начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Заснемане с камера!!! Законно или не?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Заснемане с камера!!! Законно или не?

Мнениеот daksus » 30 Юли 2011, 12:46

toni_sf написа:Нещо в тая тема тичате не където трябва, :D но ми харесват коментарите.И искам да видя кой отворен адвокат ще се наеме да води такова дело срещу мен ,че съм си сложил камера да се самоохранявам и комшията ще ми има претенции ,че е заснеман от нея . :D А и защо да ми трябва решение на ОС когато аз си охранявам личната собственост и както се получава и част от ЕС .

Аз ще водя с удоволствие дело срещу теб. И ще го спечеля.
Никой не може да монтира камери и да записва действията на хората, освен в предвидените в закон случаи. Не сме в Биг Брадър и лично аз не искам да се чувствам така.Камера с охранителна цел се монтира от физически и юридически лица по Закона за частната охранителна дейност. Единствено закон може да изключи нормата на чл.32 , ал.2 от КРБ. Твърдението ти , че камерата е с охранителна цел не значи нищо. Може да е със съвсем друга цел. Освен разбира се ако не е монтирана така, че в полето и да не попадат по никакъв начин хора или хората, които попадат там да не могат да бъдат разпознати.
daksus
Младши потребител

Мнениеот daksus » 30 Юли 2011, 12:51

kirile написа:Естествено , че трябва да бъде монтирана по начин да снима собствената ти врата. Доколкото разбрах от поста , въпросната камера е монтирана така. Затова мисля , че не е необходимо съгласието на съседите.
По този повод имам един въпрос - доколко е законосъбразно поставянето на камери в други обекти , без да са взели съгласието ми ? Например имам едно изпълнително дело и в офиса на съдия изпълнител , включително на входната врата има камери. Да не говорим за банки и други търговски обекти , където също ни снимат без съгласието ни. Та ако тръгнем с правата ни по конституция , точно съседа ни ли ги нарушава ?

Обикновенно банките и търговските обекти не си монтират камерите сами - това се прави от съответните охранителни фирми по Закона за частната охранителна дейност и в този случай твоето съгласие не е необходимо 2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Ако камерата снима само вратата и в полето и не попадат съседи, които да могат да бъдат разпознати няма никакъв проблем. Но питащият казва че камерата "гледа" към асансьора и част от вратите на етажа така че...КЗЛД.
daksus
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 30 Юли 2011, 19:24

Напълно съм съгласен с daksus.
trando58
Потребител

Мнениеот kirile » 31 Юли 2011, 16:53

Нали целта на охранителната камера е при евентуално посегателство върху собствеността , да се установи кой е извършителя на престъплението ? Ако камерата не заснема лицето , което влиза през вратата или прави нещо по нея , тогава се губи смисъла да се поставя камера , а съседите могат да посегателстват безнаказано , защото не може да се установи кой е извършителя на посегателството. Общите части на сградата са един вид обществено място , тъй като се ползват от много хора , не са спалнята , банята , тоалетната или кухнята в жилището , където никой няма право да те заснема. Съвсем логично никой не ходи гол и не извършва неприлични действия на обществено място , за да го притеснява въпросната камера.
kirile
Потребител

Мнениеот iva_sh » 31 Юли 2011, 17:26

в Закона за частната охранителна дейност е предвидено че самоохраната на имущество е дейност, която може да се извършва само ако има издаден лиценз от ГДОП - МВР. В противен случай се налага имуществена санкция с минимум от 10 000 лева. Само че това задължение е за търговците и юридическите лица. Не важи за обикновените граждани и охраната на техните домове.
iva_sh
Потребител

Мнениеот daksus » 31 Юли 2011, 18:18

iva_sh написа:в Закона за частната охранителна дейност е предвидено че самоохраната на имущество е дейност, която може да се извършва само ако има издаден лиценз от ГДОП - МВР. В противен случай се налага имуществена санкция с минимум от 10 000 лева. Само че това задължение е за търговците и юридическите лица. Не важи за обикновените граждани и охраната на техните домове.

Именно :D
daksus
Младши потребител

Мнениеот daksus » 31 Юли 2011, 18:23

kirile написа:Нали целта на охранителната камера е при евентуално посегателство върху собствеността , да се установи кой е извършителя на престъплението ? Ако камерата не заснема лицето , което влиза през вратата или прави нещо по нея , тогава се губи смисъла да се поставя камера , а съседите могат да посегателстват безнаказано , защото не може да се установи кой е извършителя на посегателството. Общите части на сградата са един вид обществено място , тъй като се ползват от много хора , не са спалнята , банята , тоалетната или кухнята в жилището , където никой няма право да те заснема. Съвсем логично никой не ходи гол и не извършва неприлични действия на обществено място , за да го притеснява въпросната камера.

Ами монтирай си камерите от вътрешната страна на апартамента - пак ще се заснеме въпросния нарушител, но друг е въпроса доколко едно такова доказателство ще бъде допуснато в съда.
Няма значение кой от какво се притеснява. Има закон, уреждащ материята и трябва да се спазва.
След като се чувстваш толкова силно застрашен си пускаш СОТ и искаш да ти монтират камери - просто като фасул. 8)
daksus
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Авг 2011, 08:06

daksus- Виждаш ли как се сещаш някой неща.Аз мога да си монтирам камера и да си гледам и паркомястото където ми стои автомобила, пък да видим кой съсед ще ми каже ,че го записвам и да те наеме за адвокат срещу мен :D .И откъде ти хрумна такова твърдение ,че чрез видео наблюдение се отработват лични данни.То жеги да ама пак чак толкова.То по твойта логика всеки един Управител на ЕС трябва да бъде регистриран по закона за ЛД ако не е юридическо лице.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 01 Авг 2011, 11:50

iva_sh
Потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост