Здравейте,
Извинявам се ако това не е правилното място да направя това, но не можах да видя по подходящо.
Имаме проблем от няколко години. В Апартамента се появи теч в банята. Хората над нас не живееха там дълго време и в резултат на това положението стана по-лошо. Установихме контакт с горния апартамент (8 ет .), но се оказа, че течът от тавана там - т.е. между горния (8 ет .) и следващия етаж (9 ет .). Хората на 9тия ет . не допускат майстори и не желаят да поемат никакви разходи с мотива, че при тях всичко е наред. За да се осъществят ремонтни дейности обаче трябва да се работи по фекалната тръба между ет . 8 и ет . 9. Потърсихме съдействието на домоуправителя - не последва нищо. Просто отказват достъп и не са склони да предприемат нищо за разрешаването на проблема.
В край на миналата година (2009) заедно със съседката от горния етаж пуснахме жалба в общината (отдел за инвестиции, инфраструктура и ремонтни дейности - не съм сигурен за точното име, но ми обясниха, че с това се занимават). Дадоха ни входящ номер (който съседката в последствие загуби, защото са й откраднали чантата). Идеята беше да дойде комисия и да види какъв е проблемът. След като загубихме служебната бележка, съседката е отишла обратно да попита какво става със жалбата - от там са й отговорили, че е било пратено уведомление, че нищо не могат да направят (нещо, което така и никой от нас не е получил). С една дума са я отрязали, а следи от комисия - никакви.
Положението е нетърпимо, защото условията в банята са нечовешки (аромати, форми на живот и пр ...) изглежда е спукана тръбата на тоалетната на крилото между 8-9 ет . и течът тръгва надолу достигайки и до нашия апартамент.
Въпросите ми са:
След като това е тръба по общи части (минаваща от първия до последния етаж през всички бани/тоалетни), защо общината не може да се намеси? По тази логика, аз мога да срежа тръбата да я запуша и никой не може нищо да ми каже - трябва да ме съди!??!?!
Може ли да потърся съдействие от институция без да се влиза в съда и да се стига до съдебни разходи, които допълнително да натоварят бюджета ми, а решението не се знае кога ще излезе...? (и ако има такава институция - коя е?)
И последно - някой има ли опит с подобни неща? Опитахме с добро, с домоуправителя... не искам да се стига до просташки методи от рода просто да изкъртим от долу част от пода и да се оправят...
Благодаря предварително.
hangman13
- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с междуетажната собественост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с междуетажната собественост
Само с добро, пък и без пари няма да стане.
Намерете си архитект, хубаво е и инженер-конструктор. Да се огледат помещенията, и да се съставят становища, че теча пречи на нормалното ползване на помещението, както и че е опасен за конструкцията на сградата. Важно е да се документира много добре къде точно е теча, и че той няма как да се отстрани без съдействието на несговорчивия съсед.
След това си намерете човек в ХЕИ. Да ви състави протокол, че замърсяването с фекални води е пряка заплаха за здравето ви. Опитайте се от него да изкрънкате предписание за отстраняване на проблема.
После с тоя наръч документи отивате при адвокат. Дали ще пращате нотариално заверена покана, дали ще се сигнализира полицията или прокуратурата, дали ще чакате реакция от съседа, или направо ще почнете ремонта, а после ще го съдите да ви възстанови сумите - вече ще прецените заедно.
Намерете си архитект, хубаво е и инженер-конструктор. Да се огледат помещенията, и да се съставят становища, че теча пречи на нормалното ползване на помещението, както и че е опасен за конструкцията на сградата. Важно е да се документира много добре къде точно е теча, и че той няма как да се отстрани без съдействието на несговорчивия съсед.
След това си намерете човек в ХЕИ. Да ви състави протокол, че замърсяването с фекални води е пряка заплаха за здравето ви. Опитайте се от него да изкрънкате предписание за отстраняване на проблема.
После с тоя наръч документи отивате при адвокат. Дали ще пращате нотариално заверена покана, дали ще се сигнализира полицията или прокуратурата, дали ще чакате реакция от съседа, или направо ще почнете ремонта, а после ще го съдите да ви възстанови сумите - вече ще прецените заедно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Или кажи на комшията от 9-ти етаж, че ще запушиш тръбата и при второто му пускане на вода в тоалетната ще прелее.
В края на краищата никой не желае да кърти ремонтирана баня, но това е обща тръба, за сметка на целия вход е, и е неизбежно.
Направете събрание, съберете се целия вход и решете събиране на сумата за ремонта.
Наистина можете да запушете тръбата, ще ви струва малко пари, но тогава отгоре ще бъдат принудени да дадат достъп за ремонта. В момента, вкойто ( ще мине поне седмица каквито и връзки да имат ) ви почукат на вратата за извършени незаконни действия по запушване на тръбата ( общинари и тем подобни ) не отваряте, а намирате майстора и отново я отпушва. Една седмица без канал си е мъка, тъй че ще се съгласят 9-то етажните.
Само с добро не става, когато си имаш работа със СЕЛЯНДУРИ !!! и немислещи логично хора!
В края на краищата никой не желае да кърти ремонтирана баня, но това е обща тръба, за сметка на целия вход е, и е неизбежно.
Направете събрание, съберете се целия вход и решете събиране на сумата за ремонта.
Наистина можете да запушете тръбата, ще ви струва малко пари, но тогава отгоре ще бъдат принудени да дадат достъп за ремонта. В момента, вкойто ( ще мине поне седмица каквито и връзки да имат ) ви почукат на вратата за извършени незаконни действия по запушване на тръбата ( общинари и тем подобни ) не отваряте, а намирате майстора и отново я отпушва. Една седмица без канал си е мъка, тъй че ще се съгласят 9-то етажните.
Само с добро не става, когато си имаш работа със СЕЛЯНДУРИ !!! и немислещи логично хора!
- nikiboy
- Потребител
Моите уважения, но ако слушам с теб ще станем като Америка - ще се съдим защо съседът ми е взел вестника или е пръднал в асансьора... Адвокати, съд, и пр... са за мен последна инстанция - когато нищо друго не е помогнало. Още повече, че в България повечето адвокати гледат първо парите, а едва после с какво могат да помогнат; в съда може да ти поникне брадата до кръста от чакане. Извинявай, но докато това не се промени - ще се опитам всичко останало преди да прибегна до това...
А и този раздел е за взаимопомощ, а не за реклама на адвокатските услуги...
А и този раздел е за взаимопомощ, а не за реклама на адвокатските услуги...
- hangman13
- Нов потребител
АБСОЛЮТНО съгласен с hangman13 относно "съденето"
и т.н. адвокатски услуги, НО е вярно също, че
съществува и т.н."непоискано добро" в смисъл -
взаимопомощ - ДА, но ако някой има нужда да се
"опари", преди да повярва, нека си действа...
Във всеки случай е различно, но всяко напомняне за
"адвокатската тема" обезличава Форума.
и т.н. адвокатски услуги, НО е вярно също, че
съществува и т.н."непоискано добро" в смисъл -
взаимопомощ - ДА, но ако някой има нужда да се
"опари", преди да повярва, нека си действа...
Във всеки случай е различно, но всяко напомняне за
"адвокатската тема" обезличава Форума.
- prophecy
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|