начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Проблем със съсед заради навес над магазин

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съсед заради навес над магазин

Мнениеот booobg » 06 Сеп 2009, 17:16

Здравейте, искам да помоля за малко юридическа помощ по следния проблем, който възникна между мене и моят съсед.
Живея в провинцията в блок. Напаравил съм си магазинче за компютърна техника в личният ми гараж, който е с лици към главна улица.
Имам и навес който е поставен над магазина от 2-3 години, не съм го узаконявал в смисъл нямам проект за него внесен и одобрен в общината.
Преди 2 седмищи съседът ми непосредствено над гаража /магазина ми/ след като ми монтираха климатик който е на 1,50 метра от нивото на земята и не може по никакъв начин да пречи, отиде и подаде жалба в общината защото навесът му е пречил ???? след 2 -3 години през които навесът се е там /явно не може да се оплаче от климатика и реши с друго да се заяжда/
Въпросът ми е следният - навесът е непосредствено над гаража, но е на общата фасада. Искам да го узаконя, но с този съсед няма начин да се разберем като нормални хора - та имам ли законово основание да узаковя навеса без съгласието на проблемния съсед.
Всички други съседи нямат нищо против въпросния навес. Неговата причина да махна навеса, е че не може жена му да си тупа чергите, а редно ли е въобще да ги тупа над моя магазин ???
Навеса е направен основно за да предпазва изложената стока на витрината от слънцето и да предпазва от дъжд, сняг и падащи боклуци от горните етажи.
Предварително благодаря!
booobg
Нов потребител

Re: Проблем със съсед заради навес над магазин

Мнениеот zelen » 06 Сеп 2009, 19:04

Здравейте,

Според мен - имате незаконен строеж. Не пишете дали и магазинчето ви отговаря на законовите изисквания за търговски обект - най-вероятно сте ги спазили. В противен случай съседът може да ви атакува и по тази линия.

От друга страна - ако ви пречи тупането на чергите от съпругата на коварния съсед - имате право да възразите срещу това.
zelen
Потребител

Мнениеот anserk » 10 Сеп 2009, 01:14

booobg написа:Въпросът ми е следният - навесът е непосредствено над гаража, но е на общата фасада. Искам да го узаконя, но с този съсед няма начин да се разберем като нормални хора - та имам ли законово основание да узаковя навеса без съгласието на проблемния съсед.

По-скоро ви трябва техническа помощ от архитект!
"Наредба7, Чл. 91. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Извън случаите по чл. 87, ал. 5 над входовете на сгради или пред отделни части от фасадата над магазини и други нежилищни помещения, разположени в първия надземен етаж, се допуска да се изграждат конзолни козирки и да се поставят сенници на височина най-малко 3 м от най-високото прилежащо ниво на тротоара и на разстояние най-малко 0,75 м от бордюрната линия."
Не споменавайте повече за "магазин", а по-добре да е "ателие" . А zelen е прав, че сте незаконен. Затова при архитект да ви направи смяна на предназначението от гараж в ателие , с конструктивно становище (там да ще се посочи и сенника) та в общината при главния архитект.
И накрая с удостоверение за ползване за ателие.
Това е положението! Съседа тогава копче не може да ви каже!Закона позволява и без неговото тупане на черги! :P
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 29 Окт 2009, 01:19

booobg пусни си ЛС, или E-mail за отговор.
anserk
Активен потребител

Назад към Етажна собственост