начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблемни съседи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблемни съседи

Мнениеот vtsasho » 20 Май 2011, 10:13

Здравейте всички! Надявам се някой да може да ми даде идея как да постъпя с един проблем. Той е следният - от средата на април месец съм касиер в кооперацията, в която живея (първият касиер беше настоящият ни домоуправител, но ме помоли да се заема аз с това, понеже вече нямаше нерви да се занимава). Кооперацията е нова (2009г.), с 12 апартамента в нея, доколкото знам всичките са купени, но една част не се обитават, една по-голяма част са заети от квартиранти, а постоянно живущите собственици сме много малко, май само 3 ап. Първият касиер малко преди да ми сдаде мястото беше започнал да издава приходни и разходни ордери - приходни за всеки, който си внесе месечната такса, като реквизитите в ПКО са :ном. на ордер, дата, име на вносител, сума, подпис на касиер и вносител. А разходните са за чистачката, когато си взима месечното заплащане от нашата кооперация. Когато станах касиер имаше много апартаменти със стари задължения още от преди да почнат да се издават ордери, и тези задължения се трупат всеки месец. Имаше и квартиранти, които се изнесоха без да платят нищо (а дължаха не малко) и аз ги отписах като несъбираеми. Апартаментите, които не се обитават дължат такса каса и част от месечната такса за поддръжката на асансьор, но и тях няма кой да ги плати. Вчера стана скандал с единия от собствениците, който има просрочия от последните 2 мес.(от когато съм касиер) и твърдеше, че си е платил за предния месец, а не можеше да представи разписката си за доказателство, като казваше, че парите ги бил дал на първият касиер. Когато му показахме последното задължение, което е плащал (вече го имаше на ордер), той се развика, че подписът не бил негов, помолихме го да се подпише на отделен лист и да ги сравним, той го направи и въпреки сходството отричаше да е негов. Както и да е накрая твърдо заяви, че ще си заплати само за последния месец и това и направи. Разказвам тази нелепа история за да ви дам малко представа как стоят нещата изобщо в кооперацията - всеки иска да му е чисто, да има асансьор и входно осветление, но повечето се циганеят за всяка стотинка. След този случай настоящият ни домоуправител, каза, че в края на месеца ще свика общо събрание (на тези събрания обикновено идваме по 1-2 макс. 3 човека), на което ще обяви, че се отказва да е домоуправител и да се оправяме сами, за което не го виня.
Оттук насетне нямам представа какво ще правим - никой няма да поиска да стане домоуправител, а аз не мога да се занимавам и с това, аз и с касиерството не исках, но нямаше никой друг. Професионален домоупр. е абсурд да си наемем - казах ви как стоят нещата с плащането на сметки.
Другият ми въпрос е има ли някакъв шанс да се взимат задълженията на нежелаещите да плащат живущи по съдебен ред - някъде бях чела, че е възможно. Но предполагам за това ще има разходи (за адвокат и тнт.) - аз ли трябва да ги платя или те ще се вземат от некоректните платци.
Третият ми въпрос е как стоят нещата със собствениците, които са дали ап. под наем и са заминали в чужбина - има няколко такива случая, след това квартирантите на въпросните апартаменти заминават без да си платят входа. Упълномощените лица (на тези които са в чужбина) не желаят да ги безпокоим за нищо и изобщо какафонията е пълна.
Историята е страшно нелепа, но ще съм много благодарна на всеки, който може да ми даде някакви насоки или да изкаже мнение.
vtsasho
Младши потребител

Re: Проблемни съседи

Мнениеот naughty » 20 Май 2011, 21:20

така е по общежитията, и нищо не може да се направи. имота свършва до входната врата
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Май 2011, 14:23

Щом сте касиер и нямате пари в касата , ако заведете иск срещу некоректни платци или ще се бръкнете в джоба или на ОС СЪБРАНИЕ гласувате сумата. Пари за адвокат не Ви трябват ако можете да си напишете исковата молба сама и да я подадете в съда.Но това не е работа на касиера а на Управителя на ЕС .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот naughty » 21 Май 2011, 16:31

и пишете тук когато има положителен резултат. ще е на кукуво лято горе долу.
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Май 2011, 17:02

до-naughty Ако живеете в къща или не сте наясно ,по добре си намерете нещо друго за забавление :D Тук се разбра,че няма компетентни юристи по казуси ЗУЕС :wink: и подмятанията на умните и блондинките само всяват смях.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот naughty » 21 Май 2011, 21:56

сарказъмът ми е базиран на горчив личен опит
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Май 2011, 22:51

до-naughty Във форум в който трябва да получиш подкрепа и съвет сарказма е излишен.Вместо с отговора си да споделите опита си и проблемите които сте имали Вие си показахте селската чест която притежавате.И доказвате все теорията,че кой откаквото не разбира все там се навира.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Май 2011, 23:18

toni_sf написа:до-naughty Ако живеете в къща или не сте наясно ,по добре си намерете нещо друго за забавление :D Тук се разбра,че няма компетентни юристи по казуси ЗУЕС :wink: и подмятанията на умните и блондинките само всяват смях.

Тони, мисля, че пак се изказваш некоректно, кажи колко пъти те поправят юристи, когато неправилно тълкуваш разпоредбите на ЗУЕС. Досега трябва да си разбрал, че умението на юриста е именно в тълкуването, а не в четенето на разпоредбите, което може да прави всеки обикновен човек. Не ми е целта да те обиждам, просто не трябва да се оплюват другите, за да успееш да се изтъкнеш ти самият, нали!?
Към питащия - да, можете да си съберете вземанията по съдебен ред. Само че, не лично Вие, а управителят трябва да направи това, това влиза в неговите задължения. Хубаво би било да имате издадени писмени документи за плащаните суми, да сте съхранили ордери, фактури. Трябва да имате и решение на ОС на ЕС за дължимите от всеки собственик такси. Може да се започне заповедно производство за събиране на сумите по чл. 410 от ГПК. Ако Ви е необходимо, консултирайте се с адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Май 2011, 02:18

:D Ще ти кажа какво мисля,има решение на ОС за приет и разпределен бюджет по закона ЗУЕС ,не плащаш и кое ще се тълкува по закона след като не го спазваш първо него ,а след това и решенията на ОС.Друго Управителя на ЕС не е длъжен сам да се бърка в джоба и да плаща съдебни разходи ,че някой не си е платил разходите за няколко месеца.И малко моля да си потълкувате наистина ЗУЕС за да разберете кой е ръководният орган в една ЕС и кой е изпълнителя. :wink: А това според Вас отговор на някой компетентен юрист ли е ,че даже не му личи и възпитанието"сарказъмът ми е базиран на горчив личен опит и пишете тук когато има положителен резултат. ще е на кукуво лято горе долу."
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Май 2011, 09:52

Всъщност, не се знае писалият горния пост дали е юрист изобщо.Ама, не е хубаво, Тони, да се правят обобщения за всички юристи изобщо. Освен това, явно повечето не се включват в тълкуванията на този закон, защото не им е толкова интересна темата, а не, защото не могат да дадат отговор.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Етажна собственост