиват и премахват.
http://e-vestnik.bg/5187
При мен конкретно съседи отдолу се опитаха да бутнат панелата между кухнята и хола, да стане както ги правят сега хол с бокс. Спряхме ги, но късно, вече бяха избили част от стената и сега има отвор за врата и половин отвор за врата. Това са успяли да махнат. Резултата е че при мен плочките в кухнята и коридора се отлепиха и вече са само наредени.
Не е препоръка.
Ето какво са написали в една статия - В панелната сграда носещи са всички стени, които излизат на фасадата, които нямат прозорци. В тях не бива да се правят отвори, те не трябва да се разбиват и премахват.
http://e-vestnik.bg/5187
При мен конкретно съседи отдолу се опитаха да бутнат панелата между кухнята и хола, да стане както ги правят сега хол с бокс. Спряхме ги, но късно, вече бяха избили част от стената и сега има отвор за врата и половин отвор за врата. Това са успяли да махнат. Резултата е че при мен плочките в кухнята и коридора се отлепиха и вече са само наредени.
Не е препоръка.
- dikobraz
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|