начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Козирката на плочата над 1 етаж (еркер) ЕС ли е?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Козирката на плочата над 1 етаж (еркер) ЕС ли е?

Мнениеот lozana » 25 Юни 2011, 02:52

trando58 написа:
Лично миналата година във връзка с една окръжна заповед ни задължиха да направим експертиза и ремонт на тези същите козирки поради много случаи на паднали такива.Тръъшнахме се 2500лв. но поне вече сме спокойни.Точно това и аз съветвах швейцарката в първият си пост,да провери първо по пътеките,дали въобще може да я огрее,но тя въобще смята ,че няма нужда и от ОС по случая.Остави я да си чупи главата.На такива се начетох тука във форума.Байгън както казват в Кърджалийско.

ЕКСПЕРТИЗАТА СЪМ Я НАПРАВИЛА И ТО ПАК ЗА МОЯ СМЕТКА! НЕ СЪМ ЧАКАЛА ОКРЪЖНИ ЗАПОВЕДИ! АМАН ОТ УПРАВИТЕЛИ! КАТО СИ СЕ НАЧЕЛ, ЩЕ ТЕ ПОМОЛЯ ПОВЕЧЕ ДА НЕ ЧЕТЕШ ТУК! АЙ С*****, КАКТО ВИКАТ В ТУРСКО!
lozana
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Юни 2011, 06:47

:D Мога да ти кажа браво бат Трандо ,че си осъдил някой за тези 12 000 евро и стига тези пари да влизат в касата на ЕС.И друго което може да направиш е имаш решението на съда публикувай го тук .За мен лично е интересно да прочета становището на съда.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Re: *******

Мнениеот trando58 » 26 Юни 2011, 18:00

Хубаво е,че една тема събудила толкова страсти приключва най-накрая. Нея можеше и въобще да я няма или въпросите свързани с нея да бяха зададени по- подробно,с повече информация по проблема и с по-малко предварително желание от страна на питащият да получи отговор който му е удобен. Ми не се получи.В дискусията взеха участие няколко души ( показателно е,че единствените двама юристи които писаха по темата,въобще не взеха отношение по нея,защо ли?) На другите мнения питащата всячески опонираше и апострофираше,не и харесваха отговорите,защото тя искаше да чуе това което я устройва ,а именно да свърши работата без съгласието на другите собственици.И тази идея възниква изведнъж след 40г. За мене е явно ,че досега или се е правил такъв опит и ОС е отказвало съгласие или питащата е направила някакви сондажи и е достигнала до извода,че при едно ОС няма да я огрее. Какъвто и да е статута на козирката ( а за мене той е обща част от ЕС,а не ЕС или двуфамилна къща) и не се явява "Самостоятелен обект" За сведение на питащата която не намерила юридическо обяснение на същото, самостоятелен обект в ЕС това са апартаментите,офиси,ресторанти,магазини и т.н. всичко друго е ОЧ.
Не може без разрешението на ОС да правиш и ремонт дори и за своя сметка.Особено като се има предвид да се слагат навеси,да се пробива,заварява,да се променя архитектурният вид на сградата.Подсъдно е.Питащата не казва и не може да се разбере,под козирката какво има.Предполагам,че щом гледа към двора,там да има гаражи или преустроени такива в търговски помещения.Така,че най- малкото и от тях ще трябва да се иска разрешение. И навярно последващият етап е едно остъкляване и хоп...се получава завземане на външни стени на сградата които също са ОЧ и съответно приобщаване към апартамента.Затова и аз писах по-горе,че това дори и да стане така,това не е законово придобиване на собственост и не може да бъде вписано в НА.Е има и вратички,но сега няма да подсказвам.
Доколкото мога да преценя,отговорите на всички бяха добронамерени,т.е. имаше стремеж за обективност и желание за помощ. Пак и за това писах,че онлайн съвети е трудно да се дават категорично,особено когато липсва пълна информация. На мене лично ми било интересно да узная,имат ли тези четири апартамента ВРАТИ към козирката или само прозорци? И много други въпроси.Може би и затова тонът ми се изостри в един момент,защото питащата всячески не искаше да приеме правилата ,а следваше някаква собствена логика.Това,че живее в ЕС където всички си изхвърлят боклука през прозорците си е неин проблем и не е основание за закононарушения от нейна страна.
Колкото до това,че реагира бурно пишейки с главни букви и лични нападки,въобще не ме притеснява.Само последното "Ай сиктир" което е аналогично на англосаксонското"Фък ю" или на нашенското "Да ти го ......." ме плаши,не,че имам нещо против само да не е някой крокодил 100кг. ?

Тони,ще задоволя част от любопитството ти ,но не сега,че нямам време и не по начина който искаш.Историята е дълга и широка и ми трябва време да те светна.
trando58
Потребител

Re: *******

Мнениеот toni_sf » 26 Юни 2011, 19:42

до-trando58 Ти не свикна ли на шегите и питанията на седящата и скучаещата :D .Просто сега е взела някой изпит и се появи иначе зубреше за да може да изкара.И сега знам къде са се вкарали такива учени юристи в разни движения като ДНЕС като Видовден и почват да правят семинари да Учат Управители на ЕС как да се възползват от парите от Еврофондовете. :D Просто намери малко повече време и като се поразровиш както е казано по приказките ще ги познаеш.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 28 Юни 2011, 11:31

Съвсем скромно мнение по въпроса - дали е обща част или не , може да се ориентирате от определението в ЗУТ за разликата между БАЛКОН и ТЕРАСА. Това са две различни неща - балконите са извън очертанията на сградата (стърчат) и затова са обща част , независимо кой апартамент обслужват , а терасите са в очертанията на сградата (не стърчат) и затова не са обща част , независимо дали са описани в нотариалния акт. Тази разлика има съществена правна стойност. Има и още нещо много съществено , което трябва да се има предвид - това обща част по естеството си ли е или обща част по предназначението си , защото ако е обща част по предназначението си , то може да бъде променено по съответния ред. Имам подобно дело , по което съм ответник и затова си позволявам да споделя малко инфо.
kirile
Потребител

Мнениеот whiskey » 28 Юни 2011, 15:39

Изводът, който трябва да напрвим от горното е, че ако "стърчи", значи е обща част, ако не "стърчи", значи не е. Никак не ми се вижда сериозен този аргумент на фона на твърде ясното положение на тези части на сградата. Дали е балкон или тераса, все не е отделен обект а част към жилище да кажем. Съответно няма как да бъде предмет на етажна собственост. Разбира се, това не означава, че можеш да си правиш каквото пожелаеш, но ЕС не може да се меси.
whiskey
Потребител

Мнениеот kirile » 28 Юни 2011, 18:22

Аналогията , която правите със стърченето и нестърченето , е ясна на всички пълнолетни във форума , но и в двата случая разликата в тези две състояния е много важна , да не кажа решаваща. И балконите и терасите несъмнено не са самостоятелни обекти , а прилежащи части към жилището , но при балконите ЕС може да се меси , а при терасите не може да се меси.
kirile
Потребител

Мнениеот trando58 » 01 Юли 2011, 21:30

До kirile
Бих казал,че всичко почти което си написал е точно обратното. И двете понятия "тераса" и "балкон" са от френски произход. Можеш да потърсиш превода им.Точно балконите излизат напред пред общият силует на сградата и те наистина са прилежаща част към основният обект.ТАМ ОС НА ЕС НЕ МОЖЕ ДА СЕ БЪРКА! Освен когато се касае за външните стени на балкона. Терасата е съвсем друго нещо.По своята същност в повечето случаи в ЕС тя се явява покрив.Може да има перила ,може и да няма.Това е въпрос на архитектурно решение. ТЕРАСИТЕ НЕ СТЪРЧАТ извън общият профил на сградата ОСВЕН ако на тях не са монтирани олуци. В такъв случай може да бъдат издадени с няколко десетки сантиметра. Точно терасите са Общи за ЕС части. Терасата е понятие и строителен и архитектурен елемент още от древноста.Първите египетски пирамиди са терасовидни,също и тези в Ю.Америка. В земеделието стръмни планински площи се "нарязват" на тераси за да се предоврати свличането и да се отглеждат на терасите различни култури,грозде например.Най-известните например в древността са градините на "Семирамида"Ако щете,погледнете едно обикновено стълбище,всяко едно стъпало представлява една малка тераса.
Че тези площадки или тераси,ако ги има в дадена ЕС и достъпът до тях не е общодостъпен,а е чрез преминаване през индивидуален обект,съответният собственик може да предяви претенции(молба) до ОС на ЕС да я използва,но и да я поддържа,ако решението е за безвъзмездно ползване.НО В ТОЗИ СЛУЧАЙ той не я предобива като своя собственост и в НА не може да бъде записана.Обратното е ако се сключи сделка с ЕС за покупка на ОЧ. Това се опитах да кажа и на стрина Лозана,макар,че при нейният случай нямаме и тераса,а точно обособена козирка или навес и нещата стават съвсем различни. Но тя е решила,че след като други нямат достъп до козирката( а пък и за какво им е) тя може без да пита никого,като,че ли живее в Белица да си сложи перила ,навес ,странични стени и да си сее мушкато и японски рози. Може! Не е невъзможно,ако технически е позволено,но има и едно друго писано правило: "Поискай и ще ти се даде" Но не, тя за да бяга така от ОС,значи иска да го "лапне" (говоря за козирката)а хората не са съгласни и тя търси тук подкрепа за обратната теза. Като не знаеш да целуваш бузки,кво казва народа:Ще целуваш ду.. АМИН.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Юли 2011, 11:39

До-trando58 Забелязвам,че и Вие почнахте да проявявате чувство за хумор :D дано се убедихте ,че е полезен за здравословното Ви състояние от което се оплаквахте преди.Въпросът на питащата ми се струва ,че не е зададен правилно ,щом до тази козирка имат достъп 4 апартамента а и съм сигурен ,че под тази така наречена козирка има помещения обособени в магазинна част ,ако е така то тогава тя се явява тераса а ако няма се явява еркер и не виждам смисъла някой от собствениците да има претенции към така нареченият ремонт и ползването на еркера от тези които имат достъп до нещо което едва ли представлява голяма площ.
toni_sf
Активен потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост