начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОТНОВО ТЕЧ, НО ОТ СПУКАНА ТРЪБА

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТНОВО ТЕЧ, НО ОТ СПУКАНА ТРЪБА

Мнениеот katya_den » 25 Юли 2011, 09:43

Здравейте! Живея в 3-етажен блок, на първия етаж. Блокът е доста стар - пуснат в експлоатация през 1959 година. Нормално е тръбите (тогава са използвани каменинови) да се пропукат. В тоалетната имаме теч от около 10 години, от тръбата за обратните води. За сега фекалии не са протекли, но стената непрекъснато мухлясва, а от 2-3 години влагата се прехвърли и в прилежащата стая, мазилката започна да се отделя и да се държи единствено на тапетите. Всеки момент очаквахме да падне върху главите ни, като се молехме (ако това се случи), да не е нощем, докато спим. Миналото лято направихме ремонт - свалихме мазилката до тухла - както в тоалетната, така и в стаята и измазахме отново. Само след няколко месеца нещата се повториха - влага, мухъл, и непрекъснато се влошават, течът става все по-силен. По мнение на специалисти трябва да се подмени тръбата (вертикалата, както я нарекоха). Но...съседите, които живеят над нас категорично отказват, защото това е свързано с къртене, съответно и с доста пари. А и защо да го правели - на тях не им течало. А за тези 10 години ние два пъти давахме пари за ремонт на покрива, макар че на нас също не ни течеше. Стига се дори до обиди по адрес на семейството ми, но това е отделен проблем.
Как можем да си потърсим правата и имаме ли правно основание да заставим съседите да направят необходимия ремонт? Някои хора ме съветват да подам жалба в общината, други - в полицията, трети - да заведа дело. Моля, посъветвайте ме как да постъпя.
Благодаря на всички отзовали се!
Ако искате да живеете по-дълго, старайте се по-често да умирате от смях.
katya_den
Нов потребител

Re: ОТНОВО ТЕЧ, НО ОТ СПУКАНА ТРЪБА

Мнениеот lakavitsa » 25 Юли 2011, 11:39

А имате ли регистрирана структура на етажната собственост в сградата с управление, колко апартамента сте, това са първите въпроси, ако желаете да получите съвет от останалите в този форум
lakavitsa
Потребител

Мнениеот katya_den » 25 Юли 2011, 12:39

Да, регистрация има, спомням си, че се попълваха разни формуляри и се носеха в общината. Всъщност всички тези неща ги движи съседът, който живее над нас - така да се каже се самоназначи за домоуправител. От страната, където има теч, сме 3 апартамента.
katya_den
Нов потребител

Мнениеот kirile » 25 Юли 2011, 14:47

Жалба до Общината. Аз имам същия теч и подадох такава. Засега има предписание да се свика общо събрание , за да реши въпроса. Ако събранието не вземе решение да се направи ремонта , отивате в съда. Това е процедурата.
kirile
Потребител

Мнениеот kirile » 27 Юли 2011, 12:29

В заявлението задължително напишете , освен Вашето име и адрес , името и адреса на съседите , които живеят над Вас. Напишете и името и адреса на Домоуправителя. Аз също съм от Пловдив - район Централен. Около седмица - десет дни след подаване на заявлението аз , семейството над мен и Домоуправителя получихме писма с указание да осигурим достъп до засегнатите от теча обекти за оглед , като дават служебен телефон за връзка , за де се уточни деня и часа на огледа. Около седмица - десет дни след огледа , пак тримата получихме писма с предписанието на Районната администрация. Тези предписания подлежат на изпълнение. За сега чакам да видя какво ще стане , за да преценя как ще продължа процедурата ако не се извърши ремонта.
Не си включила личните си съобщения , затова ти отговарям оттук.
kirile
Потребител

Мнениеот katya_den » 02 Авг 2011, 13:30

Много ти благодаря!!!
katya_den
Нов потребител

Назад към Етажна собственост