- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Учредяване право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Учредяване право на ползване
Имам въпрос относно учредяване право на ползване. Взехме си апартамент от фирма-инвеститор. Прехвърлиха на всичките съсобственици идеални части. Сега искат от нас да подпишем пълномощно, с което упълномощаваме управителя на фирмата-инвеститор за учредяване право на ползване на едно паркомясто, което той смята да "продава". Въпроса ми е не може ли без да упълномощаваме управителя да учредим правото на ползване на купувача на паркомястото. Притесняват ме текстове в пълномошното, според които той ще борави с нотариалните актове, ще се подписва вместо нас и т.н. Другия ми въпрос е какви права ще има този купувач? Ние не му прехвърляме земя, но той все пак ще получи нотариален акт за учредяване право на ползване и незнам доколко и какви права ще има той. Благодаря!
- jmulju
- Младши потребител
Re: Учредяване право на ползване
jmulju написа:Имам въпрос относно учредяване право на ползване. Взехме си апартамент от фирма-инвеститор. Прехвърлиха на всичките съсобственици идеални части. Сега искат от нас да подпишем пълномощно, с което упълномощаваме управителя на фирмата-инвеститор за учредяване право на ползване на едно паркомясто, което той смята да "продава".Въпроса ми е не може ли без да упълномощаваме управителя да учредим правото на ползване на купувача на паркомястото. Притесняват ме текстове в пълномошното, според които той ще борави с нотариалните актове, ще се подписва вместо нас и т.н. Другия ми въпрос е какви права ще има този купувач? Ние не му прехвърляме земя, но той все пак ще получи нотариален акт за учредяване право на ползване и незнам доколко и какви права ще има той. Благодаря!
Може ....... толкова колкото съществува в правния мир "паркомясто"....
- n_ikito
- Активен потребител
Какво означава "паркомясто" и защо Вие собствениците не извършите тези действия, а трябва инвеститора
- boiko_62
- Потребител
Да, наистина и аз в последствие разбрах, че не съществува такова понятие като "паркомясто", но в пълномощното е записано така. Според инвеститора са направили грешка, че са ни предписали земята. Трябвало е да ни я предпишат най-накрая и така спокойно да си продават въпросното "паркомясто". И сега те поправят "грешката" си (ако действително има такава) като разчитат на нас да им влезем в положение и да ги разберем. Парите от паркомястото ще останат за инвеститора. Затова питам това как ви се струва като цяло? Само ние не сме подписали пълномощното, останалите съсобственици са го подписали (оказва се, че дори не са го прочели предварително ) и сега от фирмата-инвеститор ни натискат да го подпишем.
- jmulju
- Младши потребител
Моля Ви обяснете ми по подробно за това учредяване право на ползване. Каква сила има за купувача?
- jmulju
- Младши потребител
Присъединявам се към зададения въпрос и много моля за правно разяснение.
Предварително благодаря!
Ще добавя от практиката напоследък.За да предадем строеж, трябва да са осигурени известен брой места за гариране на МПС - паркоместа (ПМ...) и гаражи (подземни ПГ... и наземни Г...).Многоточията са номерата съгласно ОДОБРЕН проект.След акт обр.14( за груб строеж) предприемачите продават и ПМ, като в нотариалните актове четем различни неща, като напр.:учредяване право на ползване на част от УПИ...., представляващ ПМ... с площ 15 м2, съгласно проект......" кото предприемача има само отстъпено право на строеж; или: "продажба на някаква част от УПИ (когато предприемача е собственик и на земята), съставляваща ПМ... и т.н." Има и други редакции.А на един обект ни се представиха и актове, в които пишеше за продажба на "гаражни клетки ПМ с площ ..... в УПИ.....". Това явно са прийоми, за които собствениците, отстъпили правото на строеж, не знаят.
Предварително благодаря!
Ще добавя от практиката напоследък.За да предадем строеж, трябва да са осигурени известен брой места за гариране на МПС - паркоместа (ПМ...) и гаражи (подземни ПГ... и наземни Г...).Многоточията са номерата съгласно ОДОБРЕН проект.След акт обр.14( за груб строеж) предприемачите продават и ПМ, като в нотариалните актове четем различни неща, като напр.:учредяване право на ползване на част от УПИ...., представляващ ПМ... с площ 15 м2, съгласно проект......" кото предприемача има само отстъпено право на строеж; или: "продажба на някаква част от УПИ (когато предприемача е собственик и на земята), съставляваща ПМ... и т.н." Има и други редакции.А на един обект ни се представиха и актове, в които пишеше за продажба на "гаражни клетки ПМ с площ ..... в УПИ.....". Това явно са прийоми, за които собствениците, отстъпили правото на строеж, не знаят.
- anserk
- Активен потребител
Някой ще каже ли нещо за правата върху "ПАРКОМЕСТАТА".
Къде са юристите? Много е важно!
Къде са юристите? Много е важно!
- anserk
- Активен потребител
Ако имат само право на строеж на сградата, те не могат да учредят и право на ползване.Явно идеята е хем проекта да е наред, да има места за паркиране, хем собственците в сградата да не могат да реагират. От юридическа гледна точка за мен , абсурдът идва от факта, че няма как да прехвърлиш някому реална част от имот от порядъка на 15 кв.м., защото законът не позволява. Това може да стане само с договор за разпределение на ползването, но тойъ се сключва между всички собственици с нотариална заверка на подписите и скицата.
- sunrise
- Активен потребител
И все пак се надявам някой да отговори на последния ми въпрос
jmulju написа:Моля Ви обяснете ми по подробно за това учредяване право на ползване. Каква сила има за купувача?
- jmulju
- Младши потребител
Най-просто казано ,правото му на ползване му дава право да ползва пожизнено или за определен срок имот или част от него.
- sunrise
- Активен потребител
А това право наследява ли се ?
- kirile
- Потребител
Не , не се наследява, това е и кофти в случая . Като почине този, на който е учредено, след това на наследниците му пак трябва да се учредява.
- sunrise
- Активен потребител
А когато това право е учредено на наследодателя като компенсация за това че е дал свое лично помещение за общо ползване а на него му е дадено за лично ползване помещение предназначено за общо ползване , като е преценено че така е по-удобно за съсобствениците към онзи момент , а и досега помещенията са ползвани по този начин , но тази размяна не е отразена в нотариалните актове какво се получава ?
- kirile
- Потребител
Нещо не ми се връзва питането.С нотариален акт ли е учредено?Колко време след смъртта на наследодателят се ползва от наследниците?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Най-просто казано ,правото му на ползване му дава право да ползва пожизнено или за определен срок имот или част от него.
Примерно, аз имам апартамент с еди колко си идеални части. Учредила съм право на ползване на част от тях, заедно с другите съсобственици на кооперацията. След време решавам да си продам апартамента, както и полагащите му се идеални части. Ще възникне ли някакъв проблем при сключването на сделката, при положение, че съм учредила преди време право на ползване на някого?
- jmulju
- Младши потребител
Проблем да извършите продажбата няма да има, но ползвателят ще се ползва с правата си докато е жив или за срока на правото на ползване, т.е. не можете да го махнете нито Вие нито последващ собственик.
- latina
- Младши потребител
sunrise написа:Нещо не ми се връзва питането.С нотариален акт ли е учредено?Колко време след смъртта на наследодателят се ползва от наследниците?
Давам подробностите , за да мога да получа обективен отговор.
Сградата се състои от 8 апартамента , 8 гаража , 8 тавански помещения , 8 избени помещения , съответно с прилежащите им идеални части в проценти от общите части от сградата , построена от ЖСК. По архитектурен план в приземния етаж , където са гаражите има 3 броя обособени в квадратни метри помещения за общо ползване. Още при строежа на сградата обаче , преди издаването на нотариалните актове , общото събрание на ЖСК решава , че е необходимо да се построи санитарен възел за общо ползване на таванския етаж , за да могат таванските помещения да се отдават под наем , но в архитектурния план на сградата няма предвиден такъв , затова общото събрание решава санитарния възел за общо ползване да се изгради в таванското помещение на моя наследодател , тъй като то се намира непосредствено до ВИК инсталацията и само там има такава техническа възможност , като се остави врата към стълбището , за да се ползва помещението от всички. По този начин площта на таванското помещение реално се намаля с 2 кв.м. но в нотариалния акт е отразена площта по архитектурен план на таванското помещение , в който това санитарно помещение не съществува , тоест си плащам данъците по нотариален акт , а фактически 2 кв.м. от таванското помещение се ползва общо от всички собственици и до ден днешен. Поради тази причина общото събрание тогава е решило като компенсация на моя наследодател за отнетата му площ от таванското помещение , да му се даде за лично ползване едно от трите помещения в призема , предназначени за общо ползване. Аз като наследник заварих това положение през 1984 година и тези помещения и до този момент се ползуваха така , но в последно време съседите нещо ми завидяха и искат помещението в призема по което съм направил много подобрения да се ползува общо , а аз да си взема санитарния възел на таванския етаж , който за да бъде присъединен към таванското помещение ще ми коства не малко разноски , което мен не ме устройва. Предложих на съседите ако трябва да закупя помещението в призема , но те ми отказаха , а то граничи с други мои помещения и ми е жизнено необходимо , с което явно и съседите ми са наясно. Не желаят нито да ми учредят право на самостоятелно ползване , въпреки че притежавам най-голям процент идеални части от сградата и въпреки че ползват мои 2 кв.м. на таванския етаж 30 години. Имам идея да направя обстоятелствена проверка и да придобия помещението в призема по давност , просто не ми е оставена друга възможност , пък после да се борим в съда. Какво ще кажете по въпроса ?
- kirile
- Потребител
sunrise написа:Не , не се наследява, това е и кофти в случая . Като почине този, на който е учредено, след това на наследниците му пак трябва да се учредява.
Благодаря на sunriseза директния отговор!
След като казах на собствениците на паркоместата (дали пари на устна договорка с предприемача), че трябва да им се учреди право на ползване от собствениците на имота, ги пратих при двама уважавани от мен нотариуси за съвет.Поне на тях са повярвали.На всичкото отгоре единия им е казал да подадат искова молба за обезсилване на единия нотариален акт за учредено право на строеж за гаражна клетка (така е написано паркоместото, като има и процент от общи части).А предприемача няма учредено право на строеж за целия имот, а само за сградата с подземните гаражи.Хората бяха същисани.Но така е - като са се доверили на адвоката на предприемача. Може би не е бил на на лекции по тази част на вещното право!
А сградата външните ВиК връзка, кабели НН, топлопровод и абонатна станция, вкл. паспорта на сградата, сме предали с ДПК още миналото лято. Никъде в разрешението за ползване на цитираме паркоместа като обекти в сградата.Има офиси, лекарски кабинети, ателиета, апартаменти и подземни гаражи.Още тогава им казахме да отидат и да и направят констативни нотариални актове, за да е записано всичко на едно.
Още веднъж благодарим за своевременния юридически съвет1
- anserk
- Активен потребител
Вече в тази криза, не мога да се начудя колко изобретателни стават строителните предприемачи. Това с паркоместата,дето не съществуват по проект , а хората си ги продават е върха. Съществува вариант, вместо учредяване право на ползване, собствениците да си разпределят ползването, но и то не е во веки веков.И съвесм не става за трети лица, несобственици.
- sunrise
- Активен потребител
Актовете са от преди кризата.И като надзор не сме адвокати на предприемачите, но те ползват винаги адвокат и нотариус. За един обект всички актове са почти от един нотариус. Те защо не им казват предварително разрешеното по закон! Паркоместата ги има още на проекта при учредяване на правото на строеж. Ние, като строителен надзор, при протокол обр.16 само съблюдаваме съответствието м/у вписаните обекти, квадратурите и имената в нотариалните актове и одобрените проекти. Даже таблиците за разпределението на общите части така и не виждаме.Няма строеж, който да не е променен по време на строителството.Преодобряват се проектите и така се изменят общите части (затова се и преодобрява).Но дали някой смята наново ид.ч.от общите и дали се правят поправки на вече издадените нот.актове за право на строеж -никой не знае.
Имам чувството, че след този бум на небивалици, едни адвокати ще поправят грешките на други адвокати.Ще си имат работа, работа...!
Имам чувството, че след този бум на небивалици, едни адвокати ще поправят грешките на други адвокати.Ще си имат работа, работа...!
- anserk
- Активен потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|