начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Запазване на право на строеж след продажба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазване на право на строеж след продажба?

Мнениеот nickoletta696 » 23 Окт 2015, 20:05

Здравейте!
Първо искам да се извиня, ако постът ми не е на точното място.
Сега моят казус:
Притежаваме семейна къща, на 3 етажа, в идеалния център на Пловдив, като земята също е наша. Възможно ли е да се продаде апартамента (2-ри етаж), но да се запази земята и правата върху нея и след продажбата да се построи 4-ти жилищен етаж? Всеки апартамент си е със свой собственик, земята е собственост на живущите на 1-ви и 2-ри етаж, живущите на 3-ти етаж не притежават права върху земята.
Съжелявам, ако въпросът ми е глупав, но наистина не съм наясно. Благодаря предварително!
nickoletta696
Нов потребител

Re: Запазване на право на строеж след продажба?

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Окт 2015, 21:08

Да, имате права но как точно можете да осъществите това не знам честно в момента ми е блокирано аналитичното преценяване - все пак е петък, по народен обичай, не се бачка. Правото на въздух е отделно от право при етажните собствености - правилно сте налучкали раздела. Нашият професор Вл. Петров така ни учеше - правото на въздух е с цел уеднаквяване на височината на сградите, да ти е приятно да гледаш улици с подравнена визия или нещо подобно и т.н., но имате отделно право - дали ще направите една по-сложна или по проста правна схема няма нужда се съветвате - просто в зависимост от финансите - има сложни варианти по-скъпи и има прости варианти - по-евтини. Вземете предвид с каква сума разполагате и така - има такси, разноски по обслужване на една такава процедура - има варианти - може би да се отделят още преди сделка нещата, може и да се вместят в една сделка и т.н. Един вид още сега да учредите право на строеж на въздуха, после как да стане че да не се влияе от промяната в собствеността.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Етажна собственост